El GOB-Ornitologia és una de les àrees de treball que desenvolupa el GOB a l'illa de Mallorca i que s'ocupa de l'estudi, divulgació, conservació i defensa de les aus i dels seus hàbitats sobre la base de la participació dels seus socis i voluntaris i sota la supervisió del coordinador d'ornitologia.
Des de la seva fundació, el desembre de 1973, el GOB ha estat una entitat de referència dins el món ornitològic gràcies a la seva dedicació a l'estudi científic de les aus i la seva conservació, no tan sols en l'àmbit autonòmic sinó també a escala nacional i internacional. Les línies de feina obertes en temes de conservació, recerca ornitològica i la divulgació dels seus estudis són prou coneguts, amples i nombrosos dins l'entitat, que ha esdevingut una associació de referència per a institucions públiques i privades, que sovint requereixen assessorament rigorós en aspectes relacionats amb l'ornitologia i amb la conservació de la natura.
El GOB-Ornitologia es basa en una àmplia xarxa de col·laboradors i voluntaris que es coordinen amb un equip de tècnics i experts de reconeguda experiència i trajectòria.
Coordinació
Dins el GOB-Ornitologia intervenen dues àrees de l’entitat: l’Àrea d’Ornitologia, coordinada per Manolo Suárez, i l’Àrea de Conservació, coordinada per Toni Muñoz.
Assemblea de socis
Anualment es convoca una assemblea de socis ornitòlegs i voluntaris aficionats a l'ornitologia. Tots ells formen part del grup d'ornitòlegs voluntaris del GOB, que són els que duen a terme els diferents programes d'estudi i seguiment de les aus, a part d'altres tasques ornitològiques que coordina l'entitat. L'assemblea és la que dóna compta de les activitats que s'han duit a terme durant l'any i on es proposen i organitzen les de l'any següent.
Oficina d'anellament
(en tràmit)
Comitè de rareses
El Comitè de Rareses de Balears, és un grup de treball al qual participen ornitòlegs experts del GOB Mallorca, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca), el GEN-GOB Eivissa (Grup d'Estudis de la Naturalesa) i el GOB Formentera, que se n'encarrega de rebre, estudiar i publicar el registre de les espècies i subespècies que es detecten a les Illes Balears de forma accidental o irregular. Col·labora amb ell el «Comité de Rarezas de la Sociedad Española de Ornitologia».
El CR està format per cinc ornitòlegs de reconeguda experiència en la identificació d'aus, que valoren i opinen sobre cada una de les observacions rebudes, a més d'un coordinador sense dret a vot.
Per analitzar les cites és necessari disposar de bones descripcions de les aus observades o, en tot cas, bones fotografies d'elles. El millor dels casos és quan es disposa d'ambdues eines. Els registres s'homologuen segons uns criteris fitxats i similars a la resta de comitès de rareses europeus, tant locals com nacionals. Tots els registres es publiquen a la nostra revista ANUARI ORNITOLÒGIC DE LES BALEARS (AOB) on també, anualment, es publica un informe del CRB des del volum 6, que es correspon a l'any 1991.
El CRB està en funcionament des de l'any 1991, i per ell han passat més de 30 col·laboradors que es van renovant cada 4 anys. L’actual el formen: Maties Rebassa, Josep Sunyer, Jordi Muntaner, Steve Nicoll, Xavi Méndez i Carlos López-Jurado (Coordinador).