El GOB critica l'urbanisme tercermundista que es consolida, pròrroga darrera pròrroda d'ençà del 2010.
16/07/2013. El GOB contra el decret-llei que permet donar llicències a cases sense clavegueram.
El GOB critica l'urbanisme tercermundista que es consolida, pròrroga darrera pròrroda d'ençà del 2010.
_________________________________________________________________________________________
Avui el ple del Parlament valida el Decret llei 4/2013 de 21 de juny de regulació provisional de les noves edificacions en nuclis residencials sense xarxa de clavegueram.
Aquest decret-llei prorroga el que ja va prorrogar el Decret llei 3/2011, de 29 de juliol i ara possibilitarà que a Mallorca, fins al 2016 es puguin otorgar llicències per edificar a urbanitzacions que no tenen tots els serveis, concretament el de clavegueram.
El cas, o excusa, és que els Ajuntament, en temps de crisi "no han aprovat definitivament els projectes d’urbanització o dotació de serveis de clavegueram, per manca de recursos, perquè el termini és insuficient o per altres circumstàncies" tal i com esmenta l'exposició de motius del nou decret-llei.
Es previsible que la situació econòmica dels Ajuntaments no millori gaire d'aquí al 2016 i que al 2016 ens tornem a trobar amb una pròrroga que no farà més que consolidar una situació irregular, respecte dels preceptes bàsics de la Llei estatal del sòl, i allargar una problemàtica que no és té la intenció real de solucionar. L'objectiu de la norma està clar que no és la dotació de serveis, sinó la possibilitat de donar llicències sense impediments de caire ambiental, perquè al cap i a la fi, l'evacuació correcte de les aigües residuals, és una qüestió de gran trascendència des del punt de vista ambiental que implica uns costos afegits per particulars i administracions municipals que es volen "poder evitar".
Qui tendrà la responsabilitat un cop passat el termini si la llei no s'ha complit?
La resposta no està clara: serà l'Ajuntament que ha d'aprovar el projecte d'urbanització o la dotació de serveis, o el particular que s'ha acollit a aquesta excepció per poder construir el seu habitatge? Què passarà llavors? el decret-llei no ho preveu. Què passarà amb aquestes cases? es trobaran llavors en una situació irregular? seràn il·legals? Qui ho resoldrà? els jutges una vegada més?
Excepcions a la llei per norma.
La consolidació d'excepcions a la normativa vigent via decret-llei s'està convertint en el mecanisme del Govern per poder continuar donant ritme a la "maquinària" de la construcció passant per alt els preceptes bàsics en matèria de regulació urbanística i ambiental.
La figura dels decrets lleis constitueix una incorporació de l’estatut d’autonomia del 2007 : La idea era clara: es tractava d’usar aquesta figura per casos d’emergència, que no poden esperar la tramitació parlamentària o com a mesura cautelar fins a l’aprovació d’una nova llei. La realitat, no obstant, ha posat de manifest un abús d’aquesta figura i en dos anys de legislatura, ja en duim 22.