El GOB alerta de la perillositat de l'ús d'aquests materials, adverteix que no estava contemplat al projecte inicial i n'exigeix la retirada pel risc greu sobre els ecosistemes i la salut humana.

 

 

 

06.05.2014. ALERTA!  El GOB denuncia l'ús d'escòries i cendres tòxiques de la incineradora a les obres de carreteres del Molinar i 2n cinturó.

 

El GOB alerta de la perillositat de l'ús d'aquests materials, adverteix que no estava contemplat al projecte inicial i n'exigeix la retirada pel risc greu sobre els ecosistemes i la salut humana.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

El GOB denuncia públicament l'ús d'escòries i cendres tòxiques de la incineradora de Son Reus, gestionada per TIRME, a les obres de carreteres del nou accés al Molinar i del 2on cinturó.

 

El GOB adverteix que la capa d'escòries i cendres és ara visible, ja que es fa servir en comptes de grava, prèviament a l'asfaltatge de les vies. Les escòries són residus generalment combinació de material total o parcialment cremat, per això, el material que s'ha abocat és una mescla de cendre, metalls, trossos de plàstic, etc.

 

 

 

D'acord amb la fitxa tècnica de caracterització de les escòries i cendres de la incineració de Residus Sòlids Urbans que elabora el CEDEX (Centro de Estudios y experimentación de Obras Públicas) del Ministerio de Fomento i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente:

 

«Según su composición mineralógica, las escorias no son productos estables. Durante los primeros tres meses de almacenamiento se producen reacciones de hidratación, solidificación, reacciones de los sulfatos, formación de sales y reacciones del hierro, entre otras, dando lugar a la formación de escorias estables.

 

Para las escorias, el destino más habitual es el vertedero de residuos no peligrosos, exigiéndose una caracterización previa de la composición de la fase sólida y del lixiviado. En menor medida, la escoria se valoriza como material de construcción.

El empleo de las escorias en el campo de la construcción puede presentar problemas medioambientales, debido al contenido de elementos tóxicos (en función de cada escoria en particular), y problemas técnicos, ya que pueden ser altamente expansivas.»

 

 

Risc greu sobre els ecosistemes i salut humana.

La fitxa elaborada pel CEDEX adverteix que l'ús d'escòries pot representar risc pels ecosistemes i la salut humana si no és gestionada amb les garanties suficients, concretament diu:

 

«La legislación ambiental exige, tanto en la escoria como en el lixiviado, el control de dos grupos de contaminantes: metales pesados y materia orgánica.

 

Durante las operaciones de preparación y en las posteriores de uso, reutilización y depósito al final del ciclo de servicio de la carretera, se pueden liberar una serie de contaminantes al medioambiente, siempre y cuando estén presentes en la composición de la escoria y se den las condiciones de movilización. Los contaminantes que suscitan mayor interés, por ser los más peligrosos, son:

 

  • Materia orgánica: dioxinas, y furanos y contaminantes afines como PCB.
  • Metales pesados, entre los que se incluye antimonio, arsénico, cadmio, cromo, cobre y plomo.

 

La liberación de los contaminantes puede afectar potencialmente a la calidad del aire, el agua y el suelo en el entorno en el que las escorias se acondicionan, aplican, reutilizan o depositan, de ahí la necesidad de su análisis y control.

 

Desde el punto de vista de la salud pública, el contenido de dioxinas de las escorias es el que plantea un mayor rechazo.

 

Así pues, se deberán tomar medidas protectoras para controlar la contaminación del agua, además del análisis químico y las pruebas de lixiviación sobre las escorias. Las medidas protectoras varían desde guardar una distancia mínima con respecto a los pozos de agua potable y los ríos, hasta la encapsulación totalmente estanca, con un filtro de arena - bentonita de los terraplenes de escoria. »

 

El GOB denuncia que es fa d'amagat i sense cap garantia del compliment de les garanties necessàries per a la salut i el medi ambient.

Les Illes Balears, no disposen d'una legislació sobre la utilització de les escòries d'incineració de RSU. Només Calaunya té una Ordre on es defineu el procediment a seguir per poder utilitzar les escòries, les condicions que ha de complir, els possibles usos i els condicionants per aquests usos.

 

En general però la regulació de tot el que té a veure amb bases i subbases de carreteres és el PG3 (Pliego de Prescripciones Técnicas Generales para obras de carreteras y puentes (PG-3). Aquest estableix que, en el projecte, hauria de sortir obligatòriament al Plec de prescripcions . Concretament diu:

 

«Para las categorías de tráfico pesado T2 a T4 se podrán utilizar materiales granulares reciclados, áridos siderúrgicos, subproductos y productos inertes de desecho, en cumplimiento del Acuerdo de Consejo de Ministros de 1 de junio de 2001 por el que se aprueba el Plan Nacional de Residuos de Construcción y Demolición 2001-2006, siempre que cumplan las prescripciones técnicas exigidas en este artículo, y se declare el origen de los materiales, tal como se establece en la legislación comunitaria sobre estas materias. Para el empleo de estos materiales se exige que las condiciones para su tratamiento y aplicación estén fijadas expresamente en el Pliego de Prescripciones Técnicas Particulares.»

 

A més diu:

 

«El Pliego de Prescripciones Técnicas Particulares deberá fijar los ensayos para determinar la inalterabilidad del material granular. Si se considera conveniente, para caracterizar los componentes que puedan ser lixiviados y que puedan significar un riesgo potencial para el medio ambiente o para los elementos de construcción situados en sus proximidades se empleará la NLT-326.»

 

El GOB denuncia, que l'ús de les escòries no apareix ni al Projecte tècnic, ni al Plec de prescripcions tècniques de les obres i que tampoc l'estudi d'impacte ambiental hi fa cap referència.

 

De fet, l'Estudi d'Impacte Ambiental hauria de fer necessàriament referència a garantir que les escòries s'han tractat degudament abans de ser escampades i que s'han fet les proves de metalls pesats i lixiviats correctament, així com apuntar les mesures correctores necessàries per evitar el potencial risc que pot comportar el seu ús.

 

 

La importació de residus, generarà més escòries i cendres.

Si ja necessiten llevar-se del damunt les escòries, en importar residus l'excedent serà difícil de gestionar.

 

Per això, el Consell autoritza a dispersar, encara que sigui d'amagat, aquestes escòries i cendres tòxiques per tota Mallorca utilitzant-lo com a material d'obres públiques, o per omplir pedreres, sense tenir una regulació que estableixi com i en quines condicions podria fer-se i posant el risc la salut de les persones i les garanties dels ecosistemes.

 

 

El GOB exigeix la retirada d'aquest material de les obres de carreteres

El GOB qualifica d'escàndol la utilització d'escòries als accessos al Molinar i Obres de Coll de'n Rebassa i exigeix responsabilitats respecte de l'ús indiscriminat de les escòries i cendres i denuncia que és una operació senzillament, per llevar-se del damunt l'excedent d'escòries de la planta d'incineració i evitar a l'empresa TIRME els costos del seu correcte emmagatzematge.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob