El GOB s'ha reunit avui amb el Conseller Iago Negueruela. El GOB ha proposat l'establiment d'una Taula de diàleg social amb agents econòmics, culturals i socials per dissenyar un Pla urgent de Diversificació Econòmica i Transició Ecosocial Objectiu 2030. Els eixos d'aquest Pla han de ser: sobirania, resiliència, decreixement, justícia i equitat.
En aquesta línia el GOB ha proposat que el Pla Anual de l'ITS estigui enfocat disposar de pressupost per aquesta fer efectives aquesta polítiques de transició cap a un model econòmic menys dependent del sector turístic, més just i més resilient en matèria de producció dels bens materials que sostenen la vida.
El GOB considera que el món sencer i les Illes en particular s'enfronten a un repte sense precedents. El model econòmic sostingut fins avui, ha generat uns desequilibris ecològics i socials que requereixen un canvi de paradigme. La declaració institucional d'emergència climàtica s'ha de traduir en una ruptura total amb les inèrcies destructives del model actual que a Mallorca està basat en el monocultiu intensiu turístic, amb l'explotació de recursos i destrucció del territori que ha comportat i segueix alimentant.
Creim que és el moment d'exercir la responsabilitat més enllà de la gestió de les àrees de govern i dels canvis puntuals impulsats des de les polítiques progressistes. Cal establir un nou paradigme i per això, cal planificar des de ja una transició cap a un nou model econòmic que pugui fer front als canvis que vendran garantint la justícia social i evitant el col·lapse ecològic.
Per això, des del GOB consideram que la Conselleria de model econòmic, turisme i treball és la que té les competències clau per marcar el camí i el full de ruta d'aquesta transició, amb garanties socials i ecològiques, cap a un nou model menys vulnerable, més diversificat, enfocat a l'autososteniment i producció del bens materials que requerim, que generi noves i millors oportunitats laborals dins d'aquest marc i que s'avanci als canvis globals del sistema econòmic mundial que ha propiciat la crisi climàtica que tendrà, ara ja i malgrat que s'actuï amb contundència i responsabilitat, efectes significatius sobre el mediterrani, i concretament en els nostres territoris insulars. D'aquí la proposta de generar de manera urgent, i partint de l'assumpció de que estam en situació d'emergència, una Taula de diàleg social per a la definició i implantació efectiva d'un Pla de Diversificació Econòmica i Transició Ecosocial.
Ell GOB a més proposa tota una sèrie de mesures que es podrien ja implementar a mode de contenció de l'avanç de les inèrcies del model i, en aquest sentit, reclamam especialment el disseny d'un Pla de reducció del nombre de places turístiques; un posicionament clar contra qualsevol ampliació d'operativitat i vols a l'aeroport de Palma; una demanda explícita de les competències en gestió de Ports i Aeroport, com a principals portes d'entrada de turistes; eliminar qualsevol despesa de promoció turística i; no incentivar la desestacionalització, cal redistribuir la riquesa millor, no dur més i més turistes que incrementen la pressió sobre els recursos d’unes illes ja més que saturades.
El finançament del Pla.
Consideram que aquest plantejament requerirà una revisió dels pressupostos globals de la comunitat autònoma que hauran de dotar pressupostàriament aquestes noves polítiques de transició. Nogensmenys però disposam ja per a l'exercici 2020 dels ingressos de l'Impost de Turisme Sostenible.
En aquest sentit i en relació a l'Impost de Turisme Sostenible, el GOB recorda que l'impost té per objectiu finançar "projectes que compensin la societat balear pel cost mediambiental i social que pot suposar l’activitat turística, que millorin la competitivitat de les Illes Balears i combatin la precarietat laboral".
El GOB considera que el principal cost que assumim pel fet de basar la nostra activitat econòmica en el monocultiu intensiu turístic, és la vulnerabilitat, la precarietat, la sobreexplotació dels recursos, la manca d'oportunitats, la dependència absoluta de bens materials importats. Per tot això, cal assumir que la compensació ha de venir de la desturistització de l'economia i per tant la diversificació econòmica enfacada, no a la competitivitat, sinó a la resiliència davant un futur que vendrà definit per la crisi climàtica i les conseqüències que induirà sobre la nostra realitat actual.
En aquest sentit proposam que en el marc de les linies que preveu la Llei de l'ITS i el reglament que la desenvolupa, el Pla anual 2020 destini el seu fons integrament a finançar projectes que estiguin en la línia de la diversificació i transició socioecològica i en aquest sentit es financiïn exclusivament projectes que vagin en la línia dels següents punts (modificats) de la Llei:
a) de protecció, preservació, recuperació i adaptació del medi natural, rural, agrari i marí com a objectius estratègics de diversificació econòmica enfocada a una economia d'autoabastament, per reduir la nostra vulnerabilitat i assumir els límits materials i de recursos del nostre territori i generar un model menys intensiu en consum de recursos que no tenim i menys generador de desequilibris ambientals com la crisi climàtica i socials.
d) impuls de projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica que contribueixin a la diversificació econòmica, la lluita contra en canvi climàtic, l'adaptació als canvis que induirà el desequilibri climàtic (fertilitat, disponibilitat de recursos hídrics, accés a recursos energètics, etc.) o relacionats en l'àmbit turístic.
e) millora de la formació i ocupacions vinculades als objectius a) i d) esmentats. Foment de l’ocupació en temporada baixa. Foment de l'ocupació d'acord amb l'estratègia de resiliència definida en el Pla de Diversicació i Transició Socioecològica.