Al mes d’abril del 1980 (ara ha fet 30 anys) el GOB  va iniciar una aventura, difícil i alhora engrescadora: la compra de La Trapa, a través d’una subscripció popular, amb participacions de 10.000 pessetes.

Dilluns, 29 de novembre de 2010

EL GOB commemora i recorda les persones i les entitats que ara fa 30 anys varen fer possible la compra de La Trapa


La Trapa és el nom d’una petita finca (80 ha d’extensió) situada al terme municipal d’Andratx devora Cala en Basset , des de la qual se divisa una de les panoràmiques més grandioses, amb Sa  Dragonera al fons.

Al mes d’abril del 1980 (ara ha fet 30 anys) el GOB  va iniciar una aventura, difícil i alhora engrescadora: la compra de La Trapa, a través d’una subscripció popular, amb participacions de 10.000 pessetes.


A pesar de les dificultats el projecte va avançar i la compra va ser una realitat. L’objectiu de posar a l’abast dels ciutadans


Qui va contribuir a la compra

Amb el lema “Fes-te amic de La Trapa” la novedosa iniciativa fou un èxit.  Prop de 700 persones , entre el 1980 i 1983,  feren una aportació individual de 10.000 pessetes. Gent jove, gent gran, empresaris i treballadors, gent de Palma i gent dels pobles, i fins i tots de els altres illes varen subscriure participacions. També hi va haver associacions (de veïnats, d’amics, col·legis professionals, sindicats, escoltes, empresarials, estudiants,....) de les Balears i de la península que foren subscriptors.


Associacions conservacionistes de països europeus varen ser  també un puntal per acabar de comprar La Trapa. Algunes d’elles donaren suport igualment als inicis de la seva gestió, especialment la WWF, el Comité Suís de protecció dels Aucells, la Societat Zoològica de Frankfurt i la UICN.


Per últim, també hem de destacar el paper jugat per les administracions públiques en la compra, concretament els Ajuntaments. De l’ordre de 17 consistoris de les Balears varen subscriure participacions  de La Trapa.


Altres iniciatives

La gran campanya per a la compra La Trapa va tenir , a més a més, molts d’altres tipus de suports. Entre el 1989 i el 1991, centenars d’artistes varen cedir obres d’art per tirar endavant una subhasta que va permetre acabar definitivament de pagar La Trapa.


A la dècada dels 80 hi hagué nombrosos concerts que feien promoció i sobretot recaptaven recursos per a la compra. De la mateixa manera, es feren exposicions amb l’objectiu de seguir recaptant fons per a La Trapa, gràcies a la generosa donació dels artistes.


Actuacions principals

La compra de La Trapa fou una iniciativa privada davant la preocupant manca d’espais públics a l’illa i especialment a la part sud de la Serra de Tramuntana, a la que li han seguit tot  un conjunt de tasques de gestió i conservació que ha permès, entre d’altres coses:


  • Consolidar i restaurar les marjades.- Al llarg d’aquests anys hem aconseguit aixecar esbaldrecs i restaurar marges de paret seca.
  • Rehabilitació de la font , les mines i les canaletes.- La font torna a rajar i s’ha rehabilitat alguna mines i les canaletes
  • Restauració del molí l’era i el mirador.- El molí de sang el mirador i l’era tornen al seu estat original, totalment restaurats.
  • Inici de la restauració de les cases i els seus annexes. De forma lenta i amb aturades, s’ha iniciat la restauració de les cases.
  • Reforestació. S’han sembrat milers  d’arbres i arbusts al llarg de tota la finca
  • Posada en cultiu de terres abandonades. S’han posat en conreu gran part de les antigues marjades de La Trapa i s’han sembrat centenars d’arbres fruiters.
  • Millora i recuperació faunística.- El resultat de totes les mesures ha comportat un augment de la biodervisitat faunística.
  • Cada any passen per La Trapa, centenars d’escolars i milers de visitants, a la recerca d’un lloc per gaudir


La Trapa fou declarada Reserva Natural Eurel. També, fou declarada Refugi de Fauna. És Àrea Natural d’Especial Interès, des del 1991, i Paratge Natural, des del 2007.

L’incendi del 1994: una crisi que va ser una oportunitat

Al mes de juny del 1994 , La Trapa va patir un greu incendi forestal que va cremar la pràctica totalitat de la seva vegetació. Aquest incendi s’originà a la veïna finca de Ses Basses i afectà a 1.500 ha del terme municipal d’Andratx.     Aquest incendi va fer canviar per uns anys les prioritat en la gestió de La Trapa. Aleshores les prioritats se centraren en la recuperació de la coberta vegetal. Hores d’ara la vegetació natural s’ha recuperat d’una forma espectacular.


La desgràcia que va suposar l’incendi se va convertir en una oportunitat per despertar de vell nou una enorme ajuda i solidaritat. Milers de persones col·laboraren en fer net, sembrar, fer tancaments. Al mateix temps fou l’hora dels músics, que deixaren cançons per  editar un disc o feren concerts a benefici de La Trapa.


El voluntariat: un puntal

Des del primer dia de la seva compra, La Trapa ha comptat amb l’ajut desinteressat de milers de persones per dur endavant el projecte.


De fet el voluntariat s’ha convertit en la peça clau en l’engranatge  de la gestió de La Trapa. Gran part de les feines s’han pogut realitzar gràcies a la col·laboració altruista  de nombrosos grups de voluntaris que dediquen el seu temps lliure a col·laborar amb el manteniment i la recuperació de la finca.


Les tasques realitzades pels voluntaris han estat ben diverses: restauració marges, rehabilitar empedrats, teulades, neteja d’enderrocs, tractament de fusta, restauració del safareig, neteja de mines, atenció als visitants, tala d’arbres cremats, sembra d’arbres, llaurat de marjades, feines de l’hort, tancaments, manteniments de camins, etc.


L’educació ambiental, el present i el futur

Ben aviat La Trapa se va convertir en un camp per a l’educació ambiental. Ja l’any 1984 se dugueren a terme campaments, que se repetiren els anys següents.


Des del 1997, i gràcies a la col·laboració de Sa Nostra, es du a terme de forma ininterrompuda un programa educatiu adreçat als escolar de tota Mallorca. S’ofereix material didàctic als professors i activitats per als grups escolar, perquè puguin conèixer el patrimoni arquitectònic i natural de La Trapa, així com participar en la recuperació forestal.


El futur de La Trapa haurà de seguir passat per l’educació ambiental, per posar en valor els seus valors naturals i culturals.


Dijous, dia 2, acte per commemorar els 30 anys

Per commemorar aquests 30 anys, per reconèixer públicament l’esforç de tantes i tantes persones, al suport de tantes entitats que al llarg d’aquests anys ha fet possible la compra i la recuperació de La Trapa, el GOB i els Amics de La Trapa duran a terme un acte el proper dijous dia 2 de desembre al teatre Xesc Forteza de Palma.


Al decurs de l’acte se presentarà un documental sobre La Trapa, realitzat per Miraprim per Tv de Mallorca. El punt àlgid de l’acte serà el reconeixements per aquelles persones i entitats que ha destacat en el seu compromís amb La Trapa i la seva conservació.


Hi haurà una actuació musical i s’acabarà  amb la presentació del projecte de futur: La Trapa 2015.


uneixtealgob