El mateix dimecres que el Consell de Govern aprovada el decret llei de mesures urgents i extraordinàries, els companys de Greenpeace treien un informe on denunciaven la destrucció de polítiques ambientals amb l'excusa de la reactivació econòmica post-covid, comparant les iniciatives nefastes impulsades a diferents territoris, entre els quals les Illes Balears.

 

A l'informe  de Greenpeace comparaven les iniciatives impulsades per Andalusia, la Regió de Múrcia, la Comunitat de Madrid, Galícia, Catalunya, Castilla i Lleó, Castilla La Manxa i les Illes Canàries en primera instància. En el darrer moment afegiren les Illes Balears, amb el següent tweet: " El @goib se suma a este tipo de propuestas al presentar un decreto ley que permite ampliar hoteles al 15% y obras con solo una "declaración responsable" para otorgar licencias urbanísticas, como en Andalucía, Madrid o Murcia.

Greenpeace denuncia al seu informe que diverses regions es plantegen modificar la Llei de l'Sòl, supeditant greument el medi ambient a el desenvolupament urbanístic, com ja passés a la crisi de 2008. A Andalusia hi ha un ressorgir de la construcció amb nous camps de golf o hotels de 300 habitacions al litoral, i a Madrid es podran desbloquejar fins a 2.000 expedients urbanístics sense suficient avaluació ambiental

Així, la nostra comunitat autònoma liderada per PSOE, PODEMOS i MES entra dins el paquet de territoris que aprofiten el discurs de la reactivació econòmica postCOVID per agilitzar paquets normatius i projectes que tornen a cercar en la construcció; i el binomi amb el sector de la indústria turística en alguns casos, sense la suficient avaluació d'impacte ambiental. 

En el cas de les Illes Balears i pel que ha trascendit del text aprovat pel Consell de Govern però encara no publicat al BOIB el decret-llei implica la modificació de 14 punts de la Llei d'Urbanisme de les Illes Balears, permet obres a partir de la declaració responsable, convertir hotels en habitatges per engreixar la rendibilitat especulativa immobiliària dels propietaris i inversors, permet fer sistemes generals en sòl rústic protegit per legalitzar les marines seques que fa anys que operen il·legalment i amb la connivència de l'administració al Port d'Andratx,  beneficis fiscals aplicables a taxes portuàries des portuàries -previsiblement per atraure creuers - , i confisca els fons de l'Impost de Turisme sostenible.

Per altra banda,  el decret llei preveu incentius per obres en establiments sense cap tipus de condicionament enfocat enfocat a decreixer la capatitat d'allotjament turístic ni a disminuir la seva petjada atenent la declaració d'emergència climàtica que el Govern ha oblidat totalment que va signar el novembre passat, tot just fa mig any. De fet, les mesures del Decret Llei són mesures que van completament en la direcció contraria a l'assumpció de l'estat d'emergència climàtica. La única referència que trobam és un tímid article en que es determina que "Per acollir-se al règim excepcional previst en aquest article, les obres de reforma integral han de millorar l’eficiència energètica de les construccions i instal·lacions i incorporar mecanismes d’estalvi d’aigua." 

Es l’única referencia que es fa a energia i aigua i no s’exigeix cap tipus de mesura concreta. Ni un % de millora mínim obligatori ni molt menys com es garantirà que s’apliquen ambdues mesures. 
 
Les emissions han crescut un 0,56% a nivell global arribant a una concentració de 416,5 ppm l’any 2019. Seguint a aquest ritme s’arribarà a una concentració de 651,08 ppm per l’any 2100 arribant a una temperatura mitjana uns 8ºC superiors a l’actual. L'ONU marca que el límit estable esta a 350 ppm. Amb 2ºC més previstos per el 2050 les ones de calor seran mes freqüents i els períodes de sequera més llargs. Amb 3ºC la sequera a la mediterrània ja podria ser permanent. Per tot això ara, no interessa a cap dels socis del GOIB.
 
A més és un decret que sí s'ha discutit amb hotelers, però en absorut amb els agents socials, excepte sindicats majoritaris. De fet, en diverses reunions mantinudes, el decret-llei s'ha ocultat deliberadament i en cap cas s'ha tengut vertaderament la intenció d'escoltar propostes des dels àmbits socials i ecologistes que des del primer moment ens hem mostrat diposats a treballar conjuntament els principis i mesures de la reactivació pensant amb les persones. 
 
La perversió màxima és vendre el relat que afavorint els hotelers i inversors es pensa amb les persones, perquè es generen llocs de feina independentment de que aquests siguin precaris i sense garanties i sense atendre tota la gent que opera en l'economia submergida per pura subsistència en una economia que ha generat unes desigualtats socials i uns desequilibris ambientals que condicionen greuement el futur.

Posar la vida al centre continuam sent la nostra aposta: la vida de totes les persones que vivim aquí i la del planeta que avui, precisament Dia d'Acció Mundial pel Clima, recordam que afronta un dels reptes més greus de l'antropocè: la crisi climàtica que irresponsablement és ara ignorada i agreujada amb aquestes mesures.

Per tot això, si encara no has signat, suma't a : https://www.lavidaalcentre.org/

__________________

 

No podem permetre una rebaixa en les condicions ambientals, no volem una nova excusa pel deteriorament ecològic, l’empobriment de la majoria ni la vulneració dels drets elementals. Reclamem justícia ambiental, climática i social.

Per fer-ho, uneix-te, fes-te del GOB: https://www.gobmallorca.com/que-pots-fer/fes-te-soci-a

 

 

 

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob