Tot i la gran mobilització que va generar la urbanització d'aquest espai, VIVELBA envesteix el projecte d'urbanització de Son Quint. Un espai que fins al 1992 estava protegit per la Llei d'Espais Naturals.
El projecte implica la urbanització de gairebé 230.000m2 i la construcció de 642 habitatges en una zona densament boscosa.
20.02.2014. El GOB alerta de l'inici de la macrourbanització de Son Quint
Tot i la gran mobilització que va generar la urbanització d'aquest espai, VIVELBA envesteix el projecte d'urbanització de Son Quint. Un espai que fins al 1992 estava protegit per la Llei d'Espais Naturals.
El projecte implica la urbanització de gairebé 230.000m2 i la construcció de 642 habitatges en una zona densament boscosa.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
El GOB s'ha assabentat aquests dies dels inicis de les obres d'urbanització de la zona de Son Quint, entre Son Rapinya, Son Vida i Son Muntaner.
La zona on VIVELBA pretén ara materialitzar els drets d'aprofitament del Pla Parcial de Son Quint, era fins l’any 1992 Àrea Natural d’Especial Interès i per tant gaudia de la protecció de la Llei d’Espais Naturals. Aleshores no era possible construir-hi urbanitzacions. Precisament aquell any la LEN fou modificada (tant a Mallorca com a Menorca i les Pitiüses) per permetre l’execució de distints projectes urbanístics, com el que ara ens ocupa.
En verd es veu tota la superfície de prop de 230.000m2 del Pla Parcial de Son Quint
La desprotecció i l'inici del procés urbanitzador va generar entre l'any 1997 i 2001 una gran mobilització social - recollida de signatures, manifestacions, reunions polítiques, peticions al Parlament per a que els terrenys es tornessin a protegir via Llei d'Espais Naturals,... - des de la qual es demanava la reclassificació dels terrenys de Son Quint a sòl rústic ateses les conseqüències ambientals, socials, econòmiques, paisatgístiques, hídriques, etc. negatives que implica el projecte.
Aquesta petició mai va ser escoltada malgrat les recollides de signatures i mobilitzacions que . Per tant és necessari denegar l’aprovació del Pla Parcial i procedir a la reclassificació d’aquest sector, a fi de convertir-lo en sòl rústic.
Ara, més de 15 anys després de l'inici de la tramitació i en un context econòmic i social molt diferent, en que el desenvolupament d'aquestes urbanitzacions no té cap sentit ni respon a una necessitat social ni vertebradora des del punt de vista del desenvolupament d'una ciutat ja saturada, VIVELBA inicia les obres d'urbanització per a la construcció de 642 habitatges amb un increment de població de prop de 2.000 persones a una zona ja prou saturada. La materialització d'aquesta urbanització implicarà a més:
la transformació, degradació i destrucció d’una zona de característiques naturals i rurals molt ben conservades fins ara,
la destrucció física de masses de vegetació natural (garriga d’ullastre i pinar) , especialment a la zona nord del sector i als voltants de la zona boscosa del sud.
la pèrdua de qualitat paisatgística fruit de la construcció d’edificacions, vials i aparcaments a una zona de notable interès rural i ambiental.
En definitiva, la construcció d’aquesta urbanització significarà pèrdues ambientals i paisatgístiques greus, així com un augment de la saturació urbanística a una zona on als darrers anys se produeix un augment considerable de la població. Tot plegat una pèrdua de qualitat de vida avalada per l’Ajuntament de Palma, que no té cap sentit en els moments actuals. L'Ajuntament hauria de protegir íntegrament la zona reclassificant aquest espai a sòl rústic.