Realitzat el cens de milanes hivernants a Mallorca.
10/01/2014

El seguiment mitjançant emissors de ràdio, terrestres i via satèl·lit, clau per la recuperació de la milana.
26/06/2013

Cens hivernal de milana a Mallorca.
12/01/2013

El GOB realitza activitats educatives sobre la milana a 31 municipis de Mallorca.
19/10/2012

GOB i Endesa col·laboren en la conservació de la milana a Mallorca.
22/06/2012

La milana, greument amenaçada per l'ús de verí.
11/11/2011

El GOB realitza xerrades informatives sobre la milana.
20/04/2011

Després de recuperar-se d’una col·lisió, s’allibera a Mallorca una milana amb un emissor de seguiment via satèl·lit.
19/11/2010

El GOB explica la problemàtica de la milana als escolars de 10 municipis mallorquins.
9/11/2010

4 milanes mallorquines controlades des de l’espai.
El GOB col·loca emissors de seguiment via satèl·lit a 4 exemplars, per controlar detalladament els seus moviments.
15/09/2010

En el que duim de 2010 ja hem assolit el rècord pel que fa al nombre de milanes mortes en un any.
Alerta aquests dies: els mesos d’agost i setembre es sol registrar una alta mortalitat.
26/08/2010

Obra Social Caja Madrid i el GOB col·laboren en la recuperació de la milana a Mallorca.
14/07/2010

El GOB localitza 4 milanes mortes a un niu.
És el segon cas d’aquest tipus aquesta primavera. Un cop més, els fets apunten a l’enverinament com a causa de la mort.
01/06/2010
 
     

 

 



Realitzat el cens de milanes hivernants a Mallorca.
10/01/2014

A inicis del mes de gener el GOB va coordinar el cens de milanes hivernants a Mallorca. Se vàren controlar 8 localitats , la major part a la serra de tramuntana (Alaró , Bunyola, Santa Maria, Campanet), però també Artà i Llucmajor. El total de milanes censades foren 178, la xifra més alta assolida des de que se realitzen aquests censos, i que està en consonància també amb l’augment de parelles reproductores d’enguany, cens realitzat per la Conselleria de Medi Ambient.

A destacar un dormidor localitzat a la zona de Santa Maria, on se van arribar a comptabilitzar 80 milanes a la vegada (no recordam cap cita tan nombrosa des de fa molt de temps), un espectacle!!, i molt interessant també el dormidor d’Artà, emprat per 29 milanes, que durant el dia s’escampen per tota la zona de Llevant. S'ha creat en aquesta localitat un important nucli "refugi" per a la conservació de l’espècie, i que ve a demostrar també l'èxit i importància del hacking duit a terme fa ja alguns anys. De la mateixa manera destacar el dormidor de Llucmajor, amb 26 exemplars. La zona de la marina de Llucmajor cada vegada està agafant més importància per l’espècie.

Com sabeu la milana és una espècie catalogada en perill d’extinció a Espanya, també a les Illes Balears, a causa de la destacada baixada de les seves poblacions. Des de l’any 2000, en que la població se trobava dins una situació crítica, s’han anat dedicant molts esforços per part de molta gent i organismes per intentar salvar l’espècie. Aquests esforços van donant poc a poc els seus fruits, per sort, tot i que no se pot davallar la guàrdia, ja que les amenaces continuen, i l'espècie és encara molt vulnerable. Els principals problemes són l’electrocució, l’ofegament i, molt especialment, l’enverinament.

Són molts els voluntaris que han participat tant en el projecte com en els censos anuals, també els que participen enviant cites i observacions de l'espècie. Molts són també els voluntaris que dediquen el seu temps lliure a fer radioseguiment dels exemplars marcats amb emissors, especialment ara, en els temps difícils que corren. Des d'aquí volem aprofitar per donar les gràcies a tots els que participau o col·laborau en la recuperació d'aquesta espècie!


vola a dalt



El seguiment mitjançant emissors de ràdio, terrestres i via satèl·lit, clau per la recuperació de la milana.
26/06/2013

La milana (Milvus milvus) és una de les nostres espècies més amenaçades, i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt d’Espanya. Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 13 anys, quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora, i els grans esforços dedicats han aconseguir invertir la tendència. La milana segueix en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment, i comença a ser una espècie habitual a localitats on feia dècades que havia desaparegut. Bona part d’aqueix èxit l’hem d’atribuir a l’ús de tecnologia per al seguiment d’individus. La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, ha estat clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció.


Milana equipada amb marques alars de lectura a distància, i emissor de ràdioseguiment

A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida recuperació dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

Com a cas paradigmàtic podem citar el de l’enverinament de milanes a la finca de Llucamet, Llucmajor. El 10 d’agost de 2009, un exemplar seguit via satèl·lit emeté senyal de mortalitat a la finca de Llucamet, gestionada com a vedat de caça. La inspecció de la finca per part d’Agents del Medi Ambient i del Seprona resultà en la localització d’altres dues milanes mortes, a més dels cadàvers d’altres aus protegides. La causa de la mort fou l’enverinament. La posterior investigació i judici donà com a resultat la condemna de l’enverinador (multa de 17 mesos, inhabilitació 3 anys i un dia per a practicar la caça, i indemnització d’11.600 euros a la Comunitat Autònoma) a més del tancament del vedat de caça durant 2 anys. Sense la utilització d’emissors de seguiment, probablement l’episodi d’enverinament hauria passat desapercebut (i impune). Així, ara sabem que l’ús il·legal de verí és la principal causa de mortalitat no natural de la milana a Mallorca (52%), seguida a molta distància per l’ofegament a dipòsits d’aigua (19%) i per l’electrocució (12%). Les milanes marcades actuen com a detectors d’aquests problemes, facilitant la intervenció per part de l’administració per perseguir els enverinadors o corregir els problemes.

GOB i Endesa es comprometen amb la milana

Així, en el marc del programa de recuperació de la milana, dirigit i coordinat pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, de bell nou enguany el GOB i Endesa col·laboren per impulsar i mantenir el seguiment d’exemplars mitjançant alta tecnologia, i aconseguir així informació molt valuosa per a la conservació de la milana a Mallorca. Endesa financia la tecnologia, i el GOB aporta la feina de seguiment de camp i el procés de la informació.


vola a dalt



Cens hivernal de mialna a Mallorca
12/01/2013

Aquest inici de 2013 s’ha organitzat un cens de la població hivernant de milana real (Milvus milvus) a Europa. Moltes de les poblacions més nòrdiques, passen l’hivern a l’entorn mediterrani, molt més benigne a l’hivern. Com sabeu el seu estat de conservació és delicat a diversos països europeus, especialment a la franja mediterrània i més encara a les illes. És per això que enguany tot un seguit d’organismes i associacions ens coordinam per obtenir informació útil sobre el seu tamany poblacional. La població mallorquina és sedentària i a l’hivern no sol rebre exemplars del continent, tot i que alguns hi podrien passar l’hivern depenent de l’any.

A Mallorca, el GOB ve impulsant un programa de conservació des de 1999 per recuperar l’espècie, que es trobava al límit de l’extinció amb una població de sols 8 parelles. Amb l’ajuda d’institucions, voluntaris, propietaris, caçadors... hem aconseguit atacar dues causes de mortalitat (l’enverinament i l’electrocució) que tenien l’espècie en un estat crític. La persecució de l’enverinament (lligat a certs vedats de caça) i la correcció de torres elèctriques perilloses, estan ajudant a recuperar la població poc a poc, i ara està estabilitzada en 20 parelles. Tot i això, la població és petita i vulnerable, i no es pot abaixar la guàrdia.

Per fer aquest cens d’hivern vam cobrir fins a 6 punts per tal de recomptar la població: A Artà (Parc Natural de Llevant), Santa Maria, Alaró, Sa Comuna i Raixa (Bunyola) i un punt a Consell per veure la direcció de desplaçament cap a altres punts. Els resultats van ser de 114 milanes recomptades. És la xifra hivernal més elevada que hem obtingut fins aleshores. Es van poder observar diversos exemplars marcats al llarg del projecte, que ens han ajudat a confirmar que són vius i també es van observar 123 corbs (Corvus corax), 4 voltors (Aegypius monachus), 2 falcons de tords (Accipiter nisus), 2 falcons peregrins (Falco peregrinus) i diversos esparvers (Hieraeetus pennatus).

Han participat del cens: Alvaro Romàn, Cati Artigues Toni Muñoz, Toni Mira, Tomeu Morro, Pere Vicens, Maria Angels Ferragut, David Garcia, Xavier Baceló, Xavier Manzano, Patricia Arbona, Carlota Viada, Toni Rafel, Rafel Mas, Gemma Carrasco, Matilde Martinez, Mariano Reaño, Magdalena Prohens, Manolo Suarez, Emilia Segura, Nadine i Tolo Guasp, Marga Roca, Mika Palmer, Pep Tapia i Jaume Adrover. Moltes gràcies a tots!

 


vola a dalt



El GOB realitza activitats educatives sobre la milana a 31 municipis de Mallorca
19/10/2012

En el marc del projecte “Accions complementàries al pla de recuperació de la milana a Mallorca”, que compta amb el suport econòmic del programa Leader, el GOB està realitzant activitats educatives sobre aquesta espècie en perill d’extinció.

Les activitats es fonamenten sobre una unitat didàctica informativa i de treball, que presenta la informació bàsica sobre la milana (descripció, hàbits, problemàtica) i planteja una sèrie d’exercicis per consolidar els coneixements bàsics. Recordem que la milana és una de les espècies més amenaçades a les Balears, a causa fonamentalment de la mort per consum d’esquers enverinats.

 

La població mallorquina va estar al llindar de l’extinció fa uns 10 anys, quan el nombre de parelles reproductores va estar per davall de 10. Des d’ençà, els importants esforços realitzats en seguiment científic i lluita contra les causes de mortalitat han possibilitat una lenta recuperació de la població, que actualment ronda les 20 parelles a Mallorca. Tot i això, la conservació de l’espècie no està consolidada, ja que el problema de l’ús il·legal de verí no està superat.

La sensibilització pública és fonamental per conservar la biodiversitat, i per això el GOB ha plantejat aquesta iniciativa, adreçada a escolars del tercer cicle d’educació primària, que es durà a terme als centres que ho sol·licitin i que pertanyin a l’àmbit d’actuació del programa Leader a Mallorca.


vola a dalt



GOB i Endesa col·laboren en la conservació de la milana a Mallorca.
22/06/2012

Endesa referma el seu compromís amb la conservació de la milana, col·laborant amb el GOB en el desenvolupament d’accions d’estudi i conservació d’aquesta espècie en perill d’extinció.

L’any passat s’equiparen 4 exemplars d’aquesta espècie amenaçada amb emissors de seguiment via satèl·lit, i altres 15 exemplars amb emissors de seguiment per ràdio. Des de 2000, el GOB ha equipat més d’un centenar d’individus amb emissors convencionals gràcies a la col·laboració d’empreses com Endesa.


El seguiment individual d’exemplars, utilitzat amb la milana a Mallorca des de l’any 2000, és una eina fonamental en l’estratègia de conservació d’aquesta espècie a les Illes Balears. Els exemplars monitoritzats aporten informació detallada sobre els seus moviments diaris, l’ús que fan del territori, els llocs on s’alimenten i on dormen, i en cas de mort poden ser recuperats ràpidament per determinar-ne la causa.

Des de l’any 2009, a més del seguiment amb emissors de ràdio el GOB ha posat en marxa el seguiment via satèl·lit d’alguns exemplars. Aquests nous emissors recullen localitzacions cada hora del dia gràcies al sistema GPS, amb un marge d’error de pocs metres, indicant també si la milana està aturada o volant, la direcció i velocitat de vol, i si és viva o morta. Tota aquesta informació es transmet al sistema de satèl·lits Argos, i després de ser processada es posa a disposició del GOB a través d’Internet.

Des de l’inici del programa de conservació de la milana a Mallorca, l’any 2000, la població insular de milana ha anat experimentant un creixement lent però sostingut, passant de les 8 parelles inicials a les 19 de 2011. Tot i això, l’enverinament, que és la causa més important de mortalitat de l’espècie, segueix essent un problema ben vigent. De fet està impedint que la població mallorquina es recuperi. Els estudis elaborats el darrer any, indiquen que la població podria haver crescut més d’un 20% dins la darera dècada en absència d’enverinament.

L’alta mortalitat, especialment la que pateixen les parelles adultes, posa en risc la recuperació de l’espècie a Mallorca. Les dades demostren que l’ús de verí al medi natural és encara una pràctica comuna, i que s’han d’intensificar els esforços per eradicar-la.

La distribució de la població, fins fa uns anys molt condicionada per l’existència de l’abocador de residus de Son Reus, està ara experimentant canvis importants. Així, la milana ha colonitzat recentment la Marina de Llucmajor, el Pla i les muntanyes d’Artà. Aquesta dispersió complica les tasques de localització de la població i seguiment dels exemplars, i exposa les milanes als riscos existents en aquestes noves àrees.


vola a dalt



La milana, greument amenaçada per l'ús de verí.
11/11/2011

Moltes poblacions naturals estan amenaçades per causes directa o indirectament lligades a les activitats humanes. És el cas de la milana reial (Milvus milvus), una rapinya declarada en perill d'extinció a Espanya al febrer de 2011 i el 2003 a les Illes Balears. La milana reial es distribueix pel continent europeu i algunes illes mediterrànies i el seu declivi es deu en bona part a l'ús il·legal de verí a vedats de caça, electrocucions i caça il·legal. En tractar-se d'un au especialitzada en trobar petites carronyes escampades per fora vila, és molt vulnerable al verí, que sovint s'usa il·legalment per “controlar” depredadors d'espècies cinegèticas. 

Un primer pas per a la conservació de qualsevol població és identificar les causes de mortalitat dels individus, quantificar el seu impacte i avaluar la importància de cadascuna. No obstant això algunes causes són més fàcils de detectar que d’altres i no reflecteixen la seva importància relativa. Per exemple, és més probable trobar un animal mort per atropellament a una carretera que un que ha estat depredat, encara que aquesta última causa sigui més important. Analitzar la probabilitat de detecció de cada causa és de gran interès per adoptar mesures de conservació.
 
Científics de l’IMEDEA (CSIC –UIB), en col·laboració amb investigadors del CNRS francès, han desenvolupat un nou mètode que permet separar la contribució de cada causa de mortalitat i corregir la seva probabilitat de detecció. El mètode ha estat creat sobre la base de les recuperacions de milanes reials trobades mortes al camp que prèviament havien estat marcats per ornitòlegs del GOB per al seu seguiment entre l'any 2000 i 2010. La col·laboració entre científics de l’IMEDEA, el CNRS i l’equip de naturalíestes del GOB ha fet possible aprofundir en la problemàtica de la població de la milana reial a Mallorca i alhora pot ser de gran utilitat per a la seva conservació a nivell nacional i internacional. Aquest treball serà publicat en pocs dies a la revista científica britànica “Journal of Applied Ecology”.  

L'estudi, basat en les dades de seguiment de 146 milanes marcades pel GOB amb emissors, ha identificat el verí com la causa principal de mortalitat, sent responsable d'entre el 44 i el 75% de les morts. Els més afectats són els exemplars de dos anys, edat en la qual comencen a cercar un territori on reproduir-se. L'estudi estima que l'eliminació del veí proporcionaria un augment de la seva supervivència proper al 14% i un creixement demogràfic dues vegades més ràpid que l'actual.
 


Des de principis del segle passat, la milana reial està en disminució en tota Europa. A Espanya el declivi ha estat dràstic. A Mallorca, era un au relativament comuna fins a fa algunes dècades però la seva població va disminuir a sols 8 parelles l'any 2000. Actualment la població és de 19 parelles. A Menorca el declivi ha estat pitjor encara, passant de 145 parelles a tan sol 15 en els últims 25 anys. 


Títol: “
 Modelling mortality causes in longitudinal data in the presence of tag loss: application to raptor poisoning and electrocution" (Giacomo Tavecchia, Jaume Adrover, Antoni Muñoz Navarro, Roger Pradel ) publicat a Journal of Aplied Ecology.


Més informació: 

Web de la publicació: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2664.2011.02074.x/abstract

Web de l’IMEDEA: http://www.imedea.uib.es/


vola a dalt



El GOB realitza xerrades informatives sobre la milana
20/04/2011

En el marc del Pla de Recuperació de la Milana a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, i amb la col·laboració d’Obra Social Caja Madrid, el GOB està realitzant xerrades informatives als 10 municipis de Mallorca que actualment són més importants per a la conservació d’aquesta espècie amenaçada.

Així, ja s’han realitzats actes a Santa Eugènia, Artà, Campanet, Puigpunyent, Alaró, Bunyola, Llucmajor i Esporles, i abans de finals de mes es celebraran les xerrades a Santa Maria i Palma.

En aquestes xerrades s’informa sobre les característiques generals de l’espècie, els seus hàbits, la seva situació demogràfica a Mallorca, la problemàtica que l’ha situada al llindar de l’extinció i les iniciatives que s’estan portant a terme per a recuperar-la.

Tot i que aquests actes estan oberts al públic en general, des del GOB s’ha fet un esforç especial en arribar als col·lectius locals de caçadors, ja que la seva relació amb el medi natural que ocupa la milana és molt important.

Recordem que aquesta espècie va estar a punt de desaparèixer de Mallorca (l’any 2000 només es localitzaren 8 parelles) i que gràcies als esforços en conservació dedicats al llarg de la darrera dècada s’ha aconseguit situar la població al voltant de les 20 parelles. Tot i això, els problemes que afecten l’espècie segueixen presents, especialment la mort per enverinament, i queda encara molta feina a fer per rescatar la milana de la seva situació d’amenaça.

 

 


vola a dalt



Després de recuperar-se d’una col·lisió s’allibera a Mallorca una milana amb un emissor de seguiment via satèl·lit.
19/11/2010

En el marc del Pla de Conservació de la Milana a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, i en el qual col·laboren Obra Social Caja Madrid, Endesa i el GOB, enguany s’han equipat 4 exemplars d’aquesta espècie amenaçada amb emissors de seguiment via satèl·lit, i altres 15 exemplars amb emissors de seguiment per ràdio.

El seguiment individual d’exemplars, utilitzat amb la milana a Mallorca des de l’any 2000, és una eina fonamental en l’estratègia de conservació d’aquesta espècie a les Illes Balears. Els exemplars monitoritzats aporten informació detallada sobre els seus moviments diaris, l’ús que fan del territori, els llocs on s’alimenten i on dormen, i en cas de mort poden ser recuperats ràpidament per determinar-ne la causa.

Des de l’any 2009, a més a més del seguiment amb emissors de ràdio el GOB ha posat en marxa el seguiment via satèl·lit d’alguns exemplars. Aquests nous emissors recullen localitzacions cada hora del dia gràcies al sistema GPS, amb un marge d’error de pocs metres, indicant també si la milana està aturada o volant, la direcció i velocitat de vol, i si és viva o morta. Tota aquesta informació es transmet al sistema de satèl·lits Argos, i després de ser processada es posa a disposició del GOB a través d’internet.

La gran precisió d’aquest sistema de seguiment facilita la localització ràpida dels exemplars en cas que morin. Així aquesta tecnologia facilità l’any passat la detecció immediata d’un cas gravíssim d’enverinament a la finca de Llucamet (Llucmajor), on a més de la milana seguida per satèl·lit es varen localitzar morts altres dos exemplars de milana i altres espècies protegides. Els fets donaren lloc a una investigació per pressumpte delicte (encara en curs) i al tancament cautelar del vedat de caça.

L’exemplar alliberat avui va col·lisionar, probablement amb un cable elèctric, i va patir una lesió alar. Afortunadament va ser localitzat i traslladat al Cofib (Consorci per a la recuperació de la fauna de les Illes Balears) on ha estat tractat de la lesió fins a la seva recuperació.

 


Moment de l'alliberament de l'exemplar.

 

Des de l’inici del programa de conservació de la milana a Mallorca, l’any 2000, la població insular de milana ha anat experimentant un creixement lent però sostingut, passant de les menys de 10 parelles inicials a una vintena de parelles actualment. Tot i això, l’enverinament, que és la causa més important de mortalitat de l’espècie, segueix essent un problema ben vigent. De fet enguany és el primer des de 2000 en què s’ha trencat la tendència a l’alça de la població, passant de les 23 parelles localitzades l’any passat a les 19 censades enguany. L’any 2009 es localitzaren 9 milanes mortes, i enguany ja en duim la mateixa xifra. Aquesta alta mortalitat posa en risc la recuperació de l’espècie a Mallorca. Les dades demostren que l’ús de verí al medi natural és encara una pràctica comuna, i que s’han d’intensificar els esforços per eradicar-la.


vola a dalt



La milana a les escoles.
El GOB explica la problemàtica de la milana als escolars de 10 municipis mallorquins
9/11/2010

En el marc del Pla de Conservació de la Milana a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, i amb la col·laboració d’Obra Social Caja Madrid, el GOB ha començat aquests dies la realització d’activitats educatives a escolars d’educació primària.

Aquestes activitats, que tenen l’objectiu de donar a conèixer als infants la delicada situació de conservació de la milana i la problemàtica que pateix, seran realitzades als municipis de Mallorca on aquesta espècie hi és més present actualment. En conjunt seran 3.000 els escolars que participin d’aquestes activitats educatives.

El desenvolupament de l’activitat inclou una presentació audiovisual sobre les característiques de l’espècie, els seus hàbits i la seva problemàtica, i posteriorment es treballa sobre un quadernet de feina en el qual els infants poden aplicar aquestes informacions.

 


Moment de la realització d'una de les activitats.


Treballant la unitat didàctica.

 

Per al GOB i les entitats que col·laboren en el projecte, l’educació i la difusió pública de la informació és un dels punts fonamentals en els programes de recuperació i conservació d’espècies amenaçades com la milana.


vola a dalt

 



4 milanes mallorquines controlades des de l’espai. El GOB col·loca emissors de seguiment via satèl·lit a 4 exemplars, per controlar detalladament els seus moviments.
15/09/2010

Una eina fonamental per a la lluita contra l’enverinament                                                                                  

La precisió d’aquest sistema de seguiment facilita la localització ràpida dels exemplars en cas que morin, per tal de determinar-ne la causa. Així, aquesta tecnologia facilità l’any passat la detecció immediata d’un cas gravíssim d’enverinament a la finca de Llucamet (Llucmajor), on a més de la milana seguida per satèl·lit es varen localitzar morts altres dos exemplars de milana i altres espècies protegides. Els fets donaren lloc a una investigació per pressumpte delicte (encara en curs) i al tancament cautelar del vedat de caça.

 


Moment de la col·locació d'un dels emissors.

 


Localitzacions emeses per un dels exemplars.

 


L’espècie mostra signes de recuperació, tot i l’amenaça constant del verí

Des de l’inici del programa de conservació de la milana a Mallorca, l’any 2000, la població insular de milana ha anat experimentant un creixement lent però sostingut, passant de les menys de 10 parelles inicials a una vintena de parelles actualment. Tot i això, l’enverinament, que és la causa més important de mortalitat de l’espècie, segueix essent un problema ben vigent. De fet enguany és el primer des de 2000 en què s’ha trencat la tendència a l’alça de la població, passant de les 23 parelles localitzades l’any passat a les 19 censades enguany. L’any 2009 es localitzaren 9 milanes mortes, i enguany en 8 mesos ja en duim la mateixa xifra. Aquesta alta mortalitat posa en risc la recuperació de l’espècie a Mallorca. Les dades demostren que l’ús de verí al medi natural és encara una pràctica comuna, i que s’han d’intensificar els esforços per eradicar-la.


vola a dalt

 



En el que duim de 2010 ja hem assolit el rècord pel que fa al nombre de milanes mortes en un any. Alerta aquests dies: els mesos d’agost i setembre es sol registrar una alta mortalitat.
26/08/2010

La població de milana (Milvus milvus) de l’illa de Mallorca passa per uns moments molt delicats. Recordem que la població balear d’aquesta espècie es troba considerada com “En Perill Crític” (CR), la màxima categoria d’amenaça en el Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears.

Acabada la temporada reproductora del 2010, la població censada ha estat formada per 19 parelles territorials, 4 menys que les 23 censades el 2009. Així, aquest és el primer any de la darrera dècada en que es constata un retrocés apreciable de parelles. També és molt preocupant que només 9 de les 19 parelles territorials hagin aconseguir criar exitosament, així com també el baix nombre de polls (19) que han arribat a volar. La baixa productivitat de la població (nombre de polls volats en relació al conjunt de parelles territorials) situa el 2010 entre els anys amb pitjors resultats.
 
Lamentablement en el que duim de 2010 ja s’han localitzat 9 milanes mortes, el mateix nombre que l’any passat, que fins ara havia estat el pitjor any des de l’inici de les tasques de seguiment de la població. Aquestes xifres són molt elevades per una població tan petita, i posen en risc la recuperació de l’espècie a Mallorca. El seguiment d’exemplars amb emissors, de ràdio i també via satèl·lit, s’està mostrant vital per obtenir totes aquestes dades.

La població de milanes es venia recuperant lentament, passant de 10 a 23 parelles en 10 anys. Els esforços fets per la Conselleria de Medi Ambient, organitzacions conservacionistes, propietaris de finques, particulars i empreses han contribuït a recuperar l’espècie, una recuperació que ara es veu frenada per l’alta mortalitat detectada.



El GOB demana més contundència contra els vedats de caça que usin verí

Les dades recollides els darrers 11 anys són molt indicatives: el 48% de les milanes localitzades mortes (65 exemplars) havien consumit verí. Si eliminam d’aquest càlcul les milanes que encara no han estat analitzades, i aquelles en que no s’ha pogut determinar la causa de mort, el percentatge atribuïble a l’enverinament assoleix el 69%. Aquesta és amb diferència la causa de mortalitat més important per a la població balear de milana, i és la que ha situat aquesta espècie en el llindar de l’extinció a les nostres illes.

Tot i l’increment dels mitjans de lluita contra l’ús il·legal de verí, el cúmul de casos recents deixen clar que l’administració haurà de ser més contundent si vol acabar amb aquesta pràctica. Per al GOB, tot i que evidentment hi poden existir altres motivacions, existeix una relació clara entre l’ús il·legal de verí i la mala gestió que es fa a determinats vedats de caça per tal d’eliminar els depredadors d’espècies cinegètiques com la perdiu i el conill. Per això el GOB proposa incrementar les inspeccions a vedats, resoldre amb celeritat els expedients oberts i tancar cautelarment tots aquells vedats de caça on es detecti l’ús de verí.

Les èpoques de l’any en què s’han localitzat més exemplars enverinats són just després del tancament de la temporada de caça (febrer) i després d’obrir-se la mitja veda de caça (mitjan agost). Per això el GOB alerta aquests dies davant la possibilitat que puguin tenir lloc nous enverinaments, i recorda als que realitzen aquestes pràctiques que l’enverinament d’espècies protegides és un delicte i poden acabar amb condemnes de presó.

El GOB realitza enguany, amb la col·laboració d’Obra Social Caja Madrid, accions de seguiment de la població i de divulgació de l’espècie i la problemàtica, en el marc del Pla de Conservació de la Milana dirigit per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat.


vola a dalt

 



Obra Social Caja Madrid i el GOB col·laboren en la recuperació de la milana a Mallorca.
14/07/2010

La milana, Milvus milvus, és una espècie catalogada en Perill d'Extinció en les Illes Balears. La població, nombrosa fins als anys 80, va caure fins a tocar fons a finals dels anys 90, amb només 6-8 parelles territorials a Mallorca. La causa d'aquest declivi és fonamentalment l'ús il·legal de verí en el medi natural, i secundàriament l'existència de nombroses torres de distribució elèctrica de disseny perillós en les àrees importants per a l'espècie.

Des de l'any 2000 el GOB i la Conselleria de Medi Ambient, amb el suport de diferents empreses i entitats, han portat a terme una sèrie d'accions adreçades a invertir la tendència regressiva, mitjançant la correcció dels principals factors de mortalitat no natural. En 2008 es va aprovar el Pla de Conservació de la Milana a les Illes Balears, que aglutina les diferents línies de treball per a salvar la població insular de l'espècie.

Tot i que al llarg d’aquests anys la població mallorquina de milana està experimentant una lenta recuperació, i en aquests moments la podem situar per damunt les 20 parelles territorials, la mortalitat segueix afectant de forma molt preocupant: el 2009 es localitzaren 9 milanes mortes a Mallorca, i enguany ja se n’han localitzades 10. Això ens indica que les causes de mortalitat, i bàsicament l’enverinament, segueixen condicionant i fins i tot poden arribar a posar en risc la recuperació d’aquesta espècie amenaçada de la nostra fauna.
 
Com a complement a les mesures inicialment previstes en aquest Pla, i en un marc de total col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, el GOB presentà a Obra Social Caja Madrid, en la seva Convocatòria 2010 d’ajuts a Projectes Mediambientals, una sèrie d'accions que pensam poden reforçar sensiblement el conjunt de mesures que s’estan portant a terme per tal de recuperar aquesta espècie.

A la vista de la proposta del GOB, Obra Social Caja Madrid ha decidit premiar el projecte “Accions d’estudi, conservació i divulgació sobre la Milana a Mallorca” amb un ajut de 45.000 €. Les accions plantejades es centraran fonamentalment en la millora del coneixement de l’ús del territori que en fa la milana i les seves causes de mortalitat, i en la difusió pública de la situació d’aquesta espècie amenaçada. En concret, la col·laboració d’Obra Social Caja Madrid permetrà entre d’altres activitats:

      Realitzar el seguiment d’exemplars mitjançant dispositius de ràdiolocalització, determinant les seves necessitats d’ús territorial i localitzant les baixes que es puguin produir. A més a més 4 exemplars seran equipats amb emissors de seguiment via satèl·lit, facilitant un seguiment amb un error menor de 20 metres.

      Realitzar activitats educatives a 3.000 escolars dels municipis situats en l’àrea de distribució actual de la milana a Mallorca, als quals a més a més se’ls distribuirà material informatiu.

      Realitzar xerrades públiques, especialment adreçades als col·lectius que més tenen a veure amb l’hàbitat de la milana (pagesos, caçadors, excursionistes, etc.) als diferents pobles de l’àrea de distribució de l’espècie a Mallorca.

      Crear una plana web amb informació sobre l’espècie, la situació a Mallorca i les accions de conservació que s’estan realitzant.



    Roda de premsa de presentació del conveni.

     

Des del GOB agraïm a Caja Madrid el seu compromís amb la conservació de la fauna amenaçada de les Illes Balears, i confiam que aquesta ajuda servirà per avançar en la conservació d’una de les nostres espècies més amenaçades.


vola a dalt

 



El GOB localitza 4 milanes mortes a un niu.
És el segon cas d’aquest tipus aquesta primavera. Un cop més, els fets apunten a l’enverinament com a causa de la mort.
01/06/2010

Membres del GOB accedeixen aquests dies als nius de milana a Mallorca, per tal d’anellar els polls, col·locar-lis marques de lectura a distància i emissors de ràdioseguiment.

En accedir ahir a un niu ubicat al municipi de Santa Eugènia, fou localitzat mort un dels adults de la parella, una femella nascuda l’any 2006 i des d’ençà controlada pel GOB, i els tres pollets que estava criant enguany.

Lamentablement aquest és el segon cas d’exemplars localitzats morts al niu aquesta temporada. El passat 27 d’abril ja es va localitzar un altre exemplar al seu niu, en aquell cas ubicat al terme de Santa Maria, i restes d’ous que probablement estava covant.

La pèrdua d’exemplars reproductors és extremadament greu per a la població, i condiciona especialment la recuperació d’aquesta espècie, que a les Balears està catalogada en el màxim nivell d’amenaça (en Perill Crític).

Els cadàvers dels exemplars foren recollits per agents de medi ambient, i seran remesos a un laboratori d’ecotoxicologia per determinar exactament la causa de la mort. Tot i això, les circumstàncies apunten clarament a la mort per enverinament de la femella adulta, i desconeixem si els polls varen morir igualment per ingestió de carn enverinada que els adults portaren al niu, o d’inanició després de la mort de la mare. Durant la visita no es va localitzar per la zona el mascle de la família, pel que no es descarta que hagi pogut córrer la mateixa sort.

L’enverinament com a sistema il·legal de control de depredadors a determinats vedats de caça és la principal causa de mortalitat no natural de la milana a les Baleares, i ha col·locat aquesta espècie al llindar de l’extinció.

Des del GOB instam la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat a perseguir encara amb més intensitat als responsables d’aquestes pràctiques il·legals.

 


Exemplar mort al niu. Davall ell, els tres pollets nascuts també eren morts.

 


vola a dalt

Mapa del web - Entitats participants - Web del GOB - Contacta - Copyright