La nova llei de Costes és una carta blanca a la legalització dels desbarats urbanístics a la costa sense que ningú en pagui les conseqüències.

11/04/2013. El GOB adverteix que la Llei de Costes, amb les noves esmenes del PP, és una aberració

La nova llei de Costes és una carta blanca a la legalització dels desbarats urbanístics a la costa sense que ningú en pagui les conseqüències.

 


 

 

La ponència en el Senat es reuneix avui dijous per informar de les 185 esmenes presentades pels grups polítics abans de que el text es debati i aprovi el proper 23 d'abril.

El GOB denuncia que el Partit Popular ha aprofitat el període d'esmenes per a seguir rebaixant la protecció ambiental de la costa i consolidar la seva privatització.

Els efectes més greus són la rebaixa de la franja de protecció de la costa de 100 a 20 metros en determinats trams o la desprotecció de salines i dunes no considerades necessàries per al manteniment de la platja.

 

De rústic a urbà

L'esmena 182 "flelxibilitza" la servitud de protecció per a aquelles zones que puguin demostrar que tenen alguns (no tots) els serveis bàsics.

O sigui que afectarà a cases que estiguin situades a més de 20 metros i que tenigui o accés rodat, o abastiment d'aigua, o evacuació d'aigües residuals i sumbinitrament d'energia elèctrica - que no coincideix amb els requisits establerts per la Llei bàsica del Sòl per a considerar que uns terrenys puguis ser considerats urbans. Això o bé que estiguin en àrees que estigui consolidades per l'edificació, al menys en un terç de la seva superfície.

Així la Llei equipara a sòls urbans aquells terrenys que tenguin alguns serveis, o que formin part d’una zona transformada en un terç de la seva superfície. De manera que en defintiiva, s'iguala l'amplada de la franja de protecció amb independència de si és o no sòl urbà.

Aquest punt podia interpretar-se com a uns sortida per a poder seguir les obres de Ses Covetes, Moli d’en Regalat i tants d’altres llocs.

 

Una claudicació davant els interessos privats

El projecte de llei és la claudicació de l’estat i de l'administració pública davant dels interessos privats expressats a través de propietaris, promotors, concessionaris, etc...

Amb aquesta reforma, la llei passa de ser una llei per a la protecció litoral a una llei que protegeix determinats interessos econòmics al litoral.

 

Les ampliacions de ports esportius ara seran "bones" pel canvi climàtic

Un altra paquet d'esmenes fan referència a la qüestió del canvi climàtic que és abordada de manera totalment irresponsable i que pretén un cop més justificar noves infrastructures al litoral, ara amb l'excusa que la contribució a disminuir els efectes del canvi climàtic.

És el cas dels ports esportius que ara podran justificar la construcció de nous espigons i ampliacions com a elements de control del canvi climàtic. Així pretenen solventarl el problema construint un simple espigó davant la pujada del nivell de la mar.

 

La nova llei, una aberració jurídica i tècnica posada en evidència per un catedràtic de la Universitat de Granada.

A finals de l'any passat, diverses entitats ecologistes varen treure a la llum l'informe en que el catedràtic de la Universitat de Granada, Miguel Ángel Losada Rodríguez (autèntica eminència en la matèria, que la Direcció General de Costes sempre havia tengut en consideració en l’elaboració de normativa) havia remés al Ministerio de Fomento, detallant les aberracions d’aquesta norma, des del punt de vista tècnic i també jurídic. L'informe ha estat completament ignorat pel Ministeri que, teòricament, defensa l’interès general

Aquesta llei de fet, suposa l’exemple clar de tot el que mai hauria de donar-se a una norma promoguda pels poders públics, en arraconar l’interès general i fer-se a mida de foscos personatges i interessos.

Jurídicament és una aberració segons la qual el domini públic deixarà de ser-ho depenent de a qui interessi especular amb ell, regalarà, directament, els bens públics que són ses Salines a a empreses privades propietat d’empresaris afins al partit, o permetrà “solucionar” deslindes molests com el de la Caseta des Capellans a Platja de Muro o Molí den Regalat a Artà.

Des del punt de vista tècnic no és millor. En no tenir en compte els efectes del canvi climàtic, ni els més mínims criteris de seguretat en cas de temporal o fenòmens climatològics adversos, suposarà un increment del risc per a vides humanes i bens.

 Podeu consultar l'informe complet a: http://gengob.org/premsa/miguellosada.pdf

 

El GOB exigeix a Demarcació de Costes una quantificació real de les possibles implicacions a Mallorca.

Davant l'amenaça real de la privatització de la costa i de la reculada de la protecció i atenent a les previsibles dinàmiques litorals futures que vendran condicionades per la crisi climàtica i que no han estat considerades en absolut per la llei, el GOB exigeix a l'administració autonòmica responsable una quantificació detallada dels possibles efectes de la llei al litoral de Mallorca.

En aquest sentit i després d'una reunió mantinguda el mes d'octubre passat amb el responsable de la Demarcació de Costes, vàrem sol·licitar informació de caràcter públic que encara a dia d'avui no ens ha estat contestada.

Volem saber:

- quants litigis hi ha vigents sobre partions que se'n poden veure afectats,

- una quantificació de les propietats afectades,

- una relació de les àrees naturals afectades,

- les activitats econòmiques al litoral afectades,

- expedients oberts per infracció actuals,

- concessions sol·licitades a dia d'avui

 

Més informació:

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/783-10092012-la-plataforma-no-a-la-nostra-costa-solmlicita-al-govern-lanulmlacio-de-lavantprojecte-que-reforma-la-llei-de-costes.html

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/735-16072012-ell-gob-denuncia-que-la-reforma-de-la-llei-de-costes-implica-una-amnistia-als-edificis-ilmlegals-del-litoral-.html

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/430-18042012-mobilitzacio-estatal-per-a-la-proteccio-de-la-costa-davant-del-retorn-de-les-politiques-desenvolupistes.html

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob