Davant l’imminent procés de privatització d’alguns fars, com el de Portocolom, el GOB denuncia que Autoritat Portuària prioritza la rendibilitat per damunt de l’interés general.

El GOB fa una crida a la mobilització d’aquest diumenge a Portocolom contra la privatització i per l’ús públic dels fars.

 

 

 

 

12.03.2015. El GOB exigeix un pla d’ordenació pels fars.

Davant l’imminent procés de privatització d’alguns fars, com el de Portocolom, el GOB denuncia que Autoritat Portuària prioritza la rendibilitat per damunt de l’interés general.

 

El GOB fa una crida a la mobilització d’aquest diumenge a Portocolom contra la privatització i per l’ús públic dels fars.

_____________________________________________________________________________________________________________

Ara fa 4 anys, el GOB ja va advertir de l’amenaça de les concessions dels fars, després que Autoritat Portuària de Balears iniciés, ja llavors, la privatització l’ús dels fars, a partir de la normativa aprovada al 2010 (Llei 33/2010 de modificació de la Llei 48/2003 de règim econòmic i prestació en el ports d’interès general) que facilitava fer concessió privativa del domini públic portuari, com ara dels fars.

 

Els valors patrimonials dels fars

 

Els fars ocupen llocs privilegiats, que solen ser hostils, agrestes i verges. Molts dels nostres fars s’inclouen dins espais naturals protegits pels seus valors naturalístics i paisatgístics. Per exemple, els fars de Llebeig a sa Dragonera, n’Enciola a Cabrera, Penjats i D’en Pou entre Eivissa i Formentera, o Favàritx a Menorca s’inclouen dins els Parcs Naturals i el Parc Nacional de les nostres illes.

 

Hi ha molts d’altres fars situats a llocs fràgils: llocs d’interès comunitari, zones d’especial protecció per a les aus, àrees naturals d’especial interès natural, etc. Per l’altre extrem, també hi ha fars integrats als nuclis urbans, que tenen vocació d’ús públic, museístic i educatiu: Botafoc, Ciutadella, Portopí, Cova Blanca, Porto Colom, Capdepera, Sóller...

 

 

El GOB demana l’ordenació de l’ús dels fars

L’operació de privatització del fars que té oberta l’Autoritat Portuària de Balears s’ha d’aturar.

Insistim, com ja férem al 2011, que és necessari fer-ne una ordenació per a tot el conjunt de fars de les Illes Balears, que doni prioritat per als usos públics, científics, educatius i conservacionistes.

L’Autoritat Portuària de Balears té obert el procediment de concessió administrativa dels fars sense cap tipus d’ordenació o criteri, més enllà de la rendibilitat econòmica. L’Autoritat Portuària es gestiona més per la rendibilitat que per l’interès general.

Des del GOB pensam que és imprescindible que l’Autoritat Portuària de Balears faci un pla d’ordenació dels fars acordar solucions per al manteniment del fars més compromeses amb els seus valors patrimonials, mitjançant l’establiment de criteris raonats, públics i transparents. Per això, farem arribar una carta al President exposant els arguments i emplaçant-lo a una reunió per saber l’estat actual de la tramitación administrativa dels processos de privatització oberts i exigint l’adopció de criteris d’interès general, per sobre de l’explotació privada d’un bé públic motivada per un interès puramente lucratiu.

 

Portocolom: volem el far públic i obert a tothom.

El far és l’edifici més emblemàtic del paisatge urbà i marítim de Portocolom. Es tracta d’un edifici de gran bellesa situat a un punt clau del port, sa punta de ses Crestes. El seu valor patrimonial, arquitectònic, cultural i natural està molt per damunt de càlculs monetaris. Hi ha coses que no tenen preu. Després de 152 anys d’història, el far és un símbol fixat a la retina de residents, estiuejants i visitants de Portocolom. El nom i la imatge de Portocolom van lligats al seu far. Des de molts de llocs del poble es veu el far i aquesta és la fotografia que no es pot alterar.

La tecnologia ha transformat l’ofici de faroler i els fars s’encenen i s’apaguen mitjançant sistemes automàtics. El far de Portocolom, emperò, és alguna cosa més que un instrument d’orientació i seguretat nàutiques. Molt més. Per això no és admissible que es privatitzi i es converteixi en un hotel per uns pocs privilegiats.

El far de Portocolom està en bon estat de conservació i actualment està habitat per una família de farolers, que s’encarrega del seu manteniment i també d’altres fars. Si en el futur ja no ha de ser així, aprofitem l’avinentesa per avançar (no per retrocedir) i fer-lo encara més públic: de públic restringit a públic obert i en lloc de tenir-lo enfora el podrem veure i sentir de més a prop. Les administracions gairebé mai pensen en els habitants del port, sovint només venen per privatitzar, fer concessions i recaptar doblers que se’n van i no tornen. L’Autoritat Portuària té molts de recursos, si en necessita més que gestioni millor el seu pressupost, però que no entregui el far al millor postor.

Per això demanam que el far de Portocolom continuï essent públic i estigui obert, que l’edificació sigui degudament conservada i protegida en el seu aspecte arquitectònic actual, i que faci un servei social i ciutadà. Si per això ha de generar ingressos propis per a la seva conservació, que així sigui. Hi ha mil idees. Museu de la mar, aula educativa, centre d’investigació... Les condicions són clares: ha de ser públic (i si genera ingressos han de ser públics) i ha de mantenir el seu caràcter sense elements estranys que prostitueixin la seva condició de referent.

Fa molts d’anys que es parla de la necessitat de fer més accessible el far, i que estigui obert per ser visitat, però mantenint la seva vocació pública, mai privatitzant-lo i fent-lo exclusiu perquè els gaudeixin un pocs. Molts de llocs costaners ja han estat víctimes d’excessos i errors passats. Cal preservar el far de Portocolom. Per això volem el far públic i obert a tothom!

 

Marxa reivindicativa contra privatització del far:

https://www.facebook.com/events/798957383516505/

 

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob