09/02/2011 Centenars de persones i el GOB constitueixen la Plataforma Via Connectora, així no!
Denuncien l'engany respecte al projecte que se'ls va anunciar al 2008, la manca d'un estudi integral de mobilitat que justifiqui la magnitud d'aquesta infrastructura, la indefensió per la ràpida tramitació del projecte de manera fraccionada, i reclamen un replantejament en profunditat del projecte.
Palma, 9 de febrer de 2011
Centenars de persones i el GOB constitueixen la Plataforma Via Connectora, així no!
Denuncien l'engany respecte al projecte que se'ls va anunciar al 2008, la manca d'un estudi integral de mobilitat que justifiqui la magnitud d'aquesta infrastructura, la indefensió per la ràpida tramitació del projecte de manera fraccionada, i reclamen un replantejament en profunditat del projecte.
Fa aproximadament 2 anys, des del Consell de Mallorca es va presentar la Via Connectora com un projecte alternatiu al 2on cinturó plantejat pels grups PP-UM a la legislatura anterior que havia generat una gran contestació i mobilització social pels seus impactes sobre el territori (transformació de sòl, especulació urbanística, etc.). Es va prometre un projecte respectuós amb el territori i amb les persones.
Ara però, el Consell de Mallorca ha presentat el projecte definitiu de Via Connectora. Amagat darrera la falsa retòrica de protecció de l'entorn, del paisatge i el patrimoni i del consens social, s'amaga un megaprojecte de via de gran capacitat de 15 km de longitud, amb quatre carrils al nou eix radial que rodejarà la ciutat des del Coll de'n Rebassa fins al polígon de Can Valero, obertura de més de més de 7 km nou traçat en sòl rústic deixant centenars d'afectats a les barriades de Sa Indioteria, Son Sardina, Sa Cabama, Secar de la Real... un mega-projecte que implica la construcció de 14 nous ponts, alguns dobles (entre 6 i 9 metres d'alçada) i una inversió de 157 mil·lions d'euros.
Plataforma Via connectora, així no!
Arrel de la presentació de l'esmentat projecte per part del Consell de Mallorca el passat 26 de gener de 2011, sorgeix un moviment veïnal que intenta, en primer lloc, informar-se sobre el projecte, i a partir de la informació rebuda, decideix constituir-se com a Plataforma cívica per a dur endavant accions públiques de cara a aconseguir un replantejament del projecte presentat.
Aquesta Plataforma la conformen centenars d'afectats pel projecte i el GOB i és oberta a la participació de persones i col·lectius que s'hi vulguin adherir.
Campanya
Davant aquesta situació s’ha decidit iniciar tot un seguit d'accions i mobilitzacions a fi de garantir el replantejament del projecte. En aquest sentit es preveuen i s'estan preparant, entre altres coses, actuacions divulgatives (fulletons, actes a les barriades, creació de diferents canals informatius propis...) mobiltzacions, accions simbòliques, recollida de signatures, etc. Així mateix, ja s'han iniciat contactes per a mantenir reunions amb els diferents responsables polítics del Consell, grups de l'oposició i altres administracions afectades.
Peticions
D’entrada, aquesta Plataforma sol·licita que el projectes actuals que conformen la via connectora aturin la seva tramitació com a mesura cautelar i:
a) es faci un estudi previ integral de mobilitat que no només contemplin les dades de trànsit sinó que pateixi d'un anàlisi rigorós de la mobilitat actual:hores d'entrada i sortida dels principals fluxes de mobilitat (obligada per motius laborals/estudi, no obligada (oci), lloc de residència, temps de desplaçament, mitjans de transport utilitzats, accessibilitat als diferents modes de transport, anàlisi de les xarxes de transport (vianants, bicicletes, transport col·lectiu, transport industrial, trànsit de vehicles particulars, aparcaments i parc de vehicles...) avaluació de la mobilitat generada per noves infrastructures previstes en el planejament ja sigui municipal o supramunicipal, impacte de les actuacions en marxa, etc. Tot això per garantir que s'opta per la millor opció des de tots els punts de vista
b) que la tramitació del projecte es faci com a projecte únic i vagi acompanyat de la corresponent avaluació d'impacte ambiental.
Si malgrat l'expressat, el Consell continua volent impulsar el projecte actual, la Plataforma, conscient que hi ha diverses problemàtiques que cal abordar, i malgrat saber amb certesa també que el projecte no representa ni garanteix que es tracti de cap solució definitiva, estableix les següents reclamacions al projecte presentat, i no es dissoldrà mentre quedi alguna d’aquestes exigències sense resposta.
- Reducció de l’actual autovia de 4 carrils amb una velocitat de 100 Km/h a una via comarcal desdoblada (de 4 carrils) amb velocitat màxima de 80 Km/h.
- Nou traçat per la zona nord de Son Castelló (S’Indioteria) i en la intersecció amb la Carretera de Sóller per a minimitzar l’impacte en les cases dels veïns.
- Respectar la zona de reserva que es va proposar inicialment al Pla Sectorial de Carreteres.
- Noves propostes de connexió amb la nova Via Connectora (a tots els trams), que no consumeixin tant de territori.
- Encara que en un futur s’aconseguís reduir la via proposada inicialment, es demana que totes les infraestructures annexes no es suprimeixin: carril bicicleta, connexions peatonals entre zones separades per la nova via, així com qualsevol element ja planificat per a benestar dels veïns.
- Estudi dels accessos dels veïnats a les seves cases, per a minimitzar els impactes en els desplaçaments una vegada construïda la nova via.
Podreu seguir tota l'actualitat de la Plataforma a:
http://viaconnectoraaixino.blogspot.com
i al Facebook de la Plataforma.