Es promou la inversió privada en les instal·lacions del nou port, a condició que la seva explotació posterior sigui també privada, amb la qual cosa quedam sotmesos a l’interès especulatiu d’una infrastructura d’interès general.
26.03.2014. El GOB denuncia l'amenaça de l'ampliació del port de Palma
Es promou la inversió privada en les instal·lacions del nou port, a condició que la seva explotació posterior sigui també privada, amb la qual cosa quedam sotmesos a l’interès especulatiu d’una infrastructura d’interès general.
_________________________________________________________________________________________
El president d'APB va presentar ahir un projecte que redueix el pressupost de l'anterior proposta - quan Francesc Triay era president - a la meitat i redueix els terrenys guanyats a la mar de 100ha a 34ha, que s'afegirien a les 224 ja existents. Malgrat amb les xifres relatives pugui semblar una ampliació menor, no deixa de ser una MEGAinfrastructura que ocuparà a la mar l'equivalent a 48 camps de futbol, que no és poc.
Els arguments de APB: el turisme de creuers
Quedà clar ahir que la gran aposta d'Autoritat Portuària segueix sent potenciar el turisme de creuers.
El GOB qüestiona que els creuers proporcionin un guany vertader, donat que aquests “monstres de la mar” –que poden traslladar fins a 5.000 persones– fan estades molt curtes (de menys d’un dia i mig), que aprofiten més que res per abocar els residus i carregar aigua potable.
Com en la major part de MEGAprojectes, es presenten els ingressos que poden reportar, però es tendeix a ignorar la seva “cara fosca”: els seus costos econòmics i socioambientals. En aquest sentit, promoure l’amarratge de MEGAcreuers suposa afegir uns quants “municipis equivalents” més al port de Palma, amb l’exigència d’adaptar tot un conjunt d’infraestructures d’abastament d’aigua, energia, recollida de residus, etc.
Aquest procés d’augment de capacitat de les infraestructures de transport marítim ens hipotequen el futur, perquè assumeixen que el creixement urbanístic i turístic s’ha continuar potenciant sense límits.
Les conseqüències del projecte de l'ampliació del port de palma
Les MEGAinfraestructures transformen el funcionament econòmic, social i ecològic de qualsevol territori, més encara de les illes. Aquestes transformacions ens allunyen de les fites desitjables de la sostenibilitat.
Les MEGAinfraestructures de transports, com aquesta del port de Palma, no tenen en consideració el canvi d'era que implica l’acabament dels combustibles fòssils barats, amb l’inici de l'era dels combustibles fòssils cars, en el seu camí cap al final del petroli.
L’agent que més promou aquest projecte de MEGAport de Palma són els lobbies turístic, nàutic, constructor i financer, amb la submissió de pràcticament tot l'espectre polític. L’ampliació de les infraestructures portuàries té diversos motius: en primer lloc, dotar de major superfície per a la descàrrega i emmagatzematge dels materials que importa l’economia mallorquina, amb increments anuals de l'ordre del 10%, al mateix ritme insostenible en que augmenta el nostre consum energètic, l’afluència de passatgers, la producció d’aigua dessalada, l’extracció d’àrids, la incineració de residus, el creixement del parc de vehicles...
Per cobrir els costos de l'ampliació, es promou la inversió privada en les instal·lacions del nou port, a condició que la seva explotació posterior sigui també privada, amb la qual cosa quedam sotmesos a l’interès especulatiu d’una infrastructura d’interès general.
Reclamam transparència i informació pública sobre l’ampliació del port
El GOB reclama a l’Autoritat Portuària de Balears, que el projecte d’ampliació del port de Palma es pugui debatre amb informació pública, per tal de determinar si es tracta o no d’un escenari d’interès general per a la ciutat de Palma i per a les Illes Balears.