S'envestiran accions per a aconseguir dades pròpies de la contaminació de l’aire que suposa la incineradora i s'exigirà una auditoria dels aspectes econòmics i legals de la concessió
13.02.2015. GOB i Green Party d’Irlanda del Nord es reuneixen i acorden accions conjuntes per aturar l’exportació de fems des d’Irlanda del Nord cap a Mallorca.
S'envestiran accions per a aconseguir dades pròpies de la contaminació de l’aire que suposa la incineradora i s'exigirà una auditoria dels aspectes econòmics i legals de la concessió
______________________________________________________________________________________________________________________
Aquesta setmana, membres del GOB s'han reunit amb el Partit Verd (Green Party) d’Irlanda del Nord a les seves oficines al Parlament autonòmic, per tractar el tema de la exportació (des d’Irlanda) de fems cap a Mallorca. El Green Party és l´únic partit que ho ha denunciat a través del seu diputat, Steve Agnew.
A més, a la reunió hi ha assistit Joanna Braniff, cap de comunicació del partit.
En el transcurs de la reunió, GOB i Green Party han acordat que prepararan conjuntament una sèrie de preguntes parlamentàries per donar transparència a l'operació d'exportació de fems a Mallorca i a les conseqüències que implica per Mallorca.
El Green Party s'ha mostrat interessat en organitzar una campanya per organitzar una campanya aquí per informar als nord irlandesos dels efectes de la importació i incineració dels seus residus a Mallorca.
Contaminació
En aquests sentit, al llarg de la reunió es va fer referència a l'informe que al 2013 Ecologistas en Acción publicà sobre la qualitat de l'aire a Espanya11 en el que relata que, pel que fa a les Balears, les dades que proporciona el Govern són del tot insuficients i mal recollides, i que en tot cas, a les àrees urbanes (Palma i Eivissa, sobretot) se superen els límits. Aquest informe fa especial referència a Son Reus i esmenta que la planta només proporciona un 8% de les dades possibles: és a dir, que no sabem en exactitud el nivell contaminant de la incineradora. En relació a això, es va acordar una possible col·laboració amb la Universitat de Belfast (Queen’s University ) per realitzar les nostres pròpies dades d'emissions i fer-les públiques.
Transparència
Finalment i en relació a la polèmica generada arran de que les dues grans constructores estatals, principals accionistes de TIRME, FCC i ACS han rebut una multa milionària de la CNMC (Comissió Nacional de Mercats i Competència) per "repartir-se" el pastís de la gestió de residus, el GOB planteja exigir una auditoria dels aspectes econòmics i legals de la concessió que aclareixi si el cas del que ha partit tota la investigació i conseqüent multa a TIRME té a veure amb el contracte concessional i posteriors ampliacions per a la gestió del servei públic insularitzat de gestió de residus de Mallorca.
El Green Party es mostrà molt interessat en conèixer tots els aspectes relatius a monopoli institucionalitzat a favor de TIRME per a la gestió dels residus, la política insular que prioritza la incineració i tot el relacionat amb el contracte abusiu que regula la concessió del servei públic que ara, ha passat també a incinerar els residus que es produeixen a Irlanda.