L'execució de la sentència de restitució dels terrenys al seu estat original, en relació al camí d'accés a les cases il·legals, s'ha endarrerit respecte del termini previst inicialment i que acabava el 3 de març.
16.03.2015. Urbanisme il·legal. El camí d'accés als xalets esbucats de Llucalcari haurà de desaparèixer definitivament abans de dia 20 de març.
L'execució de la sentència de restitució dels terrenys al seu estat original, en relació al camí d'accés a les cases il·legals, s'ha endarrerit respecte del termini previst inicialment i que acabava el 3 de març.
_______________________________________________________________________________________________________________________
La sala contenciosa-administrativa del TSJB de les Balears ha concedit una pròrroga de 17 dies a l'Ajuntament de Deià per fer desaparèixer el camí que es va construir a principis dels anys 90 per accedir als terrenys en els quals es construïren posteriorment els xalets de Llucalcari ja esbucats.
Recordem que el TSJB va dictar aquest nou auto emplaçant a l'Ajuntament de Deià a «restituir» el camí il·legal arran de la visita d'una comissió judicial al maig de 2013 per comprovar sobre el terreny l'incompliment de la sentència que denunciava el GOB.
Efectivament, el reconeixement judicial, que es va dur a terme a instàncies del GOB , va comptar amb la presència de Gabriel Fiol Gomila, president de la sala contenciós-administrativa del Tribunal Superior de Justícia dels Illes Balears; a més dels advocats de les parts i Maurici Rovira, president de la Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca; i Jaume Crespí, alcalde de Deià; i la portaveu del GOB Margalida Ramis.
El Tribunal Superior va poder constatar que no hi havia hagut reposició al seu estat original dels terrenys afectats per les construccions i que encara existia el camí que ja no hauria d'existir.
Foto: Ultima Hora
La història d'aquest polèmic i llarg cas d'urbanisme il·legal.
La història dels xalets de Llucalcari es remunta 25 anys enrere. Va ser llavors quan el GOB va iniciar la batalla judicial contra les llicències atorgades per l'Ajuntament de Deià, que permetien la construcció de quatre xalets. En 1992, va arribar la primera sentència judicial, que declarava nul·les de ple dret les llicències, ja que el terreny era no urbanitzable i tenia la catalogació de Bé d'Interès Cultural (BIC).
El Tribunal Superior va declarar també nul·les les quatre llicències i el Suprem va confirmar la sentència al març de 1999. L'Ajuntament continuava resistint-se a ordenar la demolició i va presentar un nou recurs, però el Suprem ho va arxivar al març del 2005.
Tot i que no va passar res fins a maig del 2008 quan el TSJIB va donar un termini de 10 mesos a l'Ajuntament perquè realitzés la demolició i restituís els terrenys al seu estat original.
Va ser necessària una multa de 600 euros setmanals a Jaume Crespí, alcalde de Deià, perquè s'iniciés el procés per derrocar les edificacions. Ahir, la comissió judicial va visitar la zona per comprovar si la sentència s'ha complert.
Ara, el 20 de març, improrrogable, l'Ajuntament haurà d'haver complert definitivament la sentència i Llucalcari haurà de tornar a recuperar definitivament l'estat original.