Des del GOB consideram que la millor de les opcions seria, atenent les necessitats de recuperació de la zona i la pressió actual de l’àrea natural de Cala Agulla, tancar el trànsit rodat i ubicar l’aparcament a l'exterior de l'àrea natural, preferiblement dins la zona ja urbana, que disposa de vials suficients.
El passat 8 de maig de 2018, el GOB va presentar una denúncia davant de l’Ajuntament de Capdepera, la Conselleria de Medi Ambient i l’Agència de Defensa del Territori en relació a una sèrie d'actuacions, precisament, a la parcel·la 84 del polígon 9 sense llicència ni la preceptiva declaració d’interès general. Actuacions ja relatives a la intenció de construcció d’un nou aparcament a zona rústica a Cala Agulla.
Cal recalcar que ja existia un aparcament il·legal des de fa més de 40 anys situat en ANEI i en una zona declarada LIC i ZEPA (concretament, polígon 9 parcel·la 85). Sembla que el que es pretén és traslladar l’aparcament d’una zona a una altra, d’acord amb els interessos de l’empresa promotora que prèviament ha adquirit els terrenys on ara pretén ubicar-hi el nou aparcament.
El document ambiental que acompanya el projecte pretén justificar i amagar – en un suposat estudi d’alternatives – que l’únic motiu per situar aquesta proposta d’aparcament aquí és la del propietari. Els propietaris de l’aparcament que s’ha dit que es tancava – il·legal i situat en espai natural protegit - rescindeixen el contracte d’arrendaments amb l’entitat que l’explota i aquesta compra uns terrenys nous – vista la rendibilitat del negoci – i , hi proposen el nou aparcament i en tramiten la suposada «declaració d’interès general» per seguir explotant el terreny en benefici propi, fet que podria considerar-se, prevaricació administrativa, atès el coneixement per part de l’Ajuntament de Capdepera d’aquesta situació.
Una situació que des del GOB demanarem que s’investigui.
La proposta d'aparcament vol donar servei a la platja natural de Cala Agulla situada dins la zona LIC de les muntanyes d'Artà. Cal destacar que aquesta zona va ser declarada Parc Natural al 2001 en base al pla d'ordenació del recursos naturals de la Península de Llevant aprovat per consell de govern dia 9 de novembre de 2001.
A l'Àrea natural de Cala Agulla destaca un hàbitat d'interès prioritari de duna fixa amb savinar que es troba situat entre la platja i la parcel·la proposada per fer l'aparcament. Malauradament, aquest savinar es troba molt degradat i ple de dreceres i camins per arribar a la mar i el fet d'ubicar l'aparcament a aquesta parcel·la podria agreujar la situació.
A dia d'avui, la conselleria de Medi Ambient ha acordat amb els municipis de la zona iniciar la tramitació per ampliar novament la superfície actual del Parc Natural de Llevant per tal de fer-la coincidir amb els límits l'actual LIC Muntanyes d'Artà amb l'objectiu de poder millorar la gestió i conservació dels hàbitats que la conformen.
En definitiva, estam davant una zona natural molt valuosa i fràgil que es troba en un elevat estat de degradació i sotmesa a una forta pressió d'ús públic sense cap tipus d'ordenació ni regulació.
Des del GOB consideram que la millor de les opcions seria, atenent les necessitats de recuperació de la zona i la pressió actual de l’àrea natural de Cala Agulla, tancar el trànsit rodat i ubicar l’aparcament a l'exterior de l'àrea natural, preferiblement dins la zona ja urbana, que disposa de vials suficients.