El passat dimarts 28 de març es van dur a terme les jornades “La política de grandes infraestructuras de transporte de España” al congrés dels diputats. Les entitats organitzadores van ser: Ecologistas en Acción, Alianza por el Clima, Asturies por Clima, Coordinadora estatal por el Tren Público, Social y Sostenible, Comissió Ciutat-Port, GOB Mallorca, Plataforma contra la Ampliación de Barajas, Terraferida i Zeroport.
Durant aquestes jornades va quedar palès el problema del transport i l’impacte d’aquest sobre el canvi climàtic, així com la passivitat de l’estat Espanyol per fer-li front. Resulta imprescindible evitar nous creixements de ports, aeroports i carreteres.
Les grans infraestructures aeroportuàries, portuàries i viàries a les Illes Balears són l'eix vertebrador del model econòmic de creixement turístic i urbanístic sense límits. Per això desde Mallorca es va comptar amb la presència de na Mar Muñoz com a coordinadora i portaveu del GOB Mallorca, Margalida Rosselló com a portaveu de Terraferida i Beate Händel de la plataforma Son Bonet Pulmó Verd.
Durant les jornades es van aportar dades molt rellevants. Com què el 27% del total de les emissions de CO2 provenen directament del transport, però tenint en compte tots els processos previs i les infraestructures estem parlant de que el 50% de les emissions de CO2 totals estan vinculades al transport (un 56% a les Illes Balears). Sent llavors, l’eix principal a considerar quan parlem de lluita contra el canvi climàtic i està fora dels debats polítics.
Paco Segura, portaveu d’ecologistes en acció, va aportar dades que demostren que la major part de les obres d’infraestructures tenen com a principal finalitat el benefici dels promotors. Compartint també nombrosos casos de corrupció vinculats a la construcció d’infraestructures.
David Hoyos, professor de l’universitat del País Basc, va insistir en que la reducció de la demanda de mobilitat global ha d’esser l’objectiu principal, per davant de canviar els sistemes de transport, les millores en eficiència i deixar com a última instància l’augment de capacitat i d’infraestructures.
Per tot el territori de l’estat espanyol trobem propostes d’ampliació o execució de noves infraestructures de transport que presenten greus problemes ambientals enfront de la necessitat real de dur-les a terme, per això es va comptar amb un espai per exposar alguns dels casos més actuals als que ens enfrontem.
A la taula rodona d’entitats es van poder sentir veus de diferents territoris. La representant de la Comissió Ciutat-Port va exposar la seva oposició a l’ampliació del Port de València i les conseqüències ambientals que això suposaria. La portaveu de Terraferida, Margalida Rosselló va dur al congrés les lluites ecologistes de Mallorca en matèria d’infraestructures i l’impacte d’aquestes sobre el territori, com l’ampliació de l’aeroport i la lluita contra la autopista Llucmajor-Campos entre d’altres, insistint en la idea “Sense límits no hi ha futur”. Zeroport va detallar la situació de l'aeroport de Barcelona amb la proposta d’ampliació i la Coordinadora Estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible va exposar la problemàtica de la línea ferroviaria planejada per unir Madrid amb Lisboa.
En el torn dels representants polítics es van exposar les perspectives i bones intencions de la Llei de Mobilitat Sostenible que s’està tramitant, però tot apunta a què aquesta no serà la solució a tots els problemes que generen les infraestructures de transport, ja que deixa en mans dels promotors les avaluacions de rendibilitat socioambiental dels projectes i no regula com es controlen i limiten les emissions que produeix el transport.
Al mateix temps els Fons Next Generation, que eren una promesa de progrés cap a la eficiència i lluita contra el canvi climàtic, s’han convertit en una eina més per seguir construint infraestructures de transport sense plantejar un canvi de model basat en la reducció.
Per tot això les entitats presents van insistir en la falta de compromís polític real per combatre el canvi climàtic amb contundència, enlloc de perpetuar la política del formigó i el creixement sense fre.
Les jornades van finalitzar amb una acció conjunta davant el congrés dels diputats on es van poder llegir moltes de les reivindicacions del territori estatal, totes elles amb el desig de ser escoltades pels dirigents i poder crear un futur on el transport siga un dret per a la ciutadania i a l’hora deixi de ser el principal agreujant del canvi climàtic.