La campanya Salvem sa Ràpita continua activa. Propera fita: 6 de setembre de 2012.

 

 

08/08/2012. El GOB denuncia que el macrohotel de sa Ràpita tendria un consum d'aigua equivalent a tot el municipi de ses Salines.

El batlle va reconèixer a més en un debat públic que no tenen garantit el subministrament d'aigua al complexe ni el tractament de les aigues. La depuradora existent és insuficient i no tenen previst ni ampliar-la ni fer-ne cap de nova.

La campanya Salvem sa Ràpita continua activa. Propera fita: 6 de setembre de 2012.

_________________________________________________________________________________________

 

El tema de l'aigua és un dels principals problemes que es derivarien de la construcció d'aquest complex turístic amb camp de golf i aquesta problemàtica es manifesta principalment en la pressió sobre els recursos hídrics a causa del elevat consum d'aigua (quantitat) i la contaminació dels aqüífers (qualitat). 

El municipi de Campos pateix un règim general de manca de pluges anuals. Menys de 400mm/anuals, considerat pels experts clima mediterrani de tipus semi-àrid. Els increments de la pressió sobre els recursos hídriccs constitueix un dels problemes més importants derivats de la construcció i funcionament d'una oferta com la que es projecta en son Durí. En relació a la construcció del camp de golf, es calcula que les necessitats de reg d'un camp de golf de 9 clots com el que sembla ser que es projecta en son Durí (20-30 hectàrees) superen els 250.000 m3 anuals, l'equivalent al consum domèstic de més de 4.000 persones, això és per exemple, tot el consum anual de tot el municipi de ses Salines.

A aquest volums'hi hauria d'afegir l'aigua que s'evapora en els petits llacs inserits en els camps i evidentment, l'elevat consum de les 1.200 places turístiques de 5 estrelles (una mitjana de 40.090 m3 anuals; 361 litres per plaça i dia). Per norma general el consum d'aigua d'un turista és el doble que el resident habitual de la zona. Certament aquest elevat consum pot provocar problemes a zones veïnes existents com a conseqüència de les fortes extraccions d'aigua dels aqüífers. Per altra banda, no podem oblidar que, al marge de l'aigua necessària per a satisfer la demanda de les instal·lacions, i tot i que la llei obligui a usar aigües depurades per al reg dels camps, en alguns casos hi ha empreses que incompleixen els autoritzacions i llicències, regant amb aigua de pous, un fet que constribueix greument a l'esgotament i salinización dels aqüífers.

En tot cas la promoció d'instal·lacions que usen de forma tan notable aquest recurs sembla absolutament desaconsellable a unes illes on l'aigua és un recurs tan escàs, i que sovint pateix problemes de proveïment en nuclis urbans. Per altra banda i lligat al punt anterior relatiu a la contaminació, la utilització d'aigües residuals per al reg d'aquesta gespa en condicions no adequades, ocasiona contaminació dels aqüífers a causa del seu gran contingut salí i orgànic de les mateixes, juntament amb els elevats valors de nutrientes que duen, destacant un elevat nivell de sals cloruradas i sòdiques. En aquestes aigües també destaquen les altes quantitats de sulfats o amonis entre altres elements. La demanda biològica d'oxígen és elevada, pel que la descomposició anaeròbica d'aquesta és molt complexa, donant lloc a les capes negres en el subsòl de la gespa. Un aqüífer sobre el qual existeix un camp de golf presenta majors riscos de contaminació, a causa de la gran facilitat d'infiltració d'aquesta. En aquest sentit per tant, l'aigua depurada tampoc representa una solució íntegra a la incidència d'aquesta activitat a la problemàtica de l'aigua.

 

El batlle no pensa amb l'aigua!

A tot això s'ha d'afegir que, interpel·lat per una persona assistent a un debat organitzat fa unes mesos, sobre com estava previst resoldre el problema de l'aigua, el batlle va contestar que "encara no ho havien pensat això".

Malgrat els problemes habituals de subministrament que pateix el poble i alguns problemes puntuals de contaminació derivats de les depuradores existents, al batlle, el tema de l'aigua no el preocupa en absolut.

 

La campanya Salvem sa Ràpita continua activa.

Després d'una exitosa recollida de signatures en contra del projecte i de la multitudinària cadena humana del 28 d'abril a sa Ràpita, la campanya Salvem sa Ràpita continua activa treballant diversos fronts que poden resumir-se en:

 

  • informació i difusió dels impactes que podria generar el projecte. Treballam remetent informació a mitjans i entitats d'àmbit local, nacional i internacional

El GOB treballa amb els mitjans de comunicació locals, nacionals i internacionals donant-los informació continuada de l'evolució del projecte i de les accions que es van posant en marxa en el marc de la campanya Salvem sa Ràpita. Val la pena esmentar, la repercussió de la notícia en els mitjans alemanys i el seguiment que continuen fent de l'evolució del projecte i la campanya endegada contra la seva construcció.

 

  • recerca d'adhesions d'entitats nacionals i internacionals en contra del projecte. En aquest sentit, les 5 entitats ecologistes més importants d'àmbit nacional ja han donat suport a la campanya del GOB i Salvem sa Ràpita i han enviat una carta al president Bauzà reclamant que paralitzi el projecte i reinicia l'aprovació del Pla d'Ordenació de Recursos naturals de es Trenc-Salobrar incoporant-hi la finca de son Durí com a àrea perifèrica amb un règim de protecció imprescinible per garantir la conservació de l'ANEI d'es trenc-Salobrar.

02/07/12. Les entitats ecologistes estatals reclamen al govern Bauzà la retirada del projecte de sa Ràpita

A banda d'això, la plataforma Salvem sa Ràpita continua rebent adhesions d'entitats i persones que s'interessen per la situació del projecte i per involucrar-se activament en la lluita contra aquest macroprojecte hoteler a sa Ràpita.

Sa Ràpita i concretament, el projecte de construcció del macro-hotel han estat els tristos protagonistes dels informes "Destrucción a toda costa" de Greenpeace 2012 i "Banderas negras 2012: poca verguenza" de Ecologistas en Acción.

 

  • seguiment i actuació en la tramitació urbanística del projecte. El GOB ha presentat al·legacions a l'avanç de la modificació de les NNSS de Campos que ha de possibilitar el projecte.

19/07/2012. El GOB insta a l'Ajuntament de Campos a desistir del projecte de sa Ràpita.

  • accions de denúncia. El GOB prepara pel proper 6 de setembre a l'Auditòrium un festival-denúncia contra les actuacions del Govern Bauzà en matèria urbanística i territorial de les quals el macroprojecte hoteler de sa Ràpita n'esdevé un símbol. S'han atrevit a impulsar la destrucció d'un espai emblemàtic en la trajectòria històrica de la lluita per preservar el territori, l'àrea natural d'es Trenc-Salobrar de Campos, sobre el qual la construcció d'un macro complex turístic tendria, sens dubte, greus impactes negatius.

Això significa que tot està en joc. El Govern ha impulsat una política de desregulació urbanística que facilitarà qualsevol projecte urbanístic en espais naturals especialment sensibles: Cala Blanca, es Guix, Canyamel, ses Fontanelles, Montport, Muleta... topònims novament amenaçats ara amb l'excusa de la necessitat de "flexibilitzar/anular" les condicions - compliment de normativa urbanística i tramitació ambiental - per afavorir la inversió privada en projectes urbanístics que ens han de "salvar" de la crisi.

Per tot això, el 6 de setembre es prepara un festival sota el lema Salvem sa Ràpita: tot està en joc, en el qual participaran destacats artistes de les illes que s'uneixen així a la lluita contra aquesta nova onada de destrucció del territori i dels nostres espais i valors naturals, on sa Ràpita esdevé un símbol a protegir. Les entrades es posaran a la venda el proper dilluns 13 d'agost.

 

Més informació sobre qui impulsa el projecte, estat de tramitació, impactes ambientals i valors ecològics de la zona, resposta ciutadana i accions de la campanya a:

Campanya salvem Sa Ràpita. Tu ets imprescindible. Informa't i actua!

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob