04/01/2011 Les entitats ecologistes reclamen una Llei de Canvi Climàtic a les Illes Balears
Defensen que és la única manera de garantir l'adopció de mesures efectives per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Dimarts, 4 de gener de 2011
Les entitats ecologistes reclamen una Llei de Canvi Climàtic a les Illes Balears
Defensen que és la única manera de garantir l'adopció de mesures efectives per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
En el marc del procés de participació de la revisió del Pla d’Acció per a la lluita contra el Canvi Climàtic (2008-2012) impulsat pel Govern de les Illes Balears, diverses entitats ambientalistes de Mallorca denuncien que les mesures proposades en el mateix Pla d’Acció no tenen caràcter vinculant, fet que dificulta que s’acabin portant a terme.
PER UNA LLEI DE CANVI CLIMÀTIC
Amics de la Terra, Fundació Deixalles, GADMA i el GOB reclamen la creació d’un marc legal transversal i d’obligat compliment, per reduir de forma segura i planificada, les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les Illes Balears. La proposta de llei hauria de definir uns objectius concrets i anuals de reducció de les emissions, garantint que l’esforç de reducció d’emissions es distribueixi transversalment entre els diferents sectors socials i econòmics responsables (transport, serveis, indústria, territori, residencial, institucional i transversal). L’acord per la implementació d’una Llei de Canvi Climàtic permetria desvincular la lluita contra el canvi climàtic de qualsevol color polític, garantint-ne la seva continuïtat i eficàcia a mitjà i llarg termini.
EL SECTOR ENERGÈTIC, UN SECTOR CLAU
A més, les entitats ambientalistes coincideixen en reclamar la modificació del Pla Director Sectorial Energètic per garantir el tancament progressiu de la central tèrmica des Murterar. Aquesta central, representa un 23% del parc de generació i produeix el 53% de l'energia elèctrica que es consumeix a les Illes Balears, fent servir carbó, el combustible més contaminant que existeix i que té unes implicacions que van més enllà de les purament ambientals. Així, la central tèrmica d'Es Murterar suposa el 60% de les emissions de CO2 associades a la producció d’electricitat.
Finalment, en motiu de la pròxima elaboració de la Llei d’Energies Renovables i Eficiència Energètica del govern balear, Amics de la Terra, Fundació Deixalles, GADMA i el GOB creuen necessari l’establiment d’uns objectius clars per al 2020, que garanteixin l’abastiment d’un 20% de l’energia a partir de fonts renovables, i la reducció de les emissions en un 30%.
El canvi climàtic és un dels reptes globals més importants d’aquest segle, i les conseqüències per a les Illes Balears són d’un valor econòmic, ambiental i social incalculable. Aquest és el moment per adoptar mesures a nivell local i regional valentes, i el compromís polític per reduir les emissions és decisiu.