Volem entendre però que si tanquen, renunciaran a la petició que feren fa uns mesos de seguir explotant la Pedrera de Can Negre fins al 2072
Des de la perspectiva ecologista consideram positiu l’anunci del tancament de la fàbrica de ciment de la multinacional mexicana CEMEX a Lloseta, tot i que genera molta preocupació les repercussions que això pot tenir sobre els llocs de feina si no es fa de manera coordinada i planificada amb les institucions.
La Cimentera representa una de les indústries més contaminants de Mallorca. Genera pols, renous, tràfic intens i gasos tòxics procedents de la crema de residus i combustibles. Juntament amb la incineradora de residus representa la indústria més contaminant que existeix a Mallorca.
L’anunci del tancament amb l’excusa de «la difícil situació econòmica general i a les importants inversions que havia de fer-hi per complir les condicions ambientals imposades» és la mateixa que la multinacional ha fet servir per tancar al 2009 la cimentera de Vilanova i la Geltrú. La fàbrica va deixar de produir ciment blanc per dedicar-se a l’emmagatzematge i la distribució de ciment. La feina seria executada per cinc operaris i un comercial, i la resta de la plantilla havia negociat la recol•locació en altres instal•lacions de la multinacional o el cobrament d’incentius econòmics per deixar la feina o per jubilar-se abans d’hora.
Des del GOB consideram que el Govern no s’ha d’oposar al tancament perquè per raons ambientals cal eliminar aquestes indústries contaminants. Sinó que el seu paper ha de ser planificar un full de ruta que garanteixi el futur dels treballadors.
És més consideram que l’anunci del tancament és positiu per partida doble, ja que entenem que així CEMEX, deixaria de voler explotar la pedrera de Can Negret, d’on es proveeix de material per a la producció de Ciment.
Recordem que la pedrera de Can Negret és motiu ara mateix de disputa entre Govern i multinacional, per delimitar el perímetre i el període definitiu de l’explotació i que CEMEX preveu poder seguir extraient material fins l’any 2072 fins arribar a 88Ha d’explotació en una zona colindant a la ZEPA ES0000441 D’Alfàbia a Biniarroi, declarada especialment per a la conservació de la milana, espècie catalogada en perill d'extinció a nivell estatal. La zona a ampliar, tot i estar fora de la ZEPA, presenta l'hàbitat típic per aquesta espècie, pel que les conseqüències del projecte s'haurien d'avaluar molt especialment per garantir la no afectació a la població de milana. Per tant el tancament de la Cimentera hauria d’anar lligat a la paralització de l’explotació de la cimentera de Can Negret.