Els veïns de Selva han recollit en poc temps més de 1000 signatures contra el megaparc fotovoltaic de Son Fuster (Inca - Selva) que han presentat a l’Ajuntament, Conselleria de Transició Energètica i a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears.
Veïns que conformen la Plataforma contra el Megaparc fotovoltaic de Son Fuster, que afecta els termes municipals d’Inca i Selva, han convocat avui roda de premsa davant Consolat de Mar, que és on es reuneix el Consell de Govern, per deixar constància de l’oposició social a aquest megaparc i demanar al Consell de Govern que rectifiqui la declaració d’aquest projecte com a projecte industrial estratègic.
Els veïns han recollit en menys d’un mes, més de 1000 signatures que han registrat a l’Ajuntament de Selva - amb un posicionament contrari al parc -, a la Conselleria de Transició Energètica - que és la que autoritza aquestes instal·lacions - i a la Comissió Balear de Medi Ambient - que està treballant en els informes per a la declaració d’impacte ambiental del projecte que es preveu es resolgui en breu.
Des de la Plataforma recorden que es tracta d’un projecte de 49,93 MWp ubicat al polígon 11 parcel·la 1 d’Inca i al polígon 7, parcel·la 3 de Selva (RE009/20) i que afecta 52ha de sòl rústic i que a més, no és l’únic en tràmit a Inca. A l’altra banda de l’autopista i a la falda del puig de Santa Magdalena també es tramita un parc solar a la finca de Son Vivot - polígon 7 parcel·les 235, 659, 690 - de 21.39MWp
52 hectàrees que s'ompliran de plaques a Son Fuster (Inca, Selva)
Així NO
Els arguments que exposa la Plataforma per oposar-se a aquest megaparc són molts i diversos i es sumen als ja manifestats per entitats com GOB, Amics de la Terra, APAEMA, SEAE i Amics de la Terra que fa temps que exigeixen una planificació territorial efectiva que atengui els aspectes territorials, energètics, agraris i paisatgístics, tal i com determina la Llei d’Energia i Canvi Climàtic i que continua sense haver-se fet. Entre aquests arguments, destacam:
1- A Mallorca el sòl fèrtil és un recurs escàs que hem de preservar i posar en valor per prioritzar-ne l'ús agrari i ramader. L’activitat agrària i ramadera és bàsica per diversificar l’economia illenca, apostant per un producte alimentari de proximitat i de qualitat i rendible. La compatibilitat esmentada en els agrocompromisos que anuncien els parcs, pot tendir fàcilment a la substitució dels usos primaris per usos industrials al sòl rústic, degut precisament a la manca de polítiques enfocades a posar en valor el sòl i l’activitat agrària i blindar-lo respecte altres usos i instrumentalitzacions d’aquest tipus de sòl.
2- El sòl rústic, a més, té un valor incalculable a nivell ecològic i les afectacions a l’estructura del sòl poden tenir efectes difícilment recuperables des del punt de vista de l’estructura edàfica del sòl.
Per altra banda, el sòl té una funció incontestable en l’absorció i segrest de diòxid de carboni CO2 de l’atmosfera per part dels embornals biològics.
3- La ubicació dels parcs fotovoltaics provocaran una transformació del paisatge d’algunes zones d’alt valor ambiental i paisatgístic.
4- Els parcs que estan proliferant ara mateix no són una activitat complementària a l’activitat agrària, sinó una substitució en tota regla en grans extensions de terreny sense atendre l’impacte sobre la planificació del sòl des del punt de vista agrari.
5- La transició energètica que necessitem, ha de ser justa i democràtica. Per això la producció ha de ser propera als punts de consum i afavorir al màxim les cooperatives energètiques d'autoconsum, en comptes d'afavorir la concentració de la producció en mans de fons d'inversió i multinacionals.
Per tot això des de la Plataforma es reclama la reconsideració del projecte com a Projecte Industrial Estratègic, es recorda que l’Ajuntament de Selva s’han manifestat públicament contrari al Parc i ha presentat un requeriment, previ a la interposició de recurs contenciós, contra aquesta declaració, que ha estat també motiu de recurs per part del GOB Mallorca.
Des de la Plataforma recordam que estam a favor de les renovables però així no, i deim:
- SÍ A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA DE FORMA URGENT I RESPONSABLE!
- SÍ A LA INSTAL·LACIÓ DE PLAQUES FOTOVOLTAIQUES AL TERRATS I ZONES DEGRADADES!
- SÍ A L'ESTALVI ENERGÈTIC , A L’AUTOCONSUM, I A LES COMUNITATS ENERGÈTIQUES!
- SÍ A LA SOBIRANIA ENERGÈTICA DESCENTRALITZADA, PARTICIPATIVA I DEMOCRÀTICA!
- SÍ A LA PROTECCIÓ DEL SÒL RÚSTIC FRONT ELS USOS INDUSTRIALS DELS MEGAPARCS.