Una delegació de la Fundación Banco de Santander visita avui la Reserva Biològica de la Trapa.
24 de setembre de 2009
LA FUNDACIÓN BANCO SANTANDER I EL GOB INAUGUREN LES ACTUACIONS CONJUNTES DE RECUPERACIÓ DEL PATRIMONI A LA TRAPA
Una delegació de la Fundación Banco de Santander visita avui la Reserva Biològica de la Trapa.
En el marc d’un conveni signat el 22 d’abril de 2008, la Fundación Banco Santander i el GOB van acordar la realització del “Projecte de Recuperació del Patrimoni Natural i Cultural vinculat a les Activitats Tradicionals a la Reserva Biològica de la Trapa”.
El conveni ha possibilitat la intervenció en diferents elements i valors de la Trapa. Així, és el primer cop que s’actua en la totalitat dels àmbits de gestió de la reserva: històrics, culturals, etnogràfics i naturals, sent un projecte de recuperació integral.
Durant la durada del conveni, els treballadors i voluntaris de la Trapa han portat a terme un conjunt d’actuacions per a la recuperació dels diferents elements i valors de la Trapa:
- Riquesa natural.- Es van plantar diferents espècies arbustives i arbòries per lluitar contra l’erosió i la pèrdua de biodiversitat: aladerns, ullastres, píns, arboceres en una zona de 10 hectàrees.
- Agricultura tradicional i ecològica: S’han plantat nombroses varietats de figueres i altres fruiters per recuperar la riquesa agrícola històrica. Amb aquesta actuació es participa en un projecte més ampli de recuperació de les varietats de figueres mallorquines per tornar al temps en que es deia que “a la Trapa hi ha tantes figueres com dies té l’any”. També es contribueix a l’aliment de la fauna de la zona. En total s’han plantat un centenar de figueres i cinquanta fruiters.
- Patrimoni cultural i seguiment de la biodiversitat.- Rrehabilitació de la caseta del Frare del Pa de Cala Sanutges i habilitació d’un aguait pel seguiment de la fauna de la Trapa. Aquesta petita construcció, estratègicament situada devora d’un punt d’aigua i aïllada permet el seguiment de l’avifauna que va a beure en un dels únics punts d’aigua de la zona. La casa s’ha dotat de material per facilitar la observació d’aus.
- Patrimoni històric i etnològic: Recuperació d’una de les fonts de mina i del conjunt del sistema hídric. El sistema de captació i distribució d’aigua és un dels valors arquitectònics i culturals més importants de la Trapa i un dels sistemes més ben conservats de la Serra de Tramuntana.
La recuperació ha permès conservar el conjunt a més de facilitar les tasques agrícoles ja que assegura la disponibilitat d’aigua en una zona molt àrida de la serra.
La Trapa es va adquirir per subscripció popular l’any 1980, sent la segona iniciativa de custòdia del territori de l’estat espanyol. Des de aquella data s’ha treballat per recuperar els valors d’aquella espectacular finca i dotar-la de les millores necessàries per fer-la un model de gestió en la Serra de Tramuntana, donant-li un valor educatiu i garantir la seva vocació pública. L’aliança entre el GOB i la Fundació Banco Santander ha permès avançar quantitativament i qualitativa en aquesta línia.
El Director Gerent, Javier Aguado Sobrino, l’Assessor de Sostenibilitat, Rafael Hurtado Rodero, el Cap de Premsa, Fco. Javier Expósito Lorenzo i una delegació de premsa nacional acompanyaran el president interinsular Macià Blazquez Salom, la presidenta del GOB Mallorca Maria Huguet Gual i el Responsable de la Trapa Joan Juan Beech en la presentació de les actuacions dutes a terme.