La Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca denuncia que més d’un 80% dels residus acabi a l’abocador o la incineradora . Reclamam una vertadera alternativa a la incineració i l’aposta real per la reducció i el reciclatge dels residus.

Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca

23 de novembre de 2010

“Ni un minut més! Més reducció, millor reciclatge!”
La Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca denuncia que més d’un 80% dels residus acabi a l’abocador o la incineradora . Reclamam una vertadera alternativa a la incineració i l’aposta real per la reducció i el reciclatge dels residus.



En motiu de la Setmana Europea de Prevenció dels Residus, la Plataforma per a la Reducció dels Residus de Mallorca, integrada per les entitats del GOB, Greenpeace, Amics de la Terra, Fundació Deixalles i ALCAIB, es concentra davant la incineradora per denunciar que l’actual sistema de gestió dels residus que sacrifica més d’un 80% de les deixalles, dipositant-les en l’abocador o cremant-les a la incineradora.


UN 40% DELS RESIDUS QUE GENEREM ES CREMEN A LA INICINERADORA

De tot el que es crema, més d’una tercera part són residus orgànics que, tractats selectivament i mitjançant un bon procés de compostatge, es convertirien en un excel·lent compost nutritiu per al sòl.

Prop d’un 20% del que es crema són papers i cartrons que es podrien haver reciclat fàcilment, més d’un 15% són envasos lleugers que si s’haguessin dipositat al contenidor groc potser haurien tingut una altra vida, i prop d’un 10% és vidre que no s’aprofitarà de nou.

Alguna cosa falla quan tant sols reciclem un 14% de les nostres deixalles, i és que el problema dels residus és un problema de quantitat i de complexitat, però també de molts interessos.


EL CAS DELS ENVASOS

A Mallorca es recullen selectivament 10 de cada 100 Tones d’envasos que es generen,. El percentatge ja es de per si prou baix. En aquest sentit el sistema de recollida i tractament es demostra ineficient si tenim en compte que a mes, després de fer la tria entre materials aprofitables i de rebuig del contingut dels contenidors grocs, el percentatge d’impropis(material no reciclable, rebuig) s’aproxima al 40%. Les xifres parlen soles, l’any 2009 de les 100 mil Tones d’envasos lleugers generats a Mallorca, només se’n van reciclar 6 mil.


NI UN MINUT MÉS! MÉS REDUCCIÓ, MILLOR RECICLATGE!

Davant d’aquesta situació, calen alternatives que permetin reduir de forma eficaç la quantitat i diversitat d’envasos que es generen, i calen sistemes que garanteixin l’eficiència en el reciclatge d’aquests tipus de residus. Per aquest motiu, des de la Plataforma s’ha convidat aquest divendres 26 als tècnics i batles dels municipis de Mallorca a una jornada orientada a analitzar els costos que han d’assumir les entitats locals per la gestió dels residus d’envasos, i les alternatives que ja existeixen a d’altres països com Alemanya o Noruega molt més efectives ambiental i econòmicament.


L’ALTERNATIVA DE LA PLATAFORMA: ELS SDDR

L’alternativa més sostenible, que des d’aquesta plataforma es vol impulsar, ja estava contemplada per la llei d’envasos del 1997: són els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR). Aquests sistemes consisteixen en que els productors, distribuïdors i comerciants de productes envasats, cobrarien al seus clients una quantitat en concepte de dipòsit per a cada envàs. Aquesta quantitat seria retornada quan el consumidor retornàs l’envàs buit. Això suposaria l’assumpció per part des envasadors i distribuïdors dels costos reals dels envasos, i suposaria així també una reutilització i reciclatge molt més efectiu i de molta més qualitat.


L’aplicació de Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) pels principals tipus d’envasos ha demostrat tenir uns resultats excel·lents en els llocs on s’ha aplicat. Els països escandinaus tenen xifres de recuperació d’un 95% dels envasos posats al mercat, mentre que a Alemanya aquesta xifra és del 97% . D’aquesta manera, els costos de la gestió dels envasos recau fonamentalment sobre els productors, a un cost molt assumible per ells.


La propera acció de la plataforma: Jornada informativa per ajuntaments: “Quan costa als Ajuntaments la gestió dels residus?” dia 26 de novembre

En el marc d’aquesta setmana la Plataforma té prevista també l’organització d’una jornada informativa que tindrà com a destinataris als ajuntaments mallorquins. L’objectiu d’aquesta jornada, sota el títol “Quan costa als Ajuntaments la gestió dels residus?” és analitzar la realitat de la gestió dels residus d'envasos als municipis de les illes, els costos que comporten per als ens locals i les propostes de prevenció i gestió més sostenibles, prenent com a referència models que s'estan duent a terme en d'altres països per valorar la seva viabilitat en el cas de Mallorca. Es durà a terme dia 26 de novembre al parcBit d’Inca, a partir de les 9:30 hores.


El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob