El GOB considera que Puigpunyent ha d’iniciar revisió de NNSS i suspensió de llicències, per tal de que no s’acabin desenvolupant les operacions urbanístiques planificades en unes Normes del 92 totalment obsoletes.
El GOB va assebentar-se el passat 27 de març de l’inici de les obres de la nova urbanització que aquests dies ha saltat als mitjans arran de la denúncia de l’entitat ecologista Terraferida.
Arran de la informació facilitada per gent del municipi, des del GOB es va sol·licitar accés a l’expedient municipal per conèixer els detalls de l’operació urbanística i des dels veïns es va sol·licitar una reunió amb l’Ajuntament i equip de govern del municipi a la que vàrem poder assistir el passat 11 d’abril. Una reunió oberta en la que l’Ajuntament va donar totes les explicacions pertinents:
- Es tracta del desenvolupament de la UA Sa Vela.
-
Ara mateix no hi ha encara llicència per obres de construcció/edificació, el que està executant-se ara són les obres d’urbanització, per la qual cosa, el projecte podria encara aturar-se.
-
Les NNSS vigents (aprovades desembre de 1992) són les que emparen aquesta urbanització. En aquell moment, es varen preveure 8UA entre Puigpunyent i Galilea, des les que actualment en queden 3 per desenvolupar, i una ha estat eliminada (es trast).
-
En el cas de la UA sa Vela, al 2000 es va demanar llicència per a la urbanització. Dins el procés urbanitzador, Ajuntament i promotor, acorden les corresponents cessions i el promotor cedeix a l’Ajuntament el solar del parc verd, el solar de l’escola i 7 solars petits de cases que l’Ajuntament va construir i dels quals en va vendre 4.
-
Al 2019 el propietari manifesta el seu interès d’acabar les obres d’urbanització sol·licitant la corresponent pròrroga i l’Ajuntament concedeix aquesta pròrroga.
Amb aquesta informació, des del GOB entenem que, amb la llicència d’edificació encara per concedir, l’Ajuntament podria iniciar una més que necessària revisió de les seves Normes Subsidiàries, per obligatòria adaptació al Pla Territorial de Mallorca que no s’ha fet, i acompanyar-lo de la corresponent suspensió de llicències revisant i qüestionant els creixements que encara preveuen unes normes subsidiàries vigents, que responen a una planificació obsoleta de 1992. Aquesta nova revisió permetria fer la corresponent avaluació de l’impacte dels nous creixements en qüestions fonamentals com són la disponibilitat dels recursos hídrics, la dotació de recursos suficients pels nous creixements de població o d'incidència sobre la mobilitat. Qüestions fonamentals que no han estat valorades ara, quan finalment s’executa una operació urbanística amb una realitat al municipi, que res té a veure amb la realitat (en nombre d’habitants per exemple) que hi havia quan es varen projectar aquests creixements ara fa més de 15 anys.
Mentre, des del GOB seguim insistint amb la possibilitat de revisar tot l’expedient urbanístic del desenvolupament d’aquesta Unitat d’Actuació.