El GOB adverteix que de prosperar la proposta s’afectaria negativament la Zona d’Especial Protecció per la Aus d’Es Trenc-Salobrar, declarada en base a la Directiva europea de protecció de les aus silvestres
8 de setembre de 2009
Llei Grimalt: una esmena del grup mixt pretén reviscolar el projecte de clínica termal a Campos
El GOB adverteix que de prosperar la proposta s’afectaria negativament la Zona d’Especial Protecció per la Aus d’Es Trenc-Salobrar, declarada en base a la Directiva europea de protecció de les aus silvestres
El 22 de desembre de 2003, el Parlament de les Illes Balears aprovà, amb els vots del PP i UM, la Llei 10/2003 de mesures tributàries i administratives (llei d’acompanyament als pressuposts). Aquesta llei, a més de molts altres aspectes gens propis d’una llei com aqueixa, disposà la possibilitat de construcció d’un equipament “sanitari i assistencial” a una parcel·la situada vora el balneari de la Font Santa, a Campos.
Aquesta zona es situa dins l’espai natural d’Es Trenc-Salobrar de Campos, declarat Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC). Es Trenc i Es Salobrar de Campos formen un conjunt natural excepcional, en el que destaquen les formacions dunars i la zona humida, utilitzada per un nombre important d’espècies d’aus.
El GOB va denunciar aquests fets davant la Comissió Europea, i el Govern va ser citat per donar explicacions davant les autoritats comunitàries. Tot i que desconeixem què en va sortir d’aquella reunió, lo cert és que durant tota la legislatura Matas el projecte d’hotel-balneari no es va arribar a activar.
Afortunadament la disposició legal que permetia aquesta operació urbanística va ser derogada per l’actual executiu, en aprovar-se la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears.
Però ara, mitjançant una esmena a la “llei Grimalt” presentada al Parlament pel Grup Mixt, de mans d’en Bartomeu Vicens, es planteja recuperar el tema. Així, la seva esmena proposa introduir aquesta disposició addicional:
“Essent el municipi de Campos l'únic municipi de les mes Balears que compta amb aigües termals naturals i amb la intenció de potenciar la seva cultura i promoure la instal·lació, modernització o ampliació d'un hotel-balneari es declara d'interès general l'ús d'equipaments de caràcter sanitari, assistencial, turístic i complementari a l'àrea d'influència termal dels banys de Sant Joan de la Font Santa del municipi de Campos, essent preceptiva la llicencia municipal per a qualsevol actuació edificatòria que comportin aquests usos.
S'autoritza a l'Ajuntament de Campos a promoure la modificació de la normativa i dels instruments de planejament vigents per donar cabuda a aquesta nova realitat, sens perjudici de la seva efectivitat immediata.”
De prosperar aquesta esmena, es podria reconvertir l’actual balneari, que té 36 places, es troba prou allunyat de la zona humida i no genera problemes ambientals, en una instal·lació amb capacitat per a 300 persones, multiplicant per 10 l’actual volum edificat i que es situaria just al costat de la zona ocupada per la comunitat natural de salobrar i per les instal·lacions de la salinera.
Des del GOB apel·lam a la responsabilitat dels parlamentaris per tal de descartar aquesta esmena. Si el municipi de Campos ha de ser compensat d’alguna manera per no haver pogut urbanitzar Es Trenc, aquesta compensació no pot arribar de cap manera permetent-li la destrucció dels seus espais naturals.
A més a més el GOB recorda que aquesta zona actualment és objecte de tramitació d’un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) per tal de declarar-hi un espai natural protegit.