14/01/2012 El Govern va perdonar una multa milionària a la promotora que vol construir un nou poble a Canyamel.
El GOB ha sabut que la Conselleria dirigida per UM va deixar caducar una infracció urbanística molt greu.
______________________________________________________________________
Dissabte 14 de gener de 2012
El Govern va perdonar una multa milionària a la promotora que vol construir un nou poble a Canyamel.
El GOB ha sabut que la Conselleria dirigida per UM va deixar caducar una infracció urbanística molt greu.
______________________________________________________________________
El GOB ha remés aquesta setmana una denúncia a la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, l'Ajuntament de Capdepera i l'Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca denunciant unes obres il·legals dins un espai protegit de Capdepera, concretament a la zona de Canyamel. Tot i que aquesta infracció es va produir el 2007, el GOB ha elaborat ara una nova denúncia, tot d'una que ha sabut que la Conselleria de Medi Ambient que dirigia Miquel Àngel Grimalt (UM) va deixar caducar aquesta greu infracció, que hauria d'haver acabat amb multes milionàries a la promotora Capvermell.
Cal recordar que la promotora va iniciar la construcció il·legal d'un hotel de prop de 400 places dins aquesta espai protegit com a ANEI sense disposar de cap tipus de llicència municipal. Es tracta d'una de les infraccions més greus dels darrers anys dins un espai protegit. A més a més podria haver-se comès un delicte contra l'ordenació del territori. L'Ajuntament de Capdepera, tot i estar-ne advertit per membres de l'oposició, es va desentendre del cas. Més tard però, un Agent de Medi Ambient va personar-se al lloc dels fets el juny de 2007 i en comprovar que existien indicis de delicte va elaborar una denuncia que donà lloc a l'obertura d'un expedient (MO-44/07). Incomprensiblement però, l'agost de 2009 es va donar l'expedient per caducat sense cap tipus de proposta de resolució o sanció. Les obres d'excavació de l'hotel dins la zona ANEI van destrossar més de 16.500 metres quadrats de terreny a una zona muntanyosa de gran valor paisatgístic i ecològic (fotos 1 i 2).
Podrien rebre la declaració d'interès Autonòmic pel Govern.
L'empresa Capvermell vol edificar un complexe hoteler a Canyamel sobre una superfície de més de 25 hectàrees, una extensió equivalent al poble d'Ariany. El GOB havia demanat diverses vegades que aquest excés de sòl urbà, propi dels anys 70, fos reclassificat a sòl rústic per minvar l’impacte territorial i paisatgístic. El seu desenvolupament implicaria que Canyamel doblàs la seva actual superfície urbanitzada.
Segons el mateix Batle de Capdepera, el nou complexe hoteler pretén incorporar aquesta zona ANEI dins el projecte, el que ara per ara és il·legal. A banda del "perdó urbanístic" de la Conselleria de Medi Ambient a aquestes obres, el Govern va anunciar fa un mes que en breu concedirà l'Interès Autonòmic a tres grans projectes urbanístics, un d'ells serà el complexe de Canyamel.
Qui contamina NO paga. La destrossa d'espais protegits massa sovint no te conseqüències.
Lamentablement no es tracta d'un cas aïllat. Multitud d'infraccions urbanístiques i contra el medi ambient que haurien d'acabar amb sancions milionàries i restauració dels espais malmesos, acaben caducant als calaixos de la Conselleria de Medi Ambient, diferents Direccions Generals, Ajuntaments o el Consell Insular. Xalets il·legals, obertura de pedreres dins espais protegits, abocadors il·legals, contaminació, enverinament d'espècies protegides...caduquen sense que les administracions que les han de resoldre ho facin. El no cobrament d'aquestes infraccions fa que les administracions deixin de recaptar xifres econòmiques espectaculars, que podrien servir per pal·liar els impactes negatius. Qui contamina NO paga o en certs casos fins i tot pot tenir premi, com passa a Canyamel.