Calen normes d’obligat compliment i recursos perquè les prioritats apuntades en aquesta primera fase del nou cicle de planificació hidrològica no es quedin merament en una declaració d'intencions.
La Conselleria de Medi Ambient, a través de la Direcció General de Recursos Hídrics, ha tengut en exposició pública el que s’anomena l’Esquema de Temes Importants. Es tracta d’una de les fases de la planificació hidrològica prèvia a la redacció de la memòria, el programa d’actuacions i la normativa que es treuran a exposició pública previsiblements a mitjans de l’any que ve.
Des de les entitats hem analitzat les 11 fitxes de les qüestions que, des de la Conselleria, s’apunten com a prioritàries i fonamentals a tenir en compte de cara a la revisió del Pla Hidrològic i el nou cicle de planificació hidrològica.
Temes com la gestió de la demanda, l’adaptació als efectes derivats del canvi climàtic en els règims hídrics, la millora de la depuració, la reutilització d’aigües depurades, els controls en l’estat quantitatiu i qualitatiu de les masses d’aigua, la recuperació d'aqüífers, la gestió dels ecosistemes vinculats a la hidrologia, etc. són temes ben identificats i ben enfocats des del punt de vista de les entitats.
Ara bé, el repte està en aconseguir que les mesures previstes siguin d’obligat compliment quan es redacti la normativa del pla: qüestions relatives a reutilització, mesures de gestió enfocades a compensar el creixement de la demanda, disminució de pèrdues, mesures de reutilització d'aigües grises a implementar en noves edificacions i reformes, mesures de nivell i control periòdic de la qualitat de les aigües subterrànies, gestió preventiva d’inundacions, implementació de tarifes fortament progressives, control de la gestió, etc. Cal que es traslladin en normes d’obligat compliment en la redacció definitiva de l’apartat normatiu que acompanyi la memòria del Pla Hidrològic.
També que es destinin recursos humans per part de la Conselleria de Medi Ambient per supervisar el compliment d’aquesta normativa. Només així, garantirem que les intencions es tradueixin en polítiques efectives per fer front al repte futur de gestió de l’aigua en un context d’emergència climàtica i canvis en els escenaris productius.
Des de les entitats a més, consideram que el tema de l’aigua és un tema molt ampli i que cal garantir, en la revisió de la planificació i en el futur de la gestió, molts sectors i activitats: des de les institucions amb competències de gestió en aigua, territori, medi ambient i agricultura, a les administracions locals, els sectors de l’activitat turística i industrial, els de transport, la universitat i sobretot la població final consumidora. En aquest sentit consideram que els cicles de planificació han d’incorporar mesures que garanteixin la participació de tots els actors i especialment de la població per tal d’assumir la coresponsabilitat en un tema tan important com la planificació i gestió de l’aigua.