El GOB reclama l’atenció pública sobre la protecció del territori, i que no es sacrifiqui amb el pretext de la crisi.
09/03/2013. Crònica des de Berlín. Per què hem anat a la ITB?
El GOB reclama l’atenció pública sobre la protecció del territori, i que no es sacrifiqui amb el pretext de la crisi.
_________________________________________________________________________________________
El Govern presidit per José Ramón Bauzá, amb Carles Delgado i Gabriel Company de consellers de turisme i territori, ha canviat les lleis per sotmetre el territori als interessos del mercats financers. Alguns projectes concrets de la seva política són: nous hotels a Sa Ràpita, Canyamel o la Marina de Magalluf, un nou centre comercial en construcció a la zona humida de Ses Fontanelles, l’ampliació del port de s’Arenal o importar residus per donar rendibilitat a l’empresa TIRME concessionària del Consell de Mallorca per la gestió dels residus de Mallorca, que cremen a Son Reus. Aquesta política territorial no difereix del que el Governs Bauzá i d’altres del Partit Popular fan amb la reducció dels salaris i les pensions, facilitar l’acomiadament de treballadors, privatitzar la sanitat i l’educació publica, atacar el català o donar suport als bancs que desnonen gent de les seves cases. El Partit Popular aplica polítiques neoliberals de mercantilització dels comuns, com ara el territori, per aprofundir les dinàmiques financeres del capitalisme. Els ecologistes no compartim aquesta política i així ho volem expressar.
El GOB ha llançat una campanya que es titula “fos en negre” en anglès i alemany, mallorcablackout.org, per advertir del futur al que ens aboquen els Governs de les Illes Balears i del Consell de Mallorca, aquest darrer presidit per Maria Salom. El portal web titulat mallorcablackout.org aporta informació, demana adhesions i suports econòmics. Miquel Barceló ens ha ajudat a donar-li visibilitat a la campanya amb una gravació de la seva obra en creació. El seu exemple representa al de tothom que col·labora amb les campanyes ecologistes del GOB en defensa de Mallorca.
La associació ecologista alemanya Deutsche Umwelthilfe ens acollí a Berlín per fer una roda de premsa el dia abans de l’inici de la ITB. Aquesta reunió es va allargar més que cap d’altra roda de premsa viscuda a Mallorca perquè els periodistes presents ens demostraren l’interès del nostre missatge a Alemanya. Més enllà de les denúncies, els representants del GOB els exposarem les nostres propostes de contenció del creixement urbanístic i de les infraestructures, per la conservació del territori i la natura, la diversificació de l’economia per fer-la més equitativa, i la millora del funcionament de les institucions per fer-les més transparents i democràtiques.
Ja a la fira, ens reunirem amb representants de l’operador turístic alemany TUI, hotelers, Global Nature Fund, Tourism Watch, i fins i tot amb socis del GOB. Volguérem assistir a la roda de premsa del Govern Bauzá, però s’evità la nostra participació amb un canvi d’agenda i un cordó policial. Però sí poguérem parlar amb periodistes balears. Per la nostra sorpresa, el Govern Bauzá i el Partit Popular reaccionaren a la nostra campanya amb amenaces de censura i por a la nostra
presència i a la lliure expressió de la nostra crítica. En canvi, representats del sector turístic, com ara de la Federació Hotelera, ens expressaren la seva preocupació pel deteriorament del paisatge i coincidiren amb nosaltres en la motivació de la nostra campanya: la defensa del territori, els espais naturals i el benestar social.
Si el turisme ha d’ajudar a apropar gent i cultures, aquest viatge no podia haver estat més profitós. A l’altra extrem del nostre moviment social el Govern Bauzá demana un escorta de seguretat a l’ambaixada espanyola a Berlín per evitar que facem públic aquest missatge. Qui perjudica Mallorca, Bauzá o el GOB?