Pretenent convertir els ports en aparadors de luxe per megaiots i que la mar sigui pel gaudi d'uns pocs rics mentre es deixa perdre el patrimoni marítim de les Illes.
17.02.2014. El GOB alerta sobre la política desenvolupista i privatitzadora d'Autoritat Portuària.
Pretenent convertir els ports en aparadors de luxe per megaiots i que la mar sigui pel gaudi d'uns pocs rics mentre es deixa perdre el patrimoni marítim de les Illes.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
El GOB ha tengut accés als objectius que Autoritat Portuària de les Balears es planteja pel 2014. Les intencions de desenvolupament demostren una línia d'explotació dels ports al més pur estil megalòman coherent amb l'impuls de grans ampliacions portuàries. Des del punt de vista de gestió, Autoritat Portuària pretén seguir el model de privatització neoliberal obrint la porta a la privatització dels serveis portuaris, fins i tot els fars, i reconvertint en negocis particulars béns comuns, com l'hotel que es pretén explotar a l'edifici de l'”Economat de Marina”.
Creació de llocs de feina?
L'orientació de Ports de Balears per donar cabuda als megaiots i a la indústria nàutica d'alt nivell es justifica en part pels llocs de feina que pot generar - un recent article al Mallorca Diario de Náutica http://www.mallorcadiariodenautica.com/algo-no-cuadra/ assenyala tot el contrari, els llocs de feina computats per ciutadans de les illes relacionats amb el sector han anat disminuint els darrers anys, els llocs de feina són assumits per empreses de fora que duen gairebé tot el seu personal, tot i haver-ne augmentat la seva presència.
Elitització del mar
S'ha de tenir en compte que la conversió dels ports en aparadors de luxe significa un allunyament de la classe mitjana de la capacitat d'accés a la mar, i per tant, un empobriment general de la qualitat de vida en relació amb la mar, ja que els propietaris de petites embarcacions particulars ho tenen de cada cop més difícil per mantenir els amarraments amb les pujades de preus que suposen les privatitzacions dels ports esportius.
A més de la desigualtat social en l'accés a la mar que genera la nova política portuària, cal recordar els impactes dels megaiots sobre el medi marí, ja que degut a les seves dimensions són molt més accentuades que els de les petites embarcacions; són habituals cada estiu les imatges de grans rizomes de posidònia arrabassades per les seves àncores. A més, els grans ports, signifiquen un empitjorament de la qualitat de l'aigua que té efectes més enllà del port i a les platges que atreuen els turistes.
El patrimoni marítim propi en perill
No oblidem que som una cultura arrelada a la mar, i que les embarcacions pròpies com els llaüts suposen una riquesa afegida a la panoràmica de les nostres costes. En defensa del patrimoni marítim i en contra de la crema d'un llaüt el passat Sant Antoni, el GOB ha signat un manifest juntament amb l'Associació d'Amics del Museu Marítim, en el que es reclama la creació d'un museu marítim.
La importància de conservar el patrimoni marítim com a atractiu, ha estat reconeguda fins i tot pel batle de Palma, en considerar la idiosincràsia des Molinar com un atractiu pel turisme que cal conservar i per això evitar la macroampliació del port des Molinar; aquesta és l'estratègia de futur que cal seguir.
-