Aquí podeu llegir el manifest íntegre que es va llegir ahir en motiu de la concentració contra l'arribada del creuer més gran del món i tot el que la indústria turística dels creuers suposa per a la ciutat de Palma, més enllà dels suposats beneficis econòmics que genera.

Bones a totes i tots, moltes gràcies per assistir a la convocatòria d’avui.

El passat 23 de setembre cridàvem pels carrers de Palma, Fins aquí hem arribat_ aturem la  massificació turística. Avui hem vengut a dir que hem d’aturar els grans creuers, una forma més d'intensificar l'ús turístic de la ciutat, en aquest cas, per part de la indústria dels creuers amb l'impuls de qui gestiona, des de les institucions, els nostres ports d'interès, l'estat a través d'autoritat portuària.
Avui hem vengut al Port de Palma per dir hola i adéu, a la nostra manera, al creuer més gran del món i als turistes que hi viatgen. És el primer cop que ens visita i ens agradaria que fos la darrera. Mentre el capital internacional s’enorgulleix de construir vaixells cada vegada més grans, de fer hotels més luxosos i de transportar cada vegada més turistes, nosaltres som conscients que les nostres illes necessiten que posem límits a la intensificació del turisme massiu. Els impactes socials i ambientals que genera són tan descomunals com les seves dimensions. Només avui descarregarà
prop de 7.000 persones a la ciutat per unes hores. I no serà ni l'únic ni el darrer. Les previsions del port són que enguany, més de 1,7 milions de turistes desembarcaran dels creuers per fer escala i
consumir, no a la Ciutat, sinó directament, la ciutat.


El Symphony of the Seas és el creuer més gran del món. Hi caben 9mil persones, crema com el 20% de la central tèrmica d'Es Murterar, en tres dies consumeix tanta energia com Sant Joan amb tot un any, consumeix 15 tones de fuel cada hora una quantitat de combustible que permetria que 5655 cotxes facin el trajecte Palma-Manacor. No volem aquest monstre amarrat al nostre port.

Autoritat Portuària, celebra any rere any l'increment consolidat del nombre de passatgers desembarcats a la ciutat en els seus creuers. I el Govern, lluny de la consiència de posar límits al turisme, segueix aplaudint que Mallorca sigui un dels ports de creuers de referència i amb més moviments de la mediterrània. Lluny queda, el compromís del Govern a intentar que no hi hagués a Palma, més de 3 creuers atracats simultàniament. I aquest any passat, sense anar més lluny hem vist concentracions de fins a 6 i 7 creuers simulàniament al Port.


Així, una vegada més, i en aquest cas, en forma de creuers (més i més grossos) la indústria turística s'imposa a la Ciutat. Tornen a fer-nos xantatge dels beneficis econòmics que genera sense voler
veure els impactes socials (massificació, saturació de la ciutat i precarietat) i ambientals (contaminació, residus...) que no són ni tan sols mesurats per part de les administracions responsables. Com sempre passa en aquesta terra, ha de ser la gent i les petites associacions sense recursos, qui investigui i comparteixi amb la societat els efectes negatius dels creuers. Avui sabem que aquest creuer, com tants altres, tributen a Bahames, un paradís fiscal. Avui sabem que aquest vaixell crema el combustible més contaminant que existeix, perquè és el més barat. Sabem que la indústria dels creuers va quedar exclosa dels compliments de reducció de CO2 de París. Sabem que els contaminants que genera són molt nocius per la salut. Sabem que aquests vaixells poden amollar totes les seves aigües sense depurar i tot el menjar que els hi sobra a 12 milles del port i sabem que dins el creuer hi ha centenars de treballadors en condicions indignes. Sabem per tant, que aquesta indústria ens fa més mal que bé, i seguirem explicant-ho fins que ens escoltin.

Mentre seguim cridant, mobilitzant-nos i organitzant-nos, perquè volem una ciutat per qui l’habita i no per qui la visita, perquè qui estima Mallorca no la destrueix, perquè estam convençudes que
aquest model turístic ens perjudica, destrueix el territori, ens explota i ens fa fora de casa. Cada vegada som més persones les que tenim clares les necessitats de posar límits al turisme a Mallorca. Necessitam limitar places turístiques, limitar l’arribada de creuers i limitar el poder dels hotelers i dels lobbys turístics. Per tenir un futur on la protecció del nostre territori, del nostre medi i dels nostres recursos estigui assegurada. Un futur on el model econòmic i social asseguri la vida i el treball digne per totes les persones.

Per tot això lluitam i lluitarem.

STOP creuers.
Per una Mallorca digna, aturem la massificació turística.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob