A Mallorca, l'acció es desenvoluparà a Cala Blanca, un espai de nou amenaçat per la urbanització
28/07/2012. La plataforma “no a la nostra costa” es concentra a 22 platges contra la reforma de la llei de costes
A Mallorca, l'acció es desenvoluparà a Cala Blanca, un espai de nou amenaçat per la urbanització
Amb aquesta mobilització s'ha llançat una campanya d'adhesió ciutadana per a impedir que la nova Llei arribi al Parlament espanyol i que es retrocedeixi en la protecció del litoral
Durant el dia d'avui, a 22 platges de tot l'Estat, més de 200 organitzacions han convocat el Dia d'Acció Global en defensa del litoral i contra la reforma de la Llei de Costes.
Amb aquesta activitat festiva destinada a veïns, turistes i usuaris del litoral, es pretén mostrar el rebuig a la reforma de la Llei de Costes presentada pel ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient el passat 13 d'abril. A més es llança una campanya d'adhesions a títol individual a la plataforma amb l'objectiu que des del Govern es revoqui la decisió d'enviar al Parlament el text de la reforma al setembre.
Algunes de les activitats que es realitzen avui en tot l'Estat són:
Concentració i visita als vaixells “Deessa Maat” i “WWF-Solar” en la platja del Palmar (Almería) des de les 17.00 h.
A València, neteja de la platja del Saler, 10.45 h. i taula informativa a la Malvarrosa 17.00 h.
Dibuixos de construccions al costat de la duna de Valdevaqueros en Tarifa (Cadis). 11.30 h.
Concentració de piraguas, paddle surf i tot tipus d'embarcacions sense motor per a fer un recorregut per la costa des de Peguera o alternativament Camp de Mar, fins a Cala Blanca a Andratx (Mallorca). Hora de concentració a Cala Blanca: 11.00h
Marina de Cope (Murcia): ruta a peu per la zona, snorkel i passeig en kayak per a conèixer els valors d'aquest important tram de costa i l'amenaça d'urbanització de la zona. Hora i lloc: 11.00 h. a Cala Blanca.
Performance a les 12:00 h. a la platja del Médano (Tenerife). Taula informativa de 10:00 a 12:00 h. a la platja de la Conquilla (Sant Sebastià)
Acte en la platja de la Barceloneta (Barcelona) contra la modificació de la llei de costes (piràmide de cordes al costat de l'hotel Vela).
A les 12 h. Performance “Cementiri de platges” en Matalascañas (Huelva) a les 11:30 h. enfront de la roca de Torre la Figuera (restes d'una torre almenara).
Acte reivindicatiu en la platja de Mataleñas (Santander), a les 10:00 h.
La plataforma “No a la nostra costa” (www.noanuestracosta.org) va ser presentada el passat 4 d'abril de 2012 davant la imminent reforma de la Llei que des del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient es va anunciar a l'inici de l'any. Fins al moment, més de 200 organitzacions ecologistes, associacions veïnals, advocats, jutges, sindicats, empresaris i confradies de pescadors s'han unit per a reivindicar la protecció del litoral. La plataforma ha estat una iniciativa engegada per Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, GOB, SEU/BirdLife i WWF per la defensa de la Llei de Costes. Per a aquestes organitzacions, l'avantprojecte de Llei de “protecció i ús sostenible del litoral i de modificació de la Llei 22/1988, de Costes” suposa una reculada en els nivells de protecció de la franja costanera, doncs tomba les garanties de protecció ambiental actuals, amnistia les il·legalitats urbanístiques (a la carta) i privatitza diversos trams de la costa espanyola.
Encara que l'administració continua justificant que la reforma de la llei conjuga desenvolupament i sostenibilitat, la realitat és que empreses contaminants podran postergar les seves activitats més enllà de l'any 2100 i que s'està excloent del domini públic marítim-terrestre alguns tipus d'ecosistemes com les salines i aiguamolls.
Perquè a Cala Blanca?
Mallorca, és un indret que ha patit i molt la degradació i artificialització de la costa per l'impacte urbanístic del desenvolupament turístic en el litoral, i torna a tenir aquest fràgil patrimoni en perill.
L'anunci de la modificació de la Llei de Costes es suma aquí a les iniciatives legislatives impulsades pel Govern autonòmic que desregulen l'urbanisme i que tendran una greu incidència sobre el litoral. És el cas de la Llei Company que precisament aquí a Andratx es tradueix en la desprotecció de Cala Blanca. El Consistori andritxol, en una modificació de les NNSS empreses ara fa dos mesos i en base a aquesta nova llei, cataloga com a urbà diferents terrenys de la zona de Biniorella - Cala Blanca tot i que ara són ANEI.
Per això, les organitzacions ecologistes de Mallorca, que treballen conjuntament i de forma coordinada amb la Plataforma estatal "No a nuestra costa" (http://noanuestracosta.org) hem volgut focalitzar avui aquí l'atenció i que Cala Blanca, esdevengui un símbol de la protecció de la costa que reclamam.
Notes:
Llistat d'esdeveniments que es realitzen durant el dia d'avui:
http://www.noanuestracosta.org/mapa.php
Segueix-lo a Twitter amb: #noanuestracosta