L'informe “Banderas Negras 2012: Poca Vergüenza” que avui presenta Ecologistas en Acción a Madrid, és el punt de partida de la colaboració entre ambdues entitats ecologistes que ha culminat amb el document #conflictesalacosta2012 que conté una anàlisi completa i exhaustiva de les amenaces vigents a la costa de Mallorca a dia d'avui.
26/07/2012. Ecologistas en Acción i GOB identifiquen als culpables de les agressions a la nostra costa.
L'informe “Banderas Negras 2012: Poca Vergüenza” que avui presenta Ecologistas en Acción a Madrid, és el punt de partida de la colaboració entre ambdues entitats ecologistes que ha culminat amb el document #conflictesalacosta2012 que conté una anàlisi completa i exhaustiva de les amenaces vigents a la costa de Mallorca a dia d'avui.
_________________________________________________________________________________________
Ecologistes en Acció presenta un any més l'informe de Banderes Negres, que amb el títol “Poca vergonya” analitza tots els vessants costaners, destacant els casos més emblemàtics de la degradació ambiental del litoral espanyol.
Aquest any, l'organització ecologista identifica de forma clara als culpables de les agressions a la costa: particulars, empreses, entitats financeres, administracions públiques, etc. Amb això pretenen que es conegui qui aquesta darrere de la seva destrucció i del robatori d'un dret constitucional que considera béns de domini públic afectats a l'ús general o al servei públic, la zona marítim-terrestre, les platges, el mar territorial i els recursos naturals de la zona econòmica i la plataforma continental (art. 132). Aquest any 2012, aquest objectiu s'ha d'ampliar a la denúncia sobre els béns de DPMT inclosos a l'avantprojecte de llei aprovat pel consell de Ministres del divendres 13 de juliol.
L'informe estatal que ara mateix presenta Ecologistas en Acción a Madrid, i en el que el GOB ha colaborat activament destaca, d'entre tots els analitzat i documentats en el cas de Balears, tres conflictes concrets: el Palau de Congressos a la façana marítima de Palma, Cala Blanca a Andratx i la contaminació del torrent des Saluet, també d'Andratx.
Hem aprofitat però la metodologia del treball d'Ecologistas en Acción per treure avui aquí i pel cas concret de Mallorca l'informe que hem anomenat #conflictesalacosta2012, on apareixen documentats tots els conflictes que a dia d'avui amenacen al nostre litoral agrupades en problemes urbanístics, abocaments d'aigües residuals i canvi de la morfologia de la costa per obres costaneres.
Conclusions i propostes
Després d'una anàlisi acurada Ecologistas en Acción i GOB podem afirmar que no existeix cap intenció de canvi en el model actual de desenvolupament, un dels majors causants de la crisi que estem vivint. I lluny de pal·liar aquesta situació, les administracions competents segueixen donant suport i promovent noves actuacions summament impactants que abocaran a la costa a una situació irreversible, amb nefastes conseqüències per al medi ambient, l'economia i la societat.
GOB i Ecologistes en Acción coincideixen en la necessitat de reimpulsar els usos productius vinculats al sector primari, extractius, agropecuaris, forestals o pesquers, que són usos en retirada en la mesura que entren en contradicció moltes vegades amb les noves demandes del sector de la construcció i de serveis turístics. Aquest tipus d'usos provoca menys transformacions del territori litoral, menor degradació ambiental que els altres usos i activitats antròpiques amb les quals competeixen i que es desenvolupen en la franja litoral.
Per altra banda, coincidim en la necessitat d'aturar noves infrastructures portuàries, ports esportius o amplicacions de les existents.
Reclamam el manteniment de l'actual Llei de Costes de 1988 ja que, tot i les seves limitacions és essencial per a frenar la depredació dels recursos del litoral.
Reclamam un canvi de model econòmic basat en una transició del model terciari dels serveis, el turisme i la construcció basat en l'urbà com prioritat a un model que avanci cap a la producció pròpia dels productes agroalimentaris i pesquers. Basat en la cogestió d'espais litorals amb cooperatives, organitzacions de productors, conserveres i manufacturats de productes locals, etc.
I sobretot reclamam que les administracions públiques no continuïn amb la dinàmica de modificar ni els usos del sòl ni les lleis davant el xantatge dels actius tòxics que tenen les entitats bancàries per poder desenvolupar els seus plans de creixement urbanístics i turístics.
Avantprojecte Llei de Costes: NO a la reforma de la Llei de Costes
El Ministre Cañete anunciava a l'ocupar el seu càrrec una modificació de la Llei de Costes amb la finalitat de compatibilitzar el desenvolupament econòmic de la costa amb la conservació del medi ambient i dotar d'una major seguretat jurídica a les construccions en el litoral.
Les línies de modificació de la Llei de Costes presentades pel ministeri d'Àries Cañete el passat 13 de juliol suposen l'avantsala de la privatització del litoral. L'ampliació de la concessió en altres 75 anys més i la possibilitat de compra-venda dels immobles deixaran els béns públics de la costa a la mercè de l'especulació i d'interessos privats. Això, segons el parer d'Ecologistes en Acció, del GOB i de les més de 200 entitats que a dia d'avui ja s'han adherit a la Plataforma estatal “No a Nuestra Costa", suposa una privatització encoberta de la costa i el sacrifici del Domini Públic Marítim Terrestre (DPMT) a l'especulació urbanística i als interessos privats. La bombolla immobiliària no només ha degradat i especulat sobre tota la franja costanera, sinó que ara el ministre Àries Cañete i el seu gabinet pretenen fer-lo també amb els béns públics existents en el litoral. Tot això sota la buida excusa de fer compatible la conservació del medi ambient amb el desenvolupament econòmic i donar una major seguretat jurídica als propietaris d'habitatges en el litoral. No obstant això, aquesta reforma no solament no incrementarà aquesta seguretat jurídica, sinó que la gran quantitat d'excepcions, casuístiques infinites i desigualtats de tractament que planteja, tindrà just l'efecte contrari.
Uns arguments i una manera de fer legislar que aquí a les Illes Balears tenen els precedents de la Llei Company (Llei 2/2012.....) i la recent aprovada Llei del Turisme (Llei....). Dues iniciatives desreguladores que deixen a mercè dels interessos econòmics i l'especulació la planificació territorial, l'ordenació urbanística i el futur dels espais naturals protegits.
Dia 28 de Juliol, Dia d'Acció global en defensa de les nostres costes: tots a Cala Blanca!
Cala Blanca és una dels conflictes que tracta l'informe estatal d'Ecologistas en Acción. Precisament la Llei Company es tradueix aquí a Andratx en la desprotecció de Biniorella - Cala Blanca. El Consistori andritxol, en una modificació de les NNSS empreses ara fa dos mesos i en base a aquesta nova llei, pretén catalogar com a urbans diferents terrenys de la zona de Biniorella - Cala Blanca tot i que ara són ANEI i per tant recuperar-los per al desenvolupament urbanístic.
En el marc de la Plataforma estatal "No a nuestra costa" es prepara el "Dia d'acció global en defensa de les nostres costes". Un dia en que es faran diverses accions arreu del litoral de l'estat espanyol, molts d'ells amenaçats per projectes urbanístics o bé per obres de gran envergadura que comporten degradació de l'espai biofísic com zones dunars molt degradats o ports esportius, etc.
A Mallorca, els grups ecologistes locals treballen amb la Plataforma Salvem Andratx, per focalitzar l'atenció aquest dia precisament a Cala Blanca on es farà una concetració per mar per reclamar, des de Cala Blanca i utilitzant-lo com a símbol del que cal preservar, la protecció de la nostra costa.
Per a més informació i per anar coneixent els detalls de la convocatòria, hem habilitat el següent blog: http://conservemlacosta.wordpress.com/
---
Pots descarregar-te l'informe #conflictesalacosta2012 a:
I l'informe Banderas Negras:
http://www.ecologistasenaccion.org/IMG/pdf/informe_banderas_negras_2012.pdf
Info
Enllaços web: