Terraferida

El GOB demana la revisió íntegra de les normes urbanístiques de Santa Maria per aplicar-hi criteris rigorosos de decreixement


Les modificacions de les normes urbanístiques de Santa Maria aprovades ahir (9/11/2021) promouen el creixement urbanístic del seu nucli urbà a “es vial” (de Son Dolç a Sa Vileta) i Ca n’Adrià (entre Sa Voltadora i el poliesportiu). La superfície afectada és sòl sense urbanitzar i per això mateix ha de passar a ser sòl rústic en aplicació de la Llei d’Urbanisme de les Illes Balears. La seva urbanització no té garantit l’abastament suficient d’aigua potable, ni la capacitat de depuració de les aigües residuals dels a prop de 300 habitatges que s’hi proposa construir.

El paisatge periurbà del nucli de Santa Maria pateix un greu deteriorament físic i paisatgístic. La seva ordenació i gestió no ha de passar per urbanitzar-ho, perquè això només dilata, agreuja i estén el problema a una nova frontera rur-urbana.

La Directiva 2001/42/CE, de 27 de juny de 2001, relativa a l'avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient exigeix un informe previ a l’aprovació definitiva d’aquesta mena de plans. Les normes urbanístiques que implantaren inicialment aquests falsos urbans són de més de 25 anys (1988 i 1996) i es varen fer sense aquesta mena d’avaluació estratègica, perquè en aquell moment no calia.

El GOB demana la nul·litat de l’aprovació de les modificacions de les normes urbanístiques de Santa Maria per mancar l’avaluació ambiental estratègica dels impactes que comporta la urbanització de falsos sòls urbans.

El decreixement que Santa Maria i Mallorca al seu conjunt necessita consisteix en "una reducció planificada del cabal (throughput) d'energia i recursos que porti l'economia a un nou equilibri al si de la natura, redueixi la desigualtat i millori el benestar humà". En aquest sentit, decréixer no consisteix en reduir els impactes del planejament propi del “boom de la construcció”. Decréixer ha de consistir, per començar, en no permetre la urbanització de falsos sòls urbans.

Fet que Santa Maria suporta una forta pressió urbanística (amb creixement del sòl urbà, edificació descontrolada al sòl rústic, infraestructures desmesurades, etc.), el GOB demana la revisió completa del planejament de Santa Maria, que data d’abans de l’inici de la bombolla immobiliària que esclatà amb la crisi sistèmica de 2008, per ajustar-les a nous criteris de decreixement urbanístic que les faci més sostenibles.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob