El retorn d'envasos és l'alternativa vertaderament ecològica a l'impost d'envasos que planteja el Govern i a la incineració.

 

26/04/2013. Les entitats ecologistes demanen al Govern balear i als Consells Insulars que implantin un Sistema de Retorn de envasos propi a Mallorca

 

El retorn d'envasos és l'alternativa vertaderament ecològica a l'impost d'envasos que planteja el Govern i a la incineració.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

 

En el marc de la campanya NO volem ser el femer d'Europa , el GOB, Amics de la Terra, Greenpeace , ALCAIB i Fundació Deixalles -membres de la Plataforma per a la Reducció de Residus-, la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum i l'Associació Retorna demanen al Govern balear i al Consell de Mallorca l’aplicació del Sistema de Retorn d'envasos com a primer pas per capgirar el model de gestió de residus a Mallorca, que actualment incinera un 84% dels fems i que encara preveu la importació de residus amb l’objectiu de garantir la rentabilitat de la planta més gran del sud d'Europa.

 

Com explica la Marta Beltrán, de la Fundació Catalana per a la prevenció de residus i el consum responsable "a Mallorca, només el 9% dels envasos lleugers es recuperen a través del sistema de recollida selectiva del contenidor groc, el que significa el fracàs d'aquest sistema que incompleix àmpliament la normativa europea"

 

La resta d’envasos acaben a la incineradora que, a part de destruir recursos materials, suposa una amenaça per a la salut de les persones amb emissions de no només de gasos d'efecte hivernacle, i de substàncies altament perilloses, com són les dioxines i els ftalats.

 

Anna Peña, de Retorna comenta que "El Govern insular i l'Executiu balear, en l'àmbit de les seves respectives competències, poden i han d'establir un marc normatiu en aquest sentit. La Ley 11/2012 de Medidas Urgentes en materia de Medio Ambiente conclou taxativament que qualsevol Comunitat Autónoma pot legislar en el seu territori per a la implantació del Sistema de Retorn d'envasos."

 

L'alternativa vertaderament ecològica a l'impost d'envasos.

 

Per altra banda, l'impost d'envasos que planteja actualment el Govern no pot entendre's per res com un impost ecològic. Es tracta d'un impost purament recaptatori, sense finalitats ambientals i que acaba perjudicant la butxaca del ciutadà.

 

Maria Suau, de la Plataforma de Reducció de Residus de Mallorca apunta que "Els SDDR, el sistema de retorn d'envasos en canvi, té com a principal objectiu la reducció dels envasos i l'optimització dels processos de reciclatge i recuperació, a banda de representar econòmicament avantatges reals per a ciutadans, administracions i sectors comercials que es veuen compensats per una millor gestió dels residus d'envasos."

 

Per què l'SDDR sigui una realitat a Mallorca

 

Així, les organitzacions ecologistes proposen al Consell de Mallorca i a l'Executiu Balear la implantació d'un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) que recuperaria més del 90% dels envasos, és a dir, nou vegades més que en l'actualitat.

 

Per això, Anna Peña de Retorna i Marta Beltran de la Fundació Catalana per a la prevenció de Residus, s'han desplaçat a Mallorca per reunir-se, conjuntament amb membres de la Plataforma per a la reducció de residus (GOB, ALCAIB, Amics de la Terra, Fundació Deixalles i Greenpeace) amb la COnsellera i Director Insular de Residus del COnsell de Mallorca i representants dels grups polítics a l'oposició per tal de plantejar les ocpcions reals per a la implantació del sistema. La resposta en tots els casos ha estat molt positiva i favorable a la implantació d'aquest sistema. Ara però, cal treballar les fórmules necessàries per fer-ho possible.


Foto de la xerrada-col·loqui sobre els SDDR ahir, al Bar Siset


EL SDDR és un sistema implantat ja en 40 països i regions amb total èxit i eficàcia. Recuperar milions d'envasos mitjançant el SDDR i reciclar-los evitaria l'abandonament en els carrers, espais públics, al camp, les platges i el litoral d’uns fems que malmeten la imatge del sector turístic i la butxaca de la ciutadania, que acaba pagant per una mala gestió dels residus d’envasos.

 

Paral·lelament, durant dos mesos i mig, i fins a finals de juny, el poble costaner empordanès de Cadaqués té en marxa una Prova Pilot per mostrar l'eficàcia del SDDR. Tant la Generalitat de Catalunya, com l'Agència Catalana de Residus i l'Ajuntament de Cadaqués confien a demostrar que els veïns d'aquesta localitat no només accepten el sistema sinó que hi col · laboren activament per veure buits d’envasos el seu entorn.

 

Alhora, el Govern de Canàries s’ha compromès a legislar la implantació d'un SDDR després de la Proposició No de Llei aprovada el 6 febrer de 2013 per unanimitat dels 60 parlamentaris de la Cambra de l'arxipèlag. Les illes Canàries s'enfronten també a un greu problema de deteriorament ambiental, patint com a les Balears, per la fragilitat d'uns territoris insulars limitats sotmesos a un massiu abocament de residus (en el cas Canari, fins al 85% en uns abocadors funcionen fora de la llei i ja estan pràcticament plens).

 

 

Actuacions a Mallorca

 

A Mallorca, durant l'agost de 2011 es va poder conèixer de primera mà el funcionament del SDDR gràcies a la campanya Retorna Tour. Durant 10 dies a Palma i a Capdepera es va dur a terme una experiència demostrativa que simulava el funcionament real d'aquest tipus de recollida mitjançant una màquina que seleccionava i compactava els envasos. En aquestes dates es van aconseguir recuperar gràcies a la participació ciutadana més de 40.000 envasos de begudes.

 

Des de la Plataforma i en el marc de la campanya NO volem ser el femer d'Europa, a més de denunciar el sistema actual de gestió de residus basat en la incineració i el monopoli del servei públic obligatori insular de la concessió a l'empresa incineradora TIRME, s'impulsa també la conscienciació ciutadana cap a fòrmules més eficaces i efectives de recuperació dels envasos de begudes. Maria Suau de la Plataforma per a la reducció de residus diu "Seguirem treballant per reclamar, amb el suport de RETORNA i de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, la implantació d'un SDDR a Mallorca, com una alternativa als falsos impostos ecològics i a la incineració."

 

De moment són vuit els municipis (Capdepera, Inca, Bunyola, Calvià, Sóller, Palma, Esporles i Santa Maria) que han aprovat una moció favorable al SDDR i esperem que aviat se sumin més. Ara que el Consell de Mallorca revisa el Pla Director Sectorial de Residus i que el Govern autonòmic té potestat per impulsar una Llei de Residus, exigim que incorporin aquesta alternativa que sens dubte millorarà l’entorn i la qualitat de vida dels ciutadans de Mallorca i tindrà un impacte positiu sobre el sector turístic.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob