Dos aspectes no acaben de satisfer al GOB: la suspensió dels articles més perversos per comptes de la derogació definitiva, i el fet que molts dels projectes en tramitació puguin continuar fent-ho en base a les lleis anteriors, malgrat l’entrada en vigor del decret.
Gairebé un any després de que el GOB presentés al Parlament la proposta d’Iniciativa Legislativa Popular en defensa del Territori i mig any després que es signés l’acord de governabilitat que assumia la necessitat –esperit de la ILP- de desactivar els articles més desreguladors de les lleis impulsades pel Govern Bauzá, s’aprovà ahir un decret-llei de mesures urgents en matèria territorial.
Efectivament era urgent i imprescindible envestir amb el compromís anunciat pel Conseller Boned al Parlament d’utilitzar la iniciativa legislativa popular de protecció del territori com a base per a la reforma de la Llei del sòl i per a la desactivació de les normes que l'Executiu del PP va incloure en diverses lleis sectorials (llei del sòl, llei turística, llei agrària, llei de mines, etc).
La llei agrària i la llei turística, les més greus
Era evident la necessitat de revisar i desarticular una bona part de l'articulat de les lleis turístiques i agràries que sotmetien clarament el territori als interessos dels hotelers i gran terratinents.
El GOB celebra que s’hagin els articles més desreguladors que afectaven sobretot al sòl rústic amb aquestes dues lleis (promovent-hi nous usos, urbanització, equipaments i activitats complementàries) retornant les competències urbanístiques a la Conselleria de Territori, i també que s’hagin paralitzat les amnisties als infractors en forma de legalitzacions sistematitzades per llei, o fetes amb l'excusa de la modernització dels establiments hotelers; el retorn de la necessitat de la declaració d’interès general per a projectes amb sòl rústic amb els corresponents períodes d’informació pública i per tant, la garantia de transparència i participació.
No retroactivitat i suspensió en comptes de derogació, els aspectes flacs del decret
Tanmateix però hem de lamentar que bona part dels projectes que ja han iniciat la seva tramitació en ajuntaments i altres administracions a l’empara de les disposicions de les lleis agrària i turística del govern Bauzá, continuaran la seva tramitació.
El decret, no preveu cap mesura cautelar de suspensió d’aquests projectes, dels que tenim constància que hi ha hagut un allau en els darrers mesos – informació que ens agradaria constatar amb les adminsitracions responsables.
Igualment el fet que el decret només suspengui, no és una garantia definitiva com ho hagués estat una derogació directe de l’articulat pervers del govern Bauzá. Esperem que aquesta suspensió no es vegi “aixecada” en els propers anys pel retard en les modificacions de les respectives normatives sectorials que ja s’ha anunciat.