Tot està preparat per a què s'inauguri la primera fase de l’enllaç d’accés de Lloseta a l’autopista de Palma-Inca amb l’objectiu, segons especifica el projecte, “de poder evitar el trànsit que se genera al nucli urbà de Binissalem”. La Plataforma REVIURE TOFLA considerem que aquesta infraestructura viaria és innecessària, ja que hi havia altres alternatives de menys impacte ambiental (especialment després del tancament de la cimentera), amb un cost econòmic menor i més adequades a les necessitats d'una zona tan propera a la Serra de Tramuntana.


No es tracta d'analitzar, a aquestes alçades, la idoneïtat d'una obra acabada, sinó reflexionar sobre els efectes destructors d'aquest tipus de polítiques. Cal pensar on ens condueix aquest desenvolupisme sense límits, a ser possible, amb l'objectiu de rectificar de cara al futur, amb una mica més de seny.


Tothom recorda l'estat lamentable en que es trobava el tram de carretera Ma-2111, que uneix Lloseta amb la Ma-13A. La seva millora era una necessitat que es venia reclamant per la gent del poble des de feia temps, i que a la fi va ser atesa. Però calia fer-la amb criteris de sostenibilitat i adaptades a l’entorn.

WhatsApp Image 2020 06 18 at 100838


Per què es va ficar, en el “mateix paquet”, l'enllaç a l'autopista Palma-Inca? A qui beneficiaria aquesta nova i caríssima infraestructura? Es va projectar per a que els veïnats de Lloseta arribessin dos minuts més prest a ca seva o es va fer al servei i al dictat dels interessos de grans empreses multinacionals amb interessos de negoci a la zona, especialment CEMEX?


Aquest enllaç realitzat pel Consell de Mallorca amb una inversió inicial de 9 milions d’€ de diners públics s’ha fet per beneficiar clarament a les empreses privades com CEMEX. A l’inici de l’obra encara estava activa la cimentera. Actualment s'està dins el marc del ”Projecte de Reindustrialització de la zona de Lloseta” que promou el govern de les IB, El Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, i la mateixa CEMEX, ACCIONA i ENAGAS. Amb el nou enllaç, CEMEX podrà posar igualment els seus camions a minut i mig a l’autopista estalviant-se temps i doblers. En definitiva i una vegada més, paga la ciutadania i ells en fan el negoci.

Perquè aquest enllaç, i aquí volem alertar a qui encara no s’hagi adonat, facilita la destrucció de la Serra de Bellveure, si permetem que el nou projecte de la Planta de Tractament d’Àrids de l’empresa CEMEX, ubicats a l’antiga cimentera, tiri endavant amb l’extracció anual d'àrids de 350.000 tones/any (un volum superior al de la Seu de Mallorca, cada any durant dècades) de la pedrera de Can Negret en el terme d’Alaró, per seguir amb el negoci de la construcció sense límit, sense cap benefici social (de 4 a 6 llocs de feina, segons el projecte).

WhatsApp Image 2020 06 18 at 100701


Aquest enllaç també deixa oberta la connexió amb una carretera local cap a Sencelles, la qual cosa pot suposar l’ampliació de noves connexions (i nous projectes d'especulació immobiliària) amb municipis del pla de Mallorca. La crua realitat és que els accessos a l'autopista dels pobles del Raiguer han esdevingut, més que una altra cosa, vies de transmissió d'aquest “boom” especulatiu. De fet, i des de la reconversió de la indústria turística en gentrificació, especulació immobiliària i lloguer turístic, difícilment la gent treballadora pot trobar preus assequibles de compra o de lloguer als nostres pobles, per tenir accés al dret bàsic d’un habitatge digne.

Per aquesta i altres raons, des de la plataforma REVIURE TOFLA reclamem el tancament de Can Negret, i la rehabilitació de la pedrera i el seu entorn. Aquesta alternativa crearia un volum d'ocupació important i aturaria la destrossa de la nostra Illa, de cara al futur.

Comparteix i signa el nostre manifest per poder fer-hi front: www.reviuretofla.com

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob