18/04/2012 S'inicia una mobilització estatal per a la protecció de la costa davant del retorn de les polítiques desenvolupistes

Avui es presenta, simultàniament a Madrid i a Mallorca, la Plataforma "No a nuestra costa" impulsada per les principals organitzacions ecologistes de l'estat espanyol i que compta ja amb gairebé un centenar d'organitzacions adherides de tots els àmbits: social, empresarial, acadèmic i jurídic.


18/04/2012 S'inicia una mobilització estatal per a la protecció de la costa davant del retorn de les polítiques desenvolupistes

Avui es presenta, simultàniament a Madrid i a Mallorca, la Plataforma "No a nuestra costa" impulsada per les principals organitzacions ecologistes de l'estat espanyol i que compta ja amb gairebé un centenar d'organitzacions adherides de tots els àmbits: social, empresarial, acadèmic i jurídic.

L'objectiu és evitar la modificació de l'actual Llei de Costes que preveu reimpulsar la degradació de la costa, la privatització de platges i l'especulació urbanística al litoral sota l'argument de la dinamització econòmica i la creació de llocs de feina.


Avui es presenta simultàniament a Madrid i a Mallorca, la Plataforma "No a Nuestra Costa", una iniciativa posada en marxa per Amics de la Terra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, GOB, SEO/Birdlife i WWF per la defensa de l'actual Llei de Costes, davant l'anunci de la seva reforma per part del Ministre Arias Cañete, utilitzants els reiterats arguments polítics de dinamització econòmica.

La Plataforma està formada per desenes d'entitats ecologistes, socials i econòmiques tals com empreses de turisme actiu i naturalesa, associacions de veïns del litoral, ATTAC Espanya, departaments d'Universitats, l'Associació "Jueces para la Democracia" que té més de 500 jutges o l'Observatori de la Responsabilitat Social Corporativa o el Foro de Turisme Responsable, entre altres. A Mallorca, entitats com ARCA, la Societat d'Història Natural, el departament de geografia física o l'IMEDEA hi donen suport, i es continuarà en els propers mesos amb la recerca d'adhesions.

La Plataforma pretén convertir-se en un moviment ciutadà, apartidista, que sumi forces i veus per garantir l'ús públic i lliure de la nostre costa i la conservació del litoral. Des de la Plataforma s'insisteix en que això és fonamental per a l'activitat econòmica sostenible a llarg termini i que l'aplicació correcta de la Llei de Costes, sens dubte, és la garantia per a poder fer compatibles conservació i desenvolupament econòmic.

Amb la presentació de la Plataforma, les organitzacions llançam també una campanya de mobilització ciutadana per a que a títol personal, totes les persones sensibles a la preservació del litoral, recolzin la validesa de l'actual Llei de Costes a www.noanuestracosta.org

La situació actual

Amb l'entrada en vigor de la Llei de Costes, al 1988, es va avançar decisivamente en la conservació dels recursos naturals. Es varen establir límits clars al procés de desfiguració de la costa (iniciat fa 60 anys) fent patent l'ús públic de la costa per a tots els ciutadans. A més, garanteix els drets legítims de particulars i empreses, donant un termini de 30 anys, que acaba al 2018, prorrogables altres 30 més per cercar una altra ubicació al gran nombre d'indústries altament contaminants que es troben a la costa.

En dues dècades, la nostra costa ha perdut una superfície similar a vuit camps de futbol cada dia. Una costa mal conservada ens costa milers de milions d'euros cada any, doblers públics que es destinen a la restauració de passejos marítims, platges, infrastructures costaneres i al control de vessaments en una espiral de despesa que no té fi.

La costa mallorquina és plena d'exemples de la degradació que ha patit el nostre litoral. A més de tenir diversos exemples d'il·legalitats com els apartaments de Ses Covetes, la urbanització il·legal de Cala Llamp o Cala Morlanda, etc.

El cas de Cala Vinyes (Calvià) - amb un hotel dins el domini públic i servitud de protecció - és un exemple paradigmàtic del que va representar la destrucció i desnaturalització de la costa impulsada als anys 70-80 pel fals progrés turístic paralel al procés constant de degradació ecològica i que ara es pretén reimpulsar com a solució a la crisi a la que precisament aquest model ens ha abocat





El futur passa continuar amb passa ferma, la protecció del litoral i les nostres costes

Consideram que l'aplicació de la Llei de Costes ha de ser estricta, sense rebaixes, eliminant les construccions ilegals i compensant a aquells propietaris víctimes de la mala gestió administrativa, analitzant cas per cas. Una reforma de la Llei de Costes, en els termes plantejats pel Govern, on només uns pocs es veurien afavorits, implicaria un enorme cost que pagaríem tots amb els doblers dels nostres imposts.

La millor política que s'ha de fer és afavorir la conservació de l'entorn. El respecte als processos ecològics no és un fre al progrés, sino el camí per a sortir de la crisi.


NOTES:

Web de la Plataforma "No a Nuestra Costa"


Més informació:

Fotogaleria La destrucción del litoral en Balears de El País

La Costa cada vez mas privatizada, de Ecologistas en Acción

Informe Infracciones de la Ley de Costas, de Ecologistas en Acción

Visor del domini públic marítimo terrestre

Informe Destrucción a toda Costa 2011, Greenpeace

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob