Imatge de la roda de premsa del mes d'agost amb els integrants de NABU.

Arran del darrer informe sobre l'impacte econòmic dels creurs presentat per l'APB, el GOB i Amics de la Terra denunciam que es pretengui posar en valor aquest turisme ignorant l’’impacte ambiental, sobre la salut i sobre la ciutat

Aquesta setmana, Autoritat Portuària de Balears, va fer públic un document referit als beneficis econòmics que reporten a les illes els creuers. Per part del GOB i Amics de la Terra consideram que per proporcionar a la ciutadania una informació que permeti analitzar els beneficis i els inconvenients de la indústria dels creuers és necessari que l'Administració actuï amb honestat presentant, juntament amb les dades de l’impacte econòmic, les dades sobre l’impacte sobre el medi ambient

En aquest sentit, reclamam absoluta transparència, facilitant dades rellevants, com són els mesuraments d'elements contaminants. En principi, l’estiu de 2016 APB i UIB signaren un conveni per establir una xarxa de mesures i analitzar les dades sobre la contaminació química i acústica dels creuers: http://www.portsdebalears.com/es/noticia/la-apb-y-la-uib-estudiar%C3%A1n-el-impacto-de-los-cruceros-trav%C3%A9s-de-una-red-de-sensores-de
No és de rebut que la ciutadania no disposi d'aquestes dades des del primer dia en què s'han dut a terme els mesuraments d'una forma senzilla de consultar, accessible, permanent i en temps real.

Per altra banda, també ignorem altres qüestions, com les referides als procediments per gestionar els residus que s'originen en cada un dels vaixells que ens visiten. Parlem d'aigües negres, aigües grises, aigües olioses de sentines així com aigües de llast …

Tampoc sabem res de com es gestionen els residus sòlids, els genèrics i els que presenten toxicitat, com ara productes químics, bateries, tòner de fotocopiadores i impressores material de rellevat fotogràfic, etcètera

Ens manca també d'informació sobre qüestions relacionades amb els consums d'aigua i electricitat, combustibles repostats …

Pensem que una administració que vetlla de manera responsable pel benestar de la població no pot limitar-se a ser un simple espectador d'un negoci d'enorme creixement sense tenir en compte les conseqüències que per a la salut de la ciutadania es deriven del mateix. Referent a això, observem una absoluta passivitat i per part d'aquesta Administració en el que hauria de ser l'assumpció i compliment de la responsabilitat de tenir cura de la salut de la ciutadania que ha triat a aquests gestors.

A títol d'exemple, ens sembla escandalós que es permeti que els creuers facin servir en els nostres ports i els de la resta de la Mediterrània combustible derivat del petroli més contaminant que existeix, mentre que al nord d'Europa se'ls exigeix usar un de molta més qualitat.

Denúncia de NABU el mes d’agost passat

Cal recordar que el passat dia 18 d’agost, coincidint amb l’arribada de 13.000 creueristes al port de Palma, els grups ecologistes Amics de la Terra i el GOB, juntament amb NABU, l’organització mediambiental més important d’Alemanya, varen aprofitar per denunciar la contaminació dels creuers i les conseqüències negatives que té per a la salut.

“Un creuer contamina l’equivalent a un milió de cotxes i a Palma ara mateix n’hi ha quatre. Amb aquest vent, la contaminació entra a la ciutat. Això és molt dolent per a la salut, ja que el fum i el sofre que alliberen poden provocar problemes de salut tan greus com el càncer”, va advertir Daniel Rieger, membre de NABU. De fet, segons dades de la Unió Europea facilitades per NABU, cada any moren a Europa 50.000 persones com a conseqüència de les emissions dels vaixells.

“Contaminen tant perquè fan servir petroli de molt mala qualitat”, va asseverar Rieger. “L’empren perquè és el més econòmic del mercat, però el preu que en paga la societat és molt alt”, hi va afegir Axel Friedrich, exresponsable de l’Agència del Medi Ambient d’Alemanya i expert en contaminació de NABU.

Mesures

L’organització NABU està especialitzada en el control de la contaminació atmosfèrica de les grans embarcacions i recalaren a Palma en el marc de la campanya que estan realitzant per tota la Mediterrània per denunciar la “mort silenciosa” que provoquen les emissions dels vaixells.

Membres de NABU varen mesurar a l’agost els nivells de contaminació atmosfèrica del port de Palma. A les cinc de la matinada, abans que arribassin els creuers, hi havia 1.500 partícules a l’aire; just després, 70.000. “Per cada 1.000 partícules de més, les probabilitats de tenir un infart creixen un 7%”, va assenyalar Axel Friedrich, expert en contaminació de NABU.

El sistema que fan servir permet comptar partícules a partir de 20 nanòmetres. “Estam parlant de partícules ultrafines, que són les més perilloses perquè no són interceptades pels nostres sistemes de filtre natural, s’acumulen als pulmons, entren al corrent sanguini i afavoreixen l’infart de miocardi”, va assenyalar Friedrich. També s’ha relacionat, expliquen, amb la demència, el pàrkinson, la diabetis de tipus 2 i el risc d’avortament.

Per això, des dels GOB i Amics de la Terra denunciam la manca de transparència i informació en relació als efectes ambientals i sobre la ciutat de la intensificació d’aquest tipus de turisme i que es pretengui que, amb el xantatge dels beneficis econòmics que genera, ignorem els impactes greus que té sobre la salut, el medi ambient i la reconfiguració de la ciutat en un escenari per a turistes.

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob