El que passa amb els megacreuers a la ciutat de Palma és l'expressió d'un conflicte entre els interessos econòmics de grans corporacions globals del turisme de creuers, contra els drets d'una bona part de la ciutadania de Palma.
Davant d'aquest conflicte, les autoritats locals, fins ara, s'han posat de banda de les grans corporacions i els seus aliats empresarials locals. El motiu és la idea obsessiva de recuperar l'economia tal com era abans de la Covid, costi el que costi. És el seu pla.
Com hem dit altres cops la plataforma de 30 entitats socials de Palma contra els megacreuers, el turisme de creuers a Palma té més de 100 anys d'història i mai no havia tingut cap problema. Quan els creuers salten d'una mida gran a una mida «mega» i quan es concentren el mateix dia, és quan comencen els greus problemes ambientals i socials que tenim ara.
Aquests megacreuers poden arribar a embarcar més de 6000 turistes i més de 2000 persones de tripulació. Consumeixen el pitjor fuel del mercat i desembarquen a petits ports del Mediterrani milers de persones alhora. La seva pròpia competència els fa escollir les mateixes rutes i ports, en els quals conflueixen molts alhora. Canvien el ritme de la ciutat i alteren el comerç de proximitat. La vida normal de la ciutadania desapareix al voltant dels itineraris que realitzen els creueristes, normalment als centres històrics. Per a més inri, s'ajunten amb altres onades de turistes que arriben amb cotxe o amb autobús, convertint la ciutat històrica en un soc permanent, brut i saturat.
La recent investigació sobre els impactes dels megacreuers, realitzada simultàniament per la Universitat de Girona, Exeter i l'Institut de Turisme de Croàcia, dirigida pel Doctor en Biologia Marina Josep Lloret, després de l'anàlisi de més de 200 articles científics , confirma el mateix que moltes altres investigacions dels últims anys.
Es diu que l'emissió de carboni per turista durant set dies és equivalent a la que pot produir un ciutadà mitjà a Europa durant tot un any. Passar una nit en un megacreuer consumeix tanta energia com passar 12 nits a un hotel normal. Un megacreuer en ple rendiment pot generar al voltant de 3 tones de residus al dia. Un sol megacreuer emet el mateix CO₂ que 12.000 cotxes normals.
Mentre el nostre Govern subvenciona amb 7000 euros els cotxes elèctrics perquè Balears redueixi les emissions i així col·laborar amb els objectius de la lluita mundial contra el canvi climàtic, a la seva mateixa cara atraquen molts dies diversos megacreuers que contaminen tant com tots els cotxes que circulen per la badia de Palma durant un dia.
Segons l'estudi esmentat, l'emissió de micropartícules de sofre i òxid de nitrogen, altament nocius per a la salut de les persones, arriba als mateixos creueristes, a la tripulació i a totes les persones que es troben en un radi de diversos quilòmetres a prop del port. La toxicitat de l'exposició freqüent als gasos de combustió dels motors és tan alta que afavoreix el desenvolupament de malalties cardiovasculars i el càncer de pulmó.
A més dels diversos impactes sobre la qualitat de l'aigua del port que redueixen a la mínima expressió la biodiversitat, les molèsties que es produeixen a la vida normal de la ciutat són molt importants, ja sigui pels sorolls nocturns de les seves activitats un cop amarrats a port, o per les excursions massives de grups que travessen el cor de la ciutat. Tot això provoca al llarg del temps un estrès dels serveis públics de neteja, una baixa de qualitat dels serveis de taxi per a la ciutadania i una desaparició dels comerços normals a les vies de tràfec turístic creuerista.
I bé, no ens han dit científics i polítics reiteradament que el canvi climàtic és una amenaça local i global contra la qual hem de lluitar tots plegats? Doncs no, el conjunt de grups polítics que governa les nostres institucions i els de l'oposició, no es posen d'acord en com aturar aquest fenomen. Sabent que Palma és la segona ciutat europea darrere de Barcelona en més contaminació per creuers, no prenen serioses mesures al respecte.
Els ciutadans i ciutadanes de Palma i de tota Mallorca, molt sensibles amb tot el que té a veure amb la salut i amb el canvi climàtic, assistim estupefactes i impotents a tanta confusió i contradicció. Si així ha de ser la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica, malament anem. Es fa evident que la transició energètica justa es farà únicament si la societat civil defensa els drets ciutadans. Si no, ens enfonsarem com el Titanic.
Així que, enmig de la disputa política d'un color i l'altre per marcar l'agenda política l'any previ a eleccions, des de la Plataforma contra els Megacreuers, que caminem lent per arribar lluny, seguim dient que ni 5 ni 3... la nostra ciutat, la nostra illa, el nostre mar, el nostre aire, en resum, la nostra vida, no suporten més d'un creuer al dia al port de Palma.