Després de la revisió dels plànols de distribució de les ocupacions i instal·lacions de temporada, hem constatat que algunes no compleixen la Llei de Costes, per això demanam que es revisin els plànols i no s'autoritzin les instal·lacions i activitats que no compleixin la llei.
Vist que en els plànols de distribució de les ocupacions i instal·lacions de temporada de les Illes Balears que elabora la Direcció General d’Ordenació del Territori, hem pogut constatar que aquestes no sempre compleixen les normatives pels quals s’han de regir, la Llei de Costes amb el seu Reglament i l’Ordre del Conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de 19 de juny de 2013 de Criteris generals de distribució de d’instal·lacions de servei de temporada per a les platges de les Illes Balears.
Per aquest motiu, consideram que s’hauria de fer una revisió general dels plànols esmentats amb els criteris següents:
1.- Instal·lació de quioscs. Els quioscs de begudes i menjars han d’estar situats preferentment a fora de la platja i si no és possible en el límit posterior i en tot cas, si hi ha suficient amplada, a un mínim de 70 mts de la vorera de l’aigua o a la part posterior de la zona de repòs. En varies platges aquestes prescripcions s’incompleixen estant els quioscs en mig de les platges sense respectar les distancies mínimes i dins la zona de repòs.
2.- Instal·lacions de tarimes dins les platges. En varies platges se contemplen la instal·lació de tarimes sobre l’arena per a usos de terrasses de taules i cadires de establiments de bars i restauració situats fora de les platges i del domini públic marítim terrestre, com si fossin una extensió d’aquests establiments, quan precisament aquestes ocupacions no estan permeses per les normatives d’ocupació de platges.
3.- Centres de massatges i altres. Últimament proliferen aquests tipus d’ocupacions i activitats en les platges, quan son unes activitats que no estan en consonància amb el que disposa l’article 28.1 de la Llei de costes, referent a que “Únicament se podrà permetre l’ocupació del domini públic marítim terrestre par a aquelles activitats o instal·lacions que, por la seva naturalesa, no puguin tenir altra ubicació”. Sembla evidents que aquests tipus d’activitats es poden fer en altres llocs més adients.
4.- Ocupacions sense respectar la zona activa de les platges. En moltes platges les ocupacions amb gandules i para-sols no respecten l’amplada mínima de la zona activa de la platja, 10 metres, donat que es fan amb plànols que no contemplen la realitat dels perfils de les platges. En molts casos, s' autoritzen un nombre d’elements que, literalment, no hi caben i els explotadors envaeixen les zones no permeses.
5.- Ocupacions impròpies de la zona de repòs. Els trams lliures d’ocupació de gandules i para-sols de les zones de repòs, en ocasions estan ocupats per zones esportives, camps de volei-platja, instal·lació de casetes i/o baguls d’activitats d’esquí, velomars i altres ocupacions que no es poden fer en la zona de repòs, si no en la zona d’espais lliures posterior a la zona de repòs o en la zona activa de la platja pel que fa a l’esquí i altres instal·lacions de tipus aquàtic.
6.- Ocupacions de les zones de servitud de trànsit. En alguns llocs, passejos i carrers, se preveuen ocupacions amb taules i cadires dins la zona de servitud de trànsit de 6 mts que preveu la llei de Costes. Precisament aquesta zona de servitud de trànsit no es pot ocupar amb cap element que impedeixi el pas.
Per aquests motius sol·licitam a la Direcció General d’Ordenació del Territori del Govern de les illes Balears la revisi els plànols de distribució d’instal·lacions de serveis de temporada del litoral de les Illes Balears i a la Demarcació de Costes de les Illes Balears que no autoritzi ocupacions, instal·lacions i activitats disconforme amb la Llei de Costes.