El govern espanyol reforma la llei de costes dona una passa més cap a la privatització del litoral. L'ampliació de la concessió a 75 anys més i la possibilitat de compra-venta dels immobles deixaran els bens públics de la costa a mercè de l'especulació i els interessos privats.

 

 

16/07/2012. Ell GOB denuncia que la reforma de la Llei de Costes implica una amnistia als edificis il·legals del litoral

El govern espanyol reforma la llei de costes dona una passa més cap a la privatització del litoral. L'ampliació de la concessió a 75 anys més i la possibilitat de compra-venta dels immobles deixaran els bens públics de la costa a mercè de l'especulació i els interessos privats. 

_________________________________________________________________________________________

El Govern espanyol va presentar fivendres al Consell de ministres l'avantprojecte de la modificació de la Llei de Costes que representa una llei a la carta per cobrir les il·legalitats comeses donant l'esquena a la normativa vigent, aprovada al 1988 afavorint a més l'especulació a la costa.

Els punts claus de la reforma

La introducció d'execpcions sense cap tipus de justificació tècnica ni sense cap valoració de les possibles implicacions econòmiques, a més de la introducció d'indeterminacions que permet resoldre l'aplicació de la normativa "segons el cas" és el fet més lamentable i significatiu d'aquesta nova redacció de la llei estatal. Entre els punts claus de l'avantprojecte cal destacar:

1. L'establiment d'un règim especial per a 11 nuclis costaners, entre els quals Formentera,

2. L'ampliació de la concessió a habitatges il·legals de 30 a 75 anys, i

3. Que es permeti vendre a tercers aquests tipus d'habitatges.

Amb aquesta reforma, la llei passa de ser una llei per a la protecció litoral a una llei que protegeix determinats interessos econòmics al litoral.

 

Una plataforma per a la defensa de l'actual llei de costes.

Davant l'anunci de la modificació de la llei de costes fet pel ministeri fa uns mesos, s'ha articulat una plataforma, impulsada per les 5 entitats ecologistes d'àmbit estatal i el GOB, i que actualment ja compta amb més de 200 organitzacions, associacions de veïns, cofradies de pesca, empreses de turisme, associacions de jutges i advicats, sindicats i gabinets d'arquitectes que s'hi han adherit sota el lema "No a la nostra Costa". L'objectiu de la Plataforma és reivindicar l'actual marc normatiu. És a dir que no es modifiqui l'actual Llei de Costes i reclamar contuntència en l'aplicació de la norma. La Llei de Costes tal i com estava plantejada és una bona llei de mínims, el que ha fallat fins ara és la seva aplicació administrativa.

 

El 28 de Juliol: dia d'acció global en defensa de les nostres costes.

Conjuntament, en el marc de la Plataforma, esteim preparant el "Dia d'acció global per a la protecció de les nostres costes". Un dia en que es faran diverses accions a diferents punts del litoral de l'estat espanyol, molts d'ells amenaçats per projectes urbanístics o bé per obres de gran envergadura que comporten degradació de l'espai biofísic com zones dunars molt degradats o ports esportius, etc.

A Mallorca, els grups ecologistes locals treballen amb la Plataforma Salvem Andratx, per focalitzar l'atenció aquest dia a Cala Blanca. Un espai natural de gran valor paisatgístic i ecològic, de nou amenaçat per processos urbanístics. Es tracta d'una zona litoral salvatge i esquerpa que conté una gran diversitat botànica i faunística. La vegetació arriba fins a la mar mateixa, conformant un paisatge molt singular. Cal recordar que Cala Blanca estava inclosa dins la delimitació del Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana que va fer la UNESCO.

A més, la trobada de dia 28, estarà precedida per una xerrada el proper divendres 20 de juliol a les 19h a l'espai cultural "Sa Taronja" sota el títol: "Les noves amenaces al nostre litoral"

Més informació: http://conservemlacosta.wordpress.com/

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob