Més de 200 organitzacions alerten de la pèrdua del caràcter públic del litoral que suposa la reforma i que marca el camí cap a una major degradació de la costa
10/09/2012. La plataforma “No a la nostra costa” sol·licita al govern l'anul·lació de l'avantprojecte que reforma la llei de costes
Més de 200 organitzacions alerten de la pèrdua del caràcter públic del litoral que suposa la reforma i que marca el camí cap a una major degradació de la costa
______________________________________________________________________________________________________________________
Avui conclou el termini per presentar suggeriments a l'esborrany d'avantprojecte de la nova "Llei de protecció i ús sostenible del litoral" i la plataforma en defensa de la Llei de Costes, “No a la nostra costa” - de la qual en formen part el GOB i Amics de la Terra - adverteix que afavoreix els interessos privats en detriment del bé públic mitjançant la modificació del domini públic marítim-terrestre (DPMT), la reducció de la servitud de protecció i l'ampliació del termini de les concessions.
Formada per més de 200 organitzacions de diversa índole, “No a la nostra Costa” exposava en el moment de seva formació, el mes d'abril de 2012, 10 raons per les quals calia defensar la Llei de Costes, ja que aquesta llei aprovada en 1988 i vigent en l'actualitat, garanteix la protecció ambiental i ús públic de la costa. Defensar les nostres platjes, cales, dunes, penya-segats és protegir un bé comú per a les generacions presents i per a les futures.
No obstant això, a pesar de la validesa de la Llei de Costes, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través d'Àries Cañete, va presentar al juliol l'esborrany de l'avantprojecte de modificació de la Llei de Costes que va ser aprovat en Consell de Ministres. El contingut del document no va ser exposat amb anterioritat a les principals associacions ecologistes del país, tal com va prometre el ministre, i ve envoltat d'una falta de participació i obscurantisme destacables. De fet, el procés de participació i alegacions públiques només s'ha obert als membres del Consell Assessor de Medi Ambient i no a tota la societat. Així, la reforma de la Llei de Costes, que passaria a anomenar-se "Llei de protecció i ús sostenible del litoral" suposaria postergar el problema de l'ocupació privada de la costa a generacions futures, ja que l'ampliació de concessió de DPMT a 75 anys, heredables i amb la possibilitat de compra-venda és regalar terrenys públics a mans privades.
A més, i de forma greu, ignora totalment els impactes previsibles del canvi climàtic sobre el litoral, desprotegeix grans trams de litoral cantàbric i atlàntic en reduir de 100 a 20 metres la franja de servitud de protecció en les ries, i permet declarar sòl urbà zones del front litoral que també reduirien la servitud de protecció a 20 metres en aquests trams. A més la Plataforma considera que mentre que s'exclouen del domini públic marítim-terrestre (DPMT) deu nuclis urbans i bona part del litoral de Formentera, sense cap tipus de criteri medi ambiental ni científic, es treuen fora d'aquest domini ecosistemes summament importants per a l'equilibri de la costa com són les marismes mediterrànies, salines, certes zones inundables i dunes que no estiguin en moviment, perdent així la franja de 100 metres de servitud de protecció associada a ells.
En moltes franges del litoral, existeixen sistemes dunares situats més de 100 metres de la costa o platja i no estan en primera línia del mar i per tant, no juguen un paper en la defensa o l'estabilitat de la platja. No obstant això, afecten la dinàmica litoral de la costa i a més són ecosistemes importants que alberguen flora i fauna especialitzada.
Finalment, en un escenari de crisi, on els serveis públics van en detriment, aquesta reforma suposaria la pèrdua dels diners públics invertit tots aquests anys en la delimitació, recuperació i conservació del DPMT que ara es desprotegeix. I per si això fora poc, implica augmentar la despesa de diners públics en noves partions i indemnitzacions de qui en el seu moment sí van acatar la Llei.
La Plataforma "No a la nostra costa", en defensa de la Llei de Costes, alerta de la gravetat d'aquesta modificació i demana al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient que rebutgi aquest avantprojecte. El contingut del text, més que pretendre conciliar el desenvolupament econòmic amb la conservació del medi ambient, i donar una major seguretat jurídica, segons paraules d'Àries Cañete, sembla encaminat a privatitzar la costa i fet a la carta f'acord amb interessos de particulars que han anat acumulant tots aquests anys terrenys en la costa.
Més informació:
Al·legacions presentades per Greenpeace (membre del Consell Assessor de Medi Ambient)
Manifiesto de expertos para la preservación y gestión de los espacios costeros