Les diferents entitats integrants del Pacte per la Reutilització de les Illes Balears s’uneixen a la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus organitzant múltiples activitats per reivindicar el paper que la reducció i la reutilització han de tenir en aquest moment de transició ecosocial.
Des de Fundació Deixalles es posa en marxa un punt d’informació de les tones de CO2 evitades amb la reutilització a la seu de Deixalles Inca. Aquest punt permetrà als clients de la Fundació Deixalles conèixer setmanalment els kg que s’han reutilitzat i l’estalvi en emissions de CO2, i progressivament s’aniran habilitant punts d’informació com aquest a tots els centres de la Fundació.
La fundació Rezero comença la setmana Europea amb l'anunci a les xarxes de @rezerocat els 12 candidats als #PREMISREZERO BALEARS, iniciatives impulsades des d'Empreses, Comerços, Entitats o Administracions de les Illes que avancen cap al Residu Zero. També es presenta la campanya Nou Període amb la recollida de signatures per una MENSTRUACIÓ #RESIDUZERO, i es participarà en múltiples jornades tècniques sobre malbaratament alimentari, emergència climàtica, la nova llei estatal de residus, envasos, prevenció de residus a l'empresa o la taula Plàstic Zero, a més de la participació en actes com el repte #BEURESENSEPLASTIC, l'Autòpsia de Residus i diversos tallers de reutilització.
Cleanwave, en la seva missió de reduir el consum d’ampolles de plàstic d’un sol ús i la creació d’una xarxa de fonts d’aigua filtrada, anuncia que EMAYA ha confirmat l’instal·lació de fins a 30 noves fonts públiques en col·laboració amb Cleanwave a la ciutat de Palma, en el propers 2 anys. Una passa molt important per la reducció de residus que evitarà el consum de milers d'ampolles de plàstic d'un sol ús, alhora que es conscienciarà a la societat sobre la problemàtica dels plàstics. De fet, només les tres fonts públiques ja instal·lades entre el 2019 i 2020 a Palma han subministrat, des de la seva instal·lació més de 65.000 litres d'aigua, el que equival a més de 130.000 ampolles de plàstic de 50 cl o 195.000 ampolles de plàstic de 33 cl evitades en tan sols 8 mesos!
Des d’Amics de la Terra adverteixen que el problema dels residus no permet més rentats de cara i conviden la ciutadania a assenyalar a les empreses irresponsables que ens avergonyeixen amb els seus envasos d’un sol ús, visibilitzant l’excés del sobreenvasat, i pujant a les xarxes socials fotodenúncies emprant l’etiqueta #SobranENVASESfaltanNORMAS. Des de l’entitat diuen que és hora de reclamar a les empreses accions responsables enfront de l’ús dels recursos i deixar de carregar sobre les persones consumidores la responsabilitat de la gestió dels residus. Amics de la Terra també organitza la projecció virtual de la pel·lícula que evidència la connexió entre el lobby dels combustibles fòssils i el lobby que presiona per expandir el plàstic a escala global: “The Story of Plastic”. Inscripció gratuïta a www.amicsdelaterra.org
Des de L'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS) de la UIB s’ofereix una proposta senzilla i lúdica per educar en la prevenció de residus. Per això han preparat un taller en línia d'elaboració artesanal de sabó natural en pastilla, una pràctica tradicional i més sostenible, amb la qual no només s'obté un producte ecològic, lliure d'envasos i d'ingredients sintètics afegits, sinó que, a més, s’elabora reutilitzant l'oli usat que generam a ca nostra, donant-li un altre ús. D'aquesta manera es vol reivindicar un model alternatiu de producció i consum.
Des de la Fundació Save the Med i el seu programa Balears Sense Plàstic es considera la reutilització com un criteri clau en la classificació d'un producte o envàs com una alternativa honesta als plàstics d'un sol ús. Remarquen que canviar el material no solucionarà el problema, fer-lo reutilitzable sí. És per això que la reutilització és considerada com a criteri clau en l'indicador desenvolupat per l'organització per a avaluar l'impacte de productes i envasos, després de la prevenció del residu i l'eliminació de productes prohibits per la Llei de Residus Balear.
Eines x inserció, l’empresa d’inserció de Càritas Mallorca, considera que s’ha de potenciar la reutilització i el reciclatge per donar solució al problema de l’acumulació del residu tèxtil a Mallorca, ja que tant sols a l’any 2019 es van recollir 1.199.000 kg de roba i el que portem de 2020, 910.000 kg. A més, reivindiquen la importància del valor social de la reutilització, ja que aquesta feina es duu a terme mitjançant empreses d’inserció que permeten integrar dins el mercat laboral a persones amb especials dificultats.
El GOB per la seva part, reivindica la reutilització, juntament amb la reducció de residus, per tal de minimitzar l’impacte de les nostres activitats quotidianes atenent la visió metabòlica de l’activitat humana i sabent-nos part d’un ecosistema global i complex malmès. Reclamen que en aquests moments calen polítiques valentes enfocades a la disminució de l’esfera material de la nostra economia, així com un canvi profund del nostre model de producció i consum per transitar cap a un nou paradigma econòmic i social preparat per atendre els reptes climàtics, ambientals i socials dels propers anys.
Totes les entitats del Pacte coincideixen en que la reutilització és una peça fonamental per aconseguir els objectius de reducció de residus establerts a la normativa europea, estatal i autonòmica. A més, remarquen que la transició cap a una economia més circular, genera més ocupació que el reciclatge, i aporta valors ambientals i socials a l’economia.
Fins ara la reutilització l’han duta a terme entitats socials i petites empreses locals, per vocació i iniciativa pròpia, sense cap tipus d’ajuda, i assumint tots els costos derivats. Des de les entitats del Pacte per la Reutilització es vol aprofitar el marc de la setmana Europea de Prevenció de Residus per reivindicar el valor de la reutilització i demanar a l’administració que posi en marxa el Fons de Prevenció i Gestió de Residus contemplat a la Llei Balear, i que ampliï el pressupost de les subvencions d’economia circular per facilitar nous projectes de reutilització a les illes.