El GOB presenta el seu informe "Incineració màxima: l'ombra del negoci". L'informe pretén posar de manifest, un cop més, la insostenibilitat econòmica, social i ambiental de la incineració i reclama una nova planificació.

Divendres, 17 de setembre de 2010

El GOB apunta que és el moment de plantejar  alternatives a la incineració.
El GOB presenta el seu informe "Incineració màxima: l'ombra del negoci". L'informe pretén posar de manifest, un cop més, la insostenibilitat econòmica, social i ambiental de la incineració i reclama una nova planificació.


El GOB presenta avui el seu informe "Incineració màxima: l'ombra del negoci". Després de més de 10 anys des de la construcció de la primera incineradora, i amb els nous forns a punt d'inaugurar, després de l'evidència que en el camí del reciclatge encara queda molt per fer però també d'algunes exitoses iniciatives pioneres municipals per fer efectives mesures per al reciclatge, després de veure com es financia i de què viu el "negoci dels residus" a Mallorca, i ara que hi ha un canvi en la direcció política del departament de medi ambient del Consell de Mallorca, és l'hora de plantejar alternatives reals i factibles que han de començar per una modificació en profunditat del Pla Director Sectorial de Residus Sòlids Urbans i han d'acabar per la planificació del tancament progressiu de la incineradora de Son Reus.

L'evidència de la realitat és que mentre hi hagi gent que s'enriqueixi cremant fems, qualsevol iniciativa de reducció, reciclatge o reutilització quedarà seriosament compromesa i condemnada a ser, senzillament, una estratègia de "greenwashing" empresarial i polític.

UN CAMÍ DE LLARG RECORREGUT
Malgrat les pressions de grups i plataformes ecologistes que lluitaren per evitar que d'acord amb el que es preveia al PDSR de l'any 1990 la incineració fos la única sortida als residus produïts i gràcies als quals l'actual model de gestió compta amb tímides iniciatives per a la recollida selectiva i el reciclatge, la realitat és que les directrius polítiques en matèria de residus han estat sempre a mercè dels interessos econòmics que genera la incineració. Així s'explica el fracàs en matèria de prevenció de residus i els intents d'estabilització de la producció de residus, així com l'absència total de vertaderes polítiques de reciclatge i reutilització.



Incineració màxima, l'ombra del negoci.
El GOB vs la incineració, informe 2010.

Informe a on el GOB exposa l'estat de la gestió dels residus a Mallorca, amb casos de municipis compromesos i d'altres que suspenen en gestió, i les alternatives ecologistes. Dona a conèixer com des del Consell de Mallorca i l'empresa concesionaria es fomenta una gestió que fomenta la incineració en comptes del reciclatge.


MAQUILLATGE INSTITUCIONAL: PARC DE TECNOLOGIES AMBIENTALS, ENERGIA "RENOVABLE" I MANIPULACIÓ INFORMATIVA EN FORMA DE PUBLICITAT VERDA: L'ABOCAMENT ZERO.
És evident que el vertader interès en la concessió del servei públic és el negoci de la incineració. El rentable negoci que suposa, s'amaga darrera iniciatives de maquillatge, com són les plantes de reciclatge que funcionen molt per davall de la seva capacitat i que es venen a l'opinió pública a través del "Parc de Tecnologies Ambientals" i l'anunci de la generació d'electricitat a partir d'un recurs renovable, i per tant, electricitat verda, obviant tota la contaminació associada al procés de la crema de residus (els residus no són un recurs renovable).

La realitat és que cremar surt més rentable que reciclar: la lògica és evident, mentre més residus es cremen i menys es recicla i reutilitza, més energia es ven a la companyia elèctrica GESA-ENDESA i més ingressos es generen. A part de la venda de part de les cendres i escòries generades en el procés d'incineració que són venuts, per exemple, a CEMEX per a fer ciment a la Cimentera de Lloseta.

L’abocament zero, no és més que la manipulació que intenta aprofitar per similitud, el nom d'una de les campanyes que des de fa temps  es duen a terme a diversos indrets del món i que té com a objectiu la reducció, la reutilització i  el reciclatge, en contra de l’abocament i la incineració : la campanya "residu zero".

Des de TIRME es parla de que l'alternativa "sostenible" a l'abocament és la incineració! Així, s'ha venut com un gran avanç la clausura de l'abocador de Son Reus, el que no s'ha dit però és que el tancament de Son Reus, no respon a una reducció en la generació de residus, ni a un augment del reciclatge sinó a un augment de la incineració i que a més, ha duit associat l'obertura d'un nou abocador de 80.000m2 (molt més gros del que s'havia previst en la transició cap a un model de no abocador) i que a més duu associat la necessitat d'un abocador per les cendres i escòries generades en el procés d'incineració, per tant "abocament zero" és una fal·làcia.

LES ALTERNATIVES QUE PROPOSA EL GOB

Modificació del Pla Director Sectorial de Residus Sòlids Urbans

L'impuls normatiu i fiscal de la reducció de residus

L'educació ambiental per davant de la publicitat.

Implementació de recollides selectives integrals.

Tancament de la planta incineradora

Totes aquestes propostes tenen un objectiu final bàsic en comú: el gir de les polítiques en matèria de gestió de residus que prioritzi l'interès públic, optimitzi la gestió dels doblers públics i prioritzi les polítiques necessàries per a la reducció de residus per tal de poder planificar el tancament de la incineradora de Son Reus a curt termini.

La nova incineradora no obeeix a una necessitat social, obeeix senzillament al compromís institucional de garantir “el negoci dels residus” a l'empresa concessionària i donar continuïtat a un model de gestió de residus insostenible, avalat per un Pla Director Sectorial de Residus insostenible. Ara, pretenen que tots contribuïm a “alimentar” aquests forns generant més i més residus i sense que  les mesures de reciclatge i reducció vagin més enllà de representar dades testimonials i poc significatives i així contribuïm tots a una nova gran infrastructura que  des del punt de vista dels residus no representa una vertadera solució i sense tenir en conte les problemàtiques associades.

Cal que es faci evident un canvi de direcció en les polítiques de gestió de residus: cal una modificació del Pla Director Sectorial de Residus Sòlids Urbans i cal la planificació del tancament de la incineradora.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob