La Comissió Europea treballa per llançar al 2011 un Pla de feina per una economia baixa en carboni per l'any 2050. Les balears, amb el Murterar, té un sistema energètic amb unes emissions inacceptables que hipotequen el futur energètic i climàtic de les nostres illes.
Dimarts, 7 de desembre de 2010
El GOB reclama un cop més l'adopció d'un pla de tancament progressiu del Murterar.
La Comissió Europea treballa per llançar al 2011 un Pla de feina per una economia baixa en carboni per l'any 2050. Les balears, amb el Murterar, té un sistema energètic amb unes emissions inacceptables que hipotequen el futur energètic i climàtic de les nostres illes.
LA CONSELLERIA NO RESPÒN.
Amb la roda de premsa i acció de denúncia feta pel GOB el passat dia 17 d'agost davant de la central d'Es Murterar demanant l'eliminació del carbó com a combustible del parc de generació elèctrica de les Illes Balears, el GOB va anunciar l'inici d'una campanya amb aquest objectiu i va presentar una proposta concreta que entenem que ha de ser el punt de partida del de les discussions futures sobre la realitat del sector energètic (per a més informació, veure http://www.gobmallorca.com/informe_tancament_murterar.pdf).
El GOB va demanar una reunió amb la Consellera i posteriorment es va reunir també amb el Director General, instant-los a encetar vertaderament el debat sobre el futur energètic i a iniciar i liderar el treball conjunt de tots els actors implicats per assentar les bases per a una nova planificació energètica que plantegi l'eliminació gradual dels grups que s'alimenten de carbó.
El GOB va demanar que es convoqués la creació d'una Mesa de Diàleg sobre el futur energètic de les Illes Balears per poder anar plantejant, debatent i treballant totes les alternatives existents i plantejar així les bases per a una futura revisió de la planificació sectorial energètica a les Illes Balears.
Des de la Conselleria, es varen comprometre a reunir abans d'acabar l'any per primer cop en tota la legislatura, el Comitè Assessor de l'Energia, creat per decret al 2009, però que no s'ha convocat ni un sol cop en tota la legislatura. En principi aquest Comitè podria assumir el que el GOB demanava que es fes a través de la Mesa de Diàleg, això és, establir un grup de treball per a tractar la planificació energètica futura lliure de carbó.
Malgrat, aquest compromís, ens trobam a finals d'any sense que s'hagi convocat cap reunió al respecte.
DES DEL GOB INSISTIM. ÉS EL MOMENT.
Entenem que ara és el moment precís per impulsar aquest debat donades les novetats previstes en les infrastructures de subministrament (gasoducte i cable elèctric) que ben aviat entraran a formar part del nostre sistema energètic i que, juntament amb una política clara envers la implantació de les energies renovables i una aposta política decidida per l'eficiència energètica del nostre sistema, han de donar peu a plantejar futures alternatives més sostenibles com la que planteja en aquests moments el GOB, que lluny de ser un canvi del tot (carbó) per el tot (aerogeneradors) tal i com s'ha pretès transmetre del nostre discurs, és una aposta clara per la diversificació, prioritzant l'objectiu final de l'eliminació del carbó com a combustible en el parc de generació elèctrica (a l'informe adjunt podreu veure la nostra proposta quantificada en els escenaris que hem presentat a l'opinió pública i que entenem que han de ser la base de les discussions futures sobre la realitat del sector energètic).
La Comissió europea treballa en un full de ruta cap a economís baixes en carboni que al 2011 es presentarà al Parlament Europeu. Les Illes Balears, per tant, tenen l'oportunitat d'avançar-se en les decisions estratègiques que ja s'estan impulsant des de la UE. La descarbonització de l' economía és i serà, un dels pilars estratègics de les polítiques de la comissió europea al 2011. Les Illes Balears, com a regió insular, tenen l'obligació de fer els seus deures pel que fa a la contribució de la nostra economía vers el canvi climàtic i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Eliminar el carbó nostre parc de generació elèctrica ha de ser el principal objectiu de les nostres polítiques, tant econòmiques, com energètiques com de lluita contra el canvi climàtic.
En aquests moments, el Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Canvi Climàtic i Educació Ambiental, té en marxa la revisió del Pla d'Acció per a la Lluita contra el Canvi Climàtic per reforçar el compromís d'acció local. És per tant el moment d'atacar una de les principals problemàtiques associada a l'emissió de GHE: el nostre sistema energètic i la seva dependència del carbó.
Per tant són molts els motius que ens duen a pensar que ARA ÉS EL MOMENT. L'energia és un sector estratègic, i el nostre govern no se'n pot desentendre.
Reclamam un inici del debat i la previsió estratègica, més enllà de l'horitzó electoral, i que d'una vegada, els nostres polítics, amb el Sr. Antich al capdavant, assumeixin la responsabilitat que els pertoca de fer front, al repte global amb soluciona locals a la problemàtica del canvi climàtic d'una manera real i decidida. L'energia és la clau.